Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Ibadat bulan Ramadan
Sunday, September 09, 2007
Utusan Malaysia, 9 sept 2007

Bersama: MOHD.YUSOF ABAS

SOALAN: BAGAIMANA hukumnya saudara saya yang hanya suka beramal ibadat pada bulan Ramadan dan apabila habis Ramadan dia susah hendak bersolat atau ke surau lagi?

– Zulkifkli, Muar.

JAWAPAN: Apa yang perlu difahami ialah setiap Muslim itu berkewajipan melakukan amal ibadat kepada Allah s.w.t. selama hidupnya bukan sebulan dalam setahun, atau pada bulan atau masa tertentu sahaja. Ada keistimewaan dan kelebihannya , seperti di bulan Ramadan dan Rejab, Syaaban, dan lain-lain.

Sebab itu Rasulullah s.a.w. selalu berpuasa dan bersedekah pada hari tersebut dan mengatakan bahawa amalannya yang baik akan tersenarai pada hari baik tersebut. Dalam doa ikrar iftitah pula, kita diajarkan supaya menjadikan hidup dan mati kita sebagai hamba ini hanya untuk mengabdikan diri kepada-Nya bagi mendapat keredaan-Nya sesuai dengan firman-Nya yang bermaksud: Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada-Ku. (Surah az-Zariat 56). Rasulullah sendiri apabila di bulan Ramadan bersegera seperti angin dan banyak melakukan ibadat sedekah dan lain-lain. Jadi kalau Rasulullah pun tidak pernah mencuaikan tugas dan amalnya untuk mengabdikan diri kepada Tuhannya, maka bagaimana kita yang banyak dosa kepada Tuhan selama ini? Beribadat kepada Tuhan sekali sekala sahaja sekalipun di bulan Ramadan adalah tidak patut.

Oleh itu jadilah hamba yang tahu mengenang budi dan jangan jadi hamba yang kurang adab dan kurang ajar dengan Tuhan. Anda dinasihatkan supaya memberi sokongan dan rangsangan kepada saudara anda tersebut. Mudah-mudahan dia akan berubah dan memperbetulkan hidupnya pada masa hadapan. Saya percaya dan berharap (berdoa) berkat Ramadan yang diberkati ini kita semua akan mendapat petunjuk dan rahmat-Nya. “Amin ya! Arhamarrahimin.” Wallahualam.

Ganjaran beribadah di Masjidilharam

SOALAN: SAYA selalu dengar ada orang yang mengatakan bahawa satu solat kita di Tanah Suci, pahalanya adalah lebih baik dari seratus ribu solat di tempat lain. Adakah benar pendapat itu dan bagaimana dengan amal ibadat yang lain dan adakah amalan dosa juga mendapat gandaan tersebut?

– Ubaidillah Samad, Langkawi.

JAWAPAN: Pendapat tersebut adalah benar. Ini berdasarkan hadis sahih riwayat Abu Hurairah, di mana sabda Nabi bermaksud: Satu solat di Masjidilharam pahalanya adalah lebih baik dari seratus ribu solat di lain masjid dan satu solat di masjidku ini(Nabawi) lebih baik dari seribu solat di masjid lain. Hakikat ini diterima ramai kerana banyak riwayat yang datang melalui berbagai-bagai punca dan sanadnya seperti hadis Anas dan hadis Jabir riwayat Ibnu Majah. Begitu juga hadis Abdullah bin Az-zubair, hadis dari Ibnu Abbas dan lainnya.

Jadi jika kita solat satu waktu di Masjidil- haram menyamai solat selama 55 tahun 6 bulan 20 malam di tempat lain. Manakala solat lima waktu pada satu hari dapat menyamai solat 277 tahun 9 bulan 10 malam di tempat lain, demikianlah seterusnya.

Sedangkan satu solat di Masjidilharam dapat menyamai 100 solat di Masjid Madinah. Sebaliknya begitu juga amal kejahatan yang lain, yang akan mendapat gandaan dosa berlipat kali ganda, dan atas alasan inilah Ibnu Abbas tidak memilih untuk mendiami di kota Mekah tetapi memilih Taif sebagai tempat kediamannya sehingga wafatnya di sana dan makamnya masih diziarahi sampai hari ini di Taif juga, kerana takut dosa. Wallahualam.

Fidyah tinggal puasa

SOALAN: SAYA ditakdirkan ramai anak dan setiap tahun pada bulan Ramadan saya dalam pantang. Jadi tidak ada masa untuk saya berpuasa melainkan pada bulan yang lain. Adakah perlu saya membayar sebarang fidyah atau bagaimana?

– Noraini Manaf, Pasir Putih.

JAWAPAN: Anda boleh mengqada puasa itu selepas Ramadan dan jangan menangguhkannya sehingga berulang tahunnya.Ini kerana fidyahnya akan bertambah. Fidyah tersebut adalah secupak makanan untuk satu hari puasa yang tertinggal. Ini sekiranya puasa tersebut ditinggalkan kerana untuk menjaga kesihatan dirinya bersama anaknya tanpa keuzuran. Tetapi sekiranya puasa tersebut ditinggalkan hanya untuk menjaga kesihatan anaknya, maka dikenakan juga membayar fidyah di samping puasa qada. Melainkan mereka yang tua dan uzur tanpa ada harapan untuk sembuh selama-lamanya maka atas mereka hanya dikenakan fidyah dari awal lagi dan tidak perlu (tidak diwajibkan) melakukan ibadah puasa dari dulu lagi sebagaimana firman Allah bermaksud: Dan wajib ke atas mereka yang tidak terdaya (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan fakir miskin (satu cupak untuk seorang miskin bagi satu hari puasa yang ditinggalkan) dan siapa yang bersukarela melakukan kebaikan (dengan melebihkan bayaran fidyah itu dari sukatan yang ditentukan) maka itu adalah suatu kebaikan untuknya (walau bagaimanapun) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (dari hanya membayar fidyah) kalau kamu mengetahui (surah al-Baqarah ayat 184) Wallahualam.

Kafarah

SOALAN: SAYA ada melakukan kesilapan kecil bukan sumpah atau nazar. Contohnya bila isteri kita belum mandi wajib kita sudah menggauli mereka atau darahnya belum benar-benar kering dan bersih. Bagaimana saya ingin bertaubat dan membayar kafarah terhadap kesilapan tersebut?

– Naim, Puteraja.

JAWAPAN: Sekiranya anda tersilap melakukan sesuatu dan tidak dijelaskan bentuk kafarahnya, kata ulama, anda disunatkan bersedekah sebagai ganti kafarah. Umpamanya anda tersilap hitung tarikh suci tersebut, anda digalakkan bersedekah untuk satu kali kesilapan yang berlaku dengan membayar satu dinar atau lebih kurang RM10. Ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud: Sesungguhnya amal kebaikan itu akan menghilangkan segala amal kejahatan (surah Hud ayat 114).

Ini sesuai juga dengan sabda nabi yang bermaksud: Iringilah setiap kesalahan itu dengan kebaikan yang akan membersihkannya (menghapuskannya) (maksud hadis).

Maksud kebaikan di dalam ayat dan hadis di atas boleh juga difahami sebagai ibadat taubat kerana kesalahan yang dilakukan oleh seseorang itu akan diampuni sekiranya ia benar-benar bertaubat nasuha (yang memenuhi syaratnya) kepada Allah s.w.t.

Malah dalam suatu hadisnya ada menyatakan bahawa kesalahan yang tersembunyi itu diiringi dengan kebaikan yang tersembunyi juga. Demikianlah sebaliknya, semoga kebaikan tersebut dapat menghapuskan kejahatan yang berlaku. Wallahualam.

- ALAMATKAN kemusykilan anda kepada Kemusykilan Anda Dijawab, Yadim, Jalan Perdana 50480 Kuala Lumpur atau e-mel mingguan@utusan.com.my. Nyatakan nama penuh dan nama samaran untuk siaran.

Labels:

posted by Blogger @ 7:26 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com