Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Pusat Pertuturan Kiu latih kanak-kanak pekak kuasai ilmu
Wednesday, May 17, 2006
http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0517&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htm

Oleh: ZUARIDA MOHYIN


KEKURANGAN diri bukanlah penghalang kepada Muhammad Anas Zulkhairi (kiri) untuk menguasai Muqaddam.

UMUM beranggapan seseorang yang cacat pendengaran atau pekak akan turut kehilangan keupayaan untuk bercakap apalagi menguasai kemahiran menulis. Malah sangkaan sedemikian jugalah diyakini oleh penulis semenjak dahulu lagi terhadap mereka yang dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) atau insan istimewa ini.

Namun satu tugasan berkaitan Persatuan Kebangsaan Pekak Malaysia (PKPM) baru-baru ini menyedarkan bukan sahaja penulis malah para hadirin pada majlis itu bahawa insan istimewa ini juga berupaya untuk bercakap, membaca, menulis dan mengira.

Ini terbukti apabila sekumpulan kanak-kanak dari Pusat Pertuturan Kiu berjaya mendendangkan beberapa buah lagu, mendeklamasikan sajak dengan sempurna sebutannya sama ada dalam bahasa Malaysia mahupun bahasa Inggeris. Tambah menyentuh hati adalah apabila melihat kanak-kanak ini boleh membaca Muqaddam dan ada di antara mereka telah khatam al-Quran.

Tanpa melengahkan masa, penulis terus mendapatkan Guru Besarnya, Roslina Ahmad dan berharap beliau sudi berkongsi kejayaan Pusat Pertuturan Kiu. Alhamdulillah, permintaan itu umpama pucuk dicita ulam mendatang buat kedua-dua belah pihak.

Pada hari yang dijanjikan, penulis ditemani jurugambar Nazeri Abu Bakar berkunjung ke pusat tersebut yang terletak di kawasan Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia (MKKM) iaitu di alamat 25A, Jalan Kampung Pandan, Kuala Lumpur. Ia terletak di belakang Sekolah Menengah Datuk Lokman, Kampung Pandan.

Menurut Roslina, Pusat Pertuturan Kiu sebelum ini bermula sekadar sebagai pusat tuisyen yang mengajar kaedah yang dikenali Pertuturan Kiu pada 1989. Namun, lama-kelamaan kaedah baru ini semakin mendapat sambutan kerana perubahan serta pencapaian kanak-kanak cacat pendengaran yang dapat dilihat dalam tempoh yang begitu singkat.

"Menerusi Pertuturan Kiu, kanak-kanak seawal usia lima tahun boleh mempelajarinya. Dalam tempoh tiga bulan pertama, mereka ini mampu menyebut perkataan-perkataan mudah atau suku kata terbuka seperti batu, saya, makan, tomato dan banyak lagi.

"Menerusi kaedah Pertuturan Kiu Bahasa Malaysia (PKBM), setiap suku kata yang diucapkan dapat dilihat dan didengar pada masa yang sama. Sungguhpun dengan penggunaan alat bantuan pendengaran membantu antara lima hingga 10 peratus proses pendengaran, namun kanak-kanak ini diwajibkan menggunakannya sebelum bergelar warga Pusat Pertuturan Kiu.

"Kanak-kanak pada peringkat tadika di sini akan dilatih mengeluarkan suara. Begitu juga di peringkat sekolah rendah. Apa yang dipelajari di pusat ini sama seperti silibus sekolah rendah kerajaan. Bagi menyambung pelajaran sekolah menengah pula, ia terpulang kepada ibu bapa berdasarkan kemampuan anak-anak mereka.

"Alhamdulillah, kebanyakan bekas-bekas pelajar sekolah ini tidak menghadapi masalah apabila meneruskan persekolahan di sekolah biasa. Ini kerana menerusi kaedah ini, lambat laun kanak-kanak ini boleh membaca pergerakan bibir sekali gus membuktikan mereka boleh berdikari pada kemudian hari," terangnya sambil menasihatkan agar ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang cacat pendengaran supaya tidak lagi malu dan menyisihkan anak-anak mereka daripada berhadapan dengan realiti kehidupan.

Apatah lagi, tegas Roslina, peringkat awal pertumbuhan otak kanak-kanak adalah tahap yang paling sesuai untuk menguasai bahasa pertama dengan mudah dan bersahaja.

Malah Pusat Pertuturan Kiu juga menyediakan pengajaran secara percuma PKBM kepada ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang cacat pendengaran. Kemahiran ini, kata Roslina, boleh dikuasai dalam tempoh singkat iaitu tiga atau empat hari sahaja.

Secara tidak langsung, ketika di rumah ibu bapa mahupun ahli keluarga yang lain dapat meneruskan komunikasi antara mereka dengan kanak-kanak cacat pendengaran ini. Yang pasti, tidak ada had sempadan masa dan usia dalam kaedah Pertuturan Kiu.

Tambahan pula, kanak-kanak pekak ini mempunyai hak untuk belajar bercakap dan menulis bahasa ibunda. Hakikatnya, jangan salahkan mereka tetapi salahkan diri kita sendiri kerana menyembunyikan kebenaran dan harapan. Inilah fenomena yang berlaku kepada kanak-kanak cacat pendengaran di Malaysia sedangkan mereka juga mampu berjaya dan insya-Allah berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan insan normal lain.

Menyingkap sejarah sebelum diperkenalkan kaedah Pertuturan Kiu, Roslina memberitahu, mereka yang cacat pendengaran di Malaysia menggunakan Bahasa Malaysia Kod Tangan (BMKT) di sekolah-sekolah bantuan kerajaan.

"Dalam kaedah ini, satu kod atau satu isyarat melambangkan sesuatu objek. Ini menyebabkan mereka ini tidak dapat membezakan, contohnya bunga, flower dan lebih membimbangkan mereka juga tidak tahu membaca kerana selama ini mereka sekadar menghafal.

"Selain itu, sehingga kini diakui bahawa kod tangan telah sampai ke peringkat tidak cukup isyarat. Jumlah yang diperakui sebagai BMKT yang ada sekarang hanya sesuai untuk tahap lapan tahun. Ini menyebabkan banyak lagi aspek bahasa yang tidak diliputi seperti dari segi teknikal dan sebagainya.

"Lebih merisaukan, kod yang diguna pakai sekarang ada yang mengalami tokok-tambah secara sewenang-wenangnya, menyebabkan kod-kod tangan ini berbeza-beza antara satu negeri dengan negeri lain," katanya. Kekurangan ini juga telah menyebabkan gejala lebih serius timbul iaitu apabila kod tangan dicipta mengikut pemahaman kelompok mereka sendiri yang kebiasaannya membawa maksud yang negatif.

Menjelaskan serba ringkas tentang kelebihan kaedah Pertuturan Kiu, Roslina berkata, lapan bentuk tangan mewakili konsonan manakala terdapat tiga posisi untuk bunyi-bunyi vokal. Apabila kemahiran ini dapat dikuasai, secara tidak langsung kanak-kanak cacat pendengaran boleh diajar bertutur dan menguasai bahasa.

Pusat Pertuturan Kiu diletakkan di bawah PKPM, sebuah badan bukan kerajaan yang bertanggungjawab untuk memperbaiki kualiti kehidupan masyarakat pekak di negara ini. PKPM didaftarkan pada 1961.

"Pertuturan Kiu pada asalnya dicipta oleh Dr. R. Orin Cornett dari Universiti Gallaudet, Wasington, Amerika Syarikat pada 1967 yang bertujuan untuk membantu kanak-kanak pekak di negara itu untuk membaca gerakan bibir dalam bahasa Inggeris setepat yang mampu mereka dengar.

"Sayangnya, atas beberapa sebab tertentu pada bahasa Inggeris, kaedah ini tidak begitu berjaya di Amerika dan negara-negara yang menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa ibunda mereka.

"Lantaran itu, pada 1988 Timbalan Presiden PKPM, Tan Chin Guan telah mengambil inisiatif ke Amerika Syarikat bertemu dengan Dr. Orin dengan hasrat menjalankan projek penyelidikan pengubahsuaian melihat sama ada kaedah ini sesuai ditukarkan kepada bahasa Malaysia.

"Alhamdulillah kunjungan itu berbuahkan sinar baru kepada masa depan orang cacat pendengaran di negara ini. Ini kerana, menurut Dr. Orin, bahasa Malaysia lebih mudah sebab bunyi yang terhasil daripada huruf vokal 'a' adalah konsisten. Terbukti pelajar yang menggunakan kaedah ini mampu bertutur, membaca, menulis malah mengira setanding kanak-kanak seusia mereka yang normal.

"Tambah menggembirakan orang pekak yang beragama Islam juga boleh diajarkan berdoa, azan serta ayat-ayat di dalam sembahyang malah membaca al-Quran," kata Roslina. Menurutnya, penantian menjadikan Pusat Pertuturan Kiu berdaftar atas sekolah swasta akhirnya kesampaian apabila Kementerian Pelajaran Malaysia mengumumkan penubuhannya pada 2002.

Pusat Pertuturan Kiu beroperasi dari pukul 8.30 hingga 11.30 pagi bagi peringkat tadika manakala bagi sekolah rendah bermula dari 7.30 pagi hingga 1.00 petang. Setengah jam selepas waktu sekolah diperuntukkan untuk kelas Iqra.

Kata Roslina lagi, keunggulan pusat ini tidak ke mana tanpa komitmen jitu daripada 13 gurunya dalam mengendalikan 68 murid merangkumi sekolah rendah dan tadika.

Pusat ini sungguhpun nampak terhad kawasannya namun ia mempunyai kemudahan seperti empat kelas tadika, lima kelas sekolah rendah, bilik pejabat sekolah, bilik PKPM, surau, bengkel kemahiran hidup, bilik pertuturan, perpustakaan, kantin dan padang.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi pusat ini di talian 03-9287 0739.

posted by Blogger @ 8:42 AM  
2 Comments:
 • At 12:00 PM, Anonymous Anonymous said…

  saya mengambil jurusan diploma jurubahasa isyarat_ jika ada kekosongan kerja sila hubungi saya ( MOHD FARID BIN SHAHIDAN ( faridshahidan@yahoo.com)019-5218514

   
 • At 10:25 AM, Anonymous Anonymous said…

  buy xanax online overnight alprazolam 0 5mg eurofarma - much do xanax pills cost

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com