Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

OKU-Peristiwa di KTMB, Johor Baharu
Thursday, October 13, 2005

OKU-Peristiwa di KTMB, Johor Baharu

Tujuan aku menulis artikel sebegini adalah sekadar berkongsi pengalaman suka dan duka sebagai orang kurang upaya(OKU) kepada masyarakat, semoga ia menjadi pengajaran berguna kepada kita semua. Sebelum ini aku banyak menulis artikel mengenai agama, isu semasa dan politik. Rasanya sudah genap setahun aku menjadi penulis setia di internet terutamanya yahoogroups harakahdaily, PAS Selangor, PAS Wilayah dan hidayahnet iaitu bermula Ramadhan/oktober 2004. Terima kasih kepada moderator yang menyiarkan tulisanku.

Berbagai email aku terima meminta nasihat, pandangan malah meminta aku menulis artikel sebagai hujah dalam masalah wahabi dan sebagainya, dari pengirimMalaysia hinggalah Indonesia. Ada yang memanggilku Ustaz, terdetik dihatiku, jika mereka tahu aku hanyalah seorang hamba yang lemah. Pak Ngah adalah OKU, seorang insan yang selalu dilabel warga kelas kedua. Perkara ini tentu tidak akan berlaku.

Masih segar dalam ingatanku suatu peristiwa di Keretapi Tanah Melayu Berhad, Johor Bharu(KTMB JB). Peristiwa itu berlaku dalam bulan April 1994. Mungkin ini merupakan satu kisah dukaku. Ketika itu aku baru sahaja habis final exam bagi semester terakhirku di UTM, aku juga telah berjaya menyiapkan projek tahun akhirku di dalam bidang Statistik atau sesetengah pelajar mengatakan tesis.

Semua kerja telah beres, 2 atau 3 hari lagi aku akan pulang, sebagai pengguna setia kerusi roda dan sebuah motorsikal yang diubahsuai khas untuk orang-orang cacat. Aku perlulah menghantar dahulu motorsikalku balik ke rumahku di Kuala Lumpur. Aku telah meminta tolong pada dua orang sahabatku yang ku panggil Shamsul dan Lebai untuk menemani aku dari Skudai ke Johor Baharu(JB) yang jaraknya kira-kira 14 km. Bagi OKU sepertiku itu adalah perjalanan yang jauh dengan kesibukan kenderaan yang melalui jalanraya menuju ke JB.

Aku menunggang motorsikalku yang besar terpampang ‘AWAS PEMANDU CACAT’ sendirian dan 2 orang sahabatku dengan sebuah motorsikal lain. Sesampai di KTMB, JB kawanku pergi ke kaunter penghantaran barang bertujuan untuk mengepos motorsikal roda tigaku.

Pegawai KTMB tidak mahu membawa motorsikalku dengan berbagai alasan, puas kami merayu tetapi tidak dilayan. Kena marah adalah dengan jelingan yang sungguh tajam dari pegawai-pegawai KTMB. Mentang-mentanglah kami hanya student, ikan bilislah katakana. Aku sebenarnya sudah letih memandu ketika itu, hanya Allah sahaja yang tahu bagaimana perasaanku, terasa hina betul diri ini, maklumlah warga kelas kedua. Hanya kesabaran yang tinggi sebagai pengubat duka bagiku.

Kemudian, aku terpaksa menyewa teksi. Motorsikal roda tigaku dipandu oleh Shamsul sementara Lebai memandu motorsikal yang satu lagi. Kami terus bertanya ke kedai di sekitar JB jika ada syarikat pengangkutan yang boleh membawa motorsikal roda tigaku ke KL. Mereka kata di Tampoi ada.

Kami pun berpatah balik ke Tampoi, Akhirnya dapat juga aku mengepos motorsikalku dengan syarikat penghantar berlori. Aku dikenakan caj RM200, suatu nilai yang besar untuk pelajar ketika itu. Jika melalui KTMB sekitar RM70-RM80 sahaja. Bila balik di kampus UTM, caj teksi pula.

Itulah sikap masyarakat kita! , padahal masa aku pos motorsikal dari KL ke JB setahun yang lepas boleh aje. Walaupun ayahku kena sindir pada mulanya, pakcik nak berniaga tak payahlah guna khidmat KTMB. Ayahku menerangkan ini motorsikal orang cacat bukan untuk berniaga. Mungkin kerana malu agaknya maka motorsikal roda tigaku yang ada side car bertujuan membawa kerusi rodaku selamat di bawa KTMB ke JB.

Inilah sebenarnya sikap masyarakat kita! Padaku slogan masyarakat penyayang adalah hipokrik semata-mata. Di dalam iklan PETRONAS ada iklan kononya ada skim bantuan untuk orang cacat. Bagiku itu juga semata-mata retorik. Aku pernah minta bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat dulu masa di UTM, ditolak sebab tak layak. Kamu ada komputer alasanya, tanpa komputer macam mana aku nak menyiapkan tesis tahun akhirku.

Insyallah, aku akan kembali lagi dengan kisah suka dukaku bertujuan untuk masyarakat menyelami kehidupan OKU. Memang ada tulisan tentang OKU di akhbar-akhbar tapi itu tidaklah mengambarkan keadaan sebenarnya. Hanya mereka yang mengalami yang tahu apa ertinya menjadi OKU. Dalam media bila OKU dapat jemputan ke majlis, terima bantuan sedikit sudah digambarkan terlalu gembira.

Adakah setakat program berkala, kadang-kadang bila hendak tiba Aidilfitri sudah cukup mencapai sasaran, MASYARAKAT PENYAYANG? Adakah ini sudah memadai?

Wallahu a’lam.

posted by Blogger @ 10:47 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com