Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Wajib taat ibu bapa walaupun bukan Islam
Friday, February 16, 2007
Utusan Malaysia, 16 Februari 2007

Bersama: MOHD. FARID RAVI ABDULLAH

SOALAN 1: Minta ustaz tolong jelaskan hukum memberi nafkah kepada ibu bapa yang bukan Islam, adakah ia wajib? JAWAPAN: Memberi nafkah kepada ibu bapa adalah wajib tanpa mengira apa agamanya anutannya. Wajib mentaati ibu bapa dalam urusan dunia, termasuklah bergaul dengan mereka dengan memelihara perasaan mereka. Wajib memberi perlindungan dan penjagaan ketika usia mereka sudah lanjut.

Tanggungjawab sebagai seorang anak tidak terbatas kerana agama, malahan Islam sangat menitik beratkan peranan anak-naka dalam menjaga ibu bapa dan tidak sekali-kali menjadi anak yang derhaka. Mentaati ibu bapa yang tidak beragama Islam dalam urusan dunia adalah wajib.

Jika kedua atau salah seorang antara keduanya mengajak kepada mensyirikkan Allah maka pada ketika itu tidak wajib mentaati mereka. Perkara ini dijelaskan di dalam al-Quran, Allah s.w.t berfirman yang bermaksud: Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, Maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, Kemudian Hanya kepada-Kulah kembalimu, Maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. (Luqman: 15).

Para pentafsir menjelaskan sebab turun ayat ini dengan meriwayatkan bahawa ayat ini turun kepada Sa’ad bin Abi Waqqas yang demikian itu adalah apabila dia menganut Islam telah berkata ibunya yang bernama Jamilah: “Wahai Sa’ad kau telah ditimpa musibah, demi Allah aku tidak akan berteduh daripada panas matahari dan tidak akan berlindung daripada ribut pasir, dan aku juga tidak akan makan dan minum sehingga engkau kufur kepada Muhammad s.a.w - serta kembali kepada agama asal engkau.”

Sa’ad merupakan anak kesayangan ibunya. Namun Sa’ad tidak tunduk kepada ugutan ibunya, lalu ibunya menunaikan nazarnya selama tiga hari. Pada hari ketiga Sa’ad bertemu dengan Nabi s.a.w lalu memberitahu baginda apa yang berlaku, lantaran turunlah ayat ini. Akhirnya ibu Sa’ad berputus asa atas ugutannya lalu makan dan minum serta berlindung dari matahari. (Abdul Rahman al-‘Ak, Tashil al-Usul, hlm:258 ).

Jelas bahawa ayat di atas dan riwayat sebab turun ayat ini mewajibkan berbuat baik kepada ibubapa biarpun mereka tidak beragama Islam. Mudah-mudahan sikap dan akhlak yang baik dapat menjernihkan salah tanggap mereka terhadap Islam.

Suatu ketika dulu saya juga pernah berhadapan dengan masalah ini. Iaitu apabila memeluk Islam, saya tidak benarkan balik ke rumah emak atas alasan mereka tidak Islam. Sebenarnya Islam tidak pernah menghalang seseorang beragama Islam menziarahi ibu bapanya yang tidak beragama Islam.

Nasihat saya baliklah, ziarahlah mereka, bergaulah dengan mereka dengan cara yang baik, ciumlah tangan mereka, kucuplah dahi mereka, kelak anak yang beragama Islam akan lebih dikasihinya. Inilah ajaran Islam yang tinggi tidak agama yang lebih tinggi dari agama Islam.

SOALAN 2: Hari-hari kita mengucap dua kalimah syahadah dalam solat, tetapi tidak tahu di mana terletaknya ayat ini. Adakah di dalam al-Quran atau dari mana terdapat selain al-Quran.

JAWAPAN: Pertamanya kita perlu tahu bahawa perkataan syahadah berasal daripada bahasa arab yang bermakna bersaksi, melihat, menyaksikan, mengaku, maknanya berubah mengikut ayat yang dibentuk.

Adapun, perkataan syahadah dalam dua kalimah syahadah bermakna bersaksi dalam erti lain mengaku ketuhanan Allah s.w.t dengan menafikan ketuhanan makhluk.

Firman Allah yang bermaksud: Allah menyatakan bahawasanya tidak ada Tuhan melainkan dia (yang berhak disembah), yang menegakkan keadilan. para malaikat dan orang-orang yang berilmu (juga menyatakan yang demikian itu). Tidak ada Tuhan melainkan dia (yang berhak disembah), yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (Ali-Imran: 18 ).

Dalam menjelaskan sebab turun ayat ini al-Kalbiy berkata, apabila Rasulullah mendiami bumi Madinah telah datang kepada baginda dua orang pendita dari kalangan pendita Syam. Apabila mereka berdua tiba di Madinah mereka melihat keadaan Madinah maka salah seorang berkata kepada kawannya, “inilah bandar yang disifatkan akan keluar padanya Nabi akhir zaman.”

Tatkala mereka berdua menghampiri Nabi s.a.w dengan memerhatikan sifat-sifat yang ada pada baginda. Lalu mereka berdua mengajukan soalan kepada baginda dengan berkata, “adakah engkau Muhammad? Baginda menjawab: Ya. Mereka berdua bertanya lagi, “adakah engkau Ahmad? Baginda menjawab: Ya.

Kedua-duanya berkata, “kami ingin bertanya mengenai syahadah, sekiranya engkau dapat memberitahu kepada kami nescaya kami akan beriman dengan engkau dan membenarkan seruan engkau. Lantaran Rasulullah s.a.w mempelawa supaya mereka berdua bertanya kepada baginda.

Tanpa melengahkan waktu mereka berkata: “beritahulah kepada kami apakah penyaksian yang paling agung di dalam al-Quran.”.

Maka turunlah ayat ini. Turunnya ayat ini sebagai satu penjelasan kepada kedua-dua pendita yang datang untuk melihat kebenaran seruan Rasulullah, pertanyaan mereka adalah berkaitan dengan syahadah, kerana pendita-pendita itu pasti menemui syahadah ini di dalam kitab-kitab samawi (kitab-kitab yang diturunkan sebelum al-Quran seperti Taurat, Injil serta Zabur).

Ini kerana kesatuan seruan para Nabi adalah berpaksi kepada kalimah syahadah ini. Kesemua Nabi mengajak umat mereka kepada mengabdikan diri kepada Allah. Maka ini bermula dengan mengakui ketuhanan Allah s.w.t. Di dalam hadis juga terdapat kalimah syahadah di antaranya ialah riwayat Abdullah bin Umar, baginda bersabda yang bermaksud, Agama Islam didirikan atas lima perkara, iaitu bersyahadah (bersaksi) bahawa sesungguhnya tiada tuhan melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad adalah utusan Allah, mendirikan solat, menunaikan zakat, melakukan ibadat haji dan berpuasa dalam bulan Ramadan. (al-Bukhari, Kitab: Iman, Bab: Iman dan Sabda Nabi s.a.w, no: 8).

Kalimah inilah yang mengeluarkan seseorang daripada kekufuran kepada cahaya Islam. Kesimpulan kalimah syahadah terdapat di dalam al-Quran dan terdapat di dalam hadis-hadis Rasulullah s.a.w.

Labels:

posted by Blogger @ 8:08 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com