Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Ellison bawa sinar baru Islam di AS
Sunday, January 14, 2007
Berita Harian,14 Januari 2007

Ulul Albab oleh Abdurrahman Haqqi


PADA 4 Januari lalu adalah hari bersejarah bagi Islam dan umat Islam di Amerika Syarikat. Di negara yang sedang mempersiapkan diri untuk memerangi kononnya radikal Islam selama 100 tahun mendatang selain mendakwa pelopor demokrasi dunia dalam sejarahnya yang lebih 200 tahun, tercatat satu sejarah. Kejadian yang dimaksudkan adalah penggunaan al-Quran dalam acara rasmi negara apabila Keith Ellison mengangkat sumpah sebagai Ahli Kongres Amerika Syarikat. Seperti dimaklum, Ellison adalah Muslim pertama menduduki jawatan tinggi di Amerika apabila terpilih pada pilihan raya November lalu mewakili Parti Demokrat di Minneapolis.

Yang tersurat daripada kisah tersirat Amerika adalah al-Quran itu sendiri di mana dikatakan ia adalah bahan koleksi Presiden Amerika Syarikat ketiga, Thomas Jefferson. Ini mengisyaratkan bahawa sebenarnya Islam sudah wujud dalam lipatan sejarah kepemimpinan negara George W Bush itu.

Mushaf yang diterbitkan pada 1764 sebagai cetakan ulang tahun 1734 di London itu menjadi saksi bisu sejarah Islam di Amerika. Oleh itu, Ellison menyatakan bahawa Amerika memiliki seorang tokoh berpandangan ke depan, sangat beragama dan penuh toleransi, mempercayai nilai kebijaksanaan yang boleh diambil dari mana saja termasuk al-Quran. Ellison ingin membuktikan kata-katanya dengan meminta perpustakaan Kongres membenarkannya menggunakan al-Quran bersejarah yang pernah terselamat daripada kebakaran gedung Perpustakaan Kongres pada 1851.

Ellison mempunyai visi dan misi keislaman di negara yang pada batinnya tidak menyukai Islam dan pada zahirnya memerangi umat Islam di mana-mana dan yang terakhir adalah serangan ketenteraan di Somalia awal minggu ini. Somalia yang tandus dan masih jauh daripada kenikmatan dunia moden itu digempur tentera yang haus darah pengganas ciptaan mereka sendiri.

Ellison berdakwah sendirian di tengah-tengah demokrasi Amerika dalam gedung Kongres yang masih bermaharajalela di dalamnya pemikiran yang dimiliki Virgil Goode. Goode, wakil parti Republikan, khuatir Amerika akan menjadi negara Islam pada kemudian hari jika tidak ada penyekatan dalam peraturan imigresen mereka. Dia berkata: “Jika Amerika tidak segera bangkit dan tidak menerima pandangan saya berkenaan imigresen, kelak lebih ramai Muslim terpilih menjadiAhli Kongres dan menggunakan al-Quran sebagai upacara mengangkat sumpah.”

Apa yang dikhuatiri Goode memang akan berlaku bahkan bukan hanya di Amerika bahkan di seantero jagat raya. Pemikiran seperti Goode diterjemahkan dengan mempersiapkan pelbagai cara melawan kemaraan agama Allah seperti dituangkan oleh rancangan 100 tahun perang Amerika Syarikat. ‘Perang Islam 100 tahun’ di mana dilaporkan bahawa seorang jeneral kanan tentera Amerika meminta rakyat negaranya bersedia menghadapi perang selama 50 hingga 100 tahun dengan golongan radikal Islam, satu perjuangan menentang puak komunis ketika Perang Dingin yang memakan masa 40 tahun.

Usaha itu membabitkan aspek ketenteraan dan ideologi, kata Brigadier Jeneral Mark O Schissler yang juga Timbalan Pengarah bagi Perang Menentang Keganasan di Jabatan Pertahanan Amerika (Pentagon), ketika diwawancara akhbar.

Keupayaan jeneral kanan Amerika ini membuktikan sebuah hadis yang berbunyi maksudnya: “Hari kiamat tidak akan terjadi sehingga melimpah ruah harta benda dan timbul fitnah (ujian kepada keimanan) dan banyak berlaku al-harj”. Sahabat bertanya, “Apakah al-harj itu hai Rasulallah”? Nabi Saw menjawab: “Peperangan demi peperangan demi peperangan”. (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Membaca kisah perjuangan Ellison masa lalu, kini dan akan datang dalam Kongres Amerika mengingatkan kita kepada sebuah kisah al-Quran mengenai Firaun dan ahli mesyuaratnya. Dalam kisah itu diceritakan bagaimana seorang Mukmin yang membela perjuangan Nabi Musa. Orang Mukmin itu berada dalampemerintahan Firaun ketika itu.

Al-Quran mengisahkan maksudnya: “Dan (pada saat itu) berkatalah pula seorang lelaki yang beriman daripada orang Firaun yang menyembunyikan imannya: Patutkah kamu membunuh seorang lelaki kerana dia menegaskan: Tuhanku ialah Allah? Sedang dia datang kepada kamu membawa keterangan daripada Tuhan kamu? Kalau dia seorang yang berdusta maka dialah yang akan menanggung dosa dustanya itu dan kalau dia seorang yang benar nescaya kamu akan ditimpa sebahagian daripada (azab) yang dijanjikannya kepada kamu. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang yang melampaui batas, lagi pendusta.

Wahai kaumku! Pada hari ini kepunyaan kamulah kuasa memerintah dengan bermaharajalela di muka bumi (Mesir dan sekitarnya; tetapi kiranya keadaan bertukar) maka siapakah yang akan membela kita daripada azab Allah kalau azab itu datang menimpa kita? Firaun berkata: Aku tidak mengesyorkan kepada kamu melainkan dengan apa yang aku pandang (elok dijalankan) dan aku tidak menunjukkan kepada kamu melainkan jalan yang benar.” (Surah al-Mu’min: 28-29)

Masyarakat Islam, kata Sayyid Qutub, ialah satu-satunya masyarakat yang dikawal dan dilindungi Allah Yang Maha Esa. Anggota masyarakat itu meninggalkan dan membuang jauh segala bentuk pemujaan dan pendewaan kepada sesama manusia untuk melakukan pemujaan dan pendewaan kepada Allah SWT saja.

Oleh sebab itulah anggota masyarakat menjadi orang yang bebas dan merdeka sepenuhnya, kebebasan yang menjadi paksi keseluruhan tamadun dan kehormatan umat manusia seperti ditakdirkan Allah sejak azali sewaktu Allah memproklamasikan kepada malaikat untuk melantik manusia sebagai khalifah-Nya di bumi ini.

Bila saja program yang berpunca daripada Tuhan Yang Maha Esa menjadi tali pengikat antara umat manusia, dalam mana kedaulatan bagi seluruh umat manusia tidak bersumber daripada sebarang kuasa duniawi dalam bentuk pengabdian dan penindasan atas sesama umat manusia nescaya masyarakat itu menjadi sebuah masyarakat yang ideal yang boleh menggambarkan keindahan ciri kemanusiaan, iaitu ciri roh dan fikiran.

Sebaliknya apabila saja dasar perkauman, kebangsaan, warna kulit dan tanah air, persamaan nasib dan lain-lain lagi, yang menjadi tali pengikat antara kelompok umat manusia, maka jelaslah dasar itu tidak menggambarkan ciri kemanusiaan, sebab manusia akan tetap menjadi manusia juga tanpa kebangsaan, tanpa warna kulit dan tanah air, tetapi manusia itu bukan manusia lagi tanpa roh dan fikiran.

Di samping itu berdasarkan kebebasan dan kemahuan sendiri manusia boleh mengubah akidahnya, boleh mengubah fikirannya, dan juga mengubah program hidupnya, sebaliknya manusia tidak akan berdaya mengubah kebangsaan dan warna kulitnya, seperti juga dia tidak akan berupaya mengubah tempat kelahirannya.

Sebuah masyarakat yang di dalamnya manusia berkumpul dan berorganisasi berdasarkan kemerdekaan dan kebebasan kemahuan fitrah kemanusiaan itulah masyarakat yang bertamadun.

Adapun sebuah masyarakat yang di dalamnya manusia berkumpul berdasarkan sesuatu di luar kemerdekaan dan kebebasan fitrah kemanusiaan, maka masyarakat itu adalah sebuah masyarakat yang songsang atau mengikut istilah Islam, masyarakat itu ialah masyarakat ‘jahiliah’.

Sesungguhnya masyarakat Islam saja yang anggotanya berkumpul berdasarkan kemerdekaan dan kebebasan. Ia juga sebuah masyarakat yang menganggap ‘akidah’ sebagai rupa bangsa yang mengumpulkan orang berkulit putih, hitam, merah dan kuning, mengumpulkan orang Arab, Romawi, Parsi, kulit hitam dan seluruh bangsa manusia di muka bumi ini menjadi umat yang bertuhankan Allah, yang memuja dan menyembah-Nya saja.

Orang yang paling mulia dan dihormati di dalam masyarakat itu ialah orang paling bertakwa dan orang selainnya adalah setaraf dalam menjunjung hukum dan perintah Allah.

Islam akan kekal bersinar dan menyinari bumi ini walaupun dalam keadaan yang asing seperti disabdakan Rasulullah bermaksud: “Islam mula tersebar dalam keadaan asing. Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang yang asing.” (Hadis riwayat Muslim)

Islam mulai tersebar di Makkah dengan keadaan sangat asing dan dagang. Sangat sedikit penganut dan pendukungnya kalau dibandingkan penentangnya. Kemudian selepas itu Islam tersebar ke seluruh pelosok dunia sehingga dianuti dua pertiga penduduk dunia.

Kemudian Islam kembali asing dan dirasa ganjil daripada pandangan dunia, bahkan pada pandangan orang Islam sendiri. Sebahagian daripada orang Islam berasa ganjil dan pelik bila melihat orang Islam yang iltizam (komitmen) dengan Islam dan cuba mengamalkan tuntutan Islam sebenar.

Seorang yang iltizam dengan Islam dipandang sepi masyarakat dan terlalu susah untuk diterima sebagai individu yang sihat. Contohnya, kalau ada sesuatu program kemasyarakatan kemudian masuk waktu sembahyang, tiba-tiba ada seorang yang meminta diri untuk menunaikan sembahyang, maka tindakan ini dianggap tidak sopan dan kurang wajar. Sedangkan orang yang tidak bersembahyang sambil bersenda-senda ketika orang lain bersembahyang tidak dianggap sebagai perbuatan yang salah dan terkutuk.

Begitulah seterusnya nasib lslam pada akhir zaman. Ia akan terasing dan tersisih daripada masyarakat, bahkan tersisih daripada pandangan orang Islam sendiri yang mengaku sebagai umat Islam dan marah apabila dikatakan yang dia bukan orang Islam. (An-Nadwi, hadis ke-7)

Kisah Ellison adalah kisah asing bagi masyarakat Amerika yang dikuasai pemikiran Goode. Tetapi, walaupun semua orang Amerika yang berjumlah hampir 300 juta berfikiran seperti fikiran Goode, agama Islam akan tetap bersinar walaupun hanya disebabkan oleh satu orang saudara kita, Ellison.

Labels:

posted by Blogger @ 8:31 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com