Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kesabaran kemanisan pengislaman Shaza Lim
Thursday, May 18, 2006
http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0518&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htm

Oleh: ZUARIDA MOHYIN


PASANGAN bahagia ini tidak sabar menunggu kehadiran 'orang baru' dalam rumah tangga mereka.

PRINSIP hidupnya iaitu genggam bara api biar sampai jadi abu berkemungkinan menjadi sebab kepada pengislaman Lim Wai Leng atau nama Islamnya, Shaza Lim Abdullah, 31.

Mengapa penulis berpendapat begitu? Selepas tiga tahun mendalami Islam secara serius, suatu malam pada 1999, Wai Leng didatangi mimpi wanita lengkap bertelekung sedang menunaikan sembahyang.

Semenjak insiden itu, tidak semena-mena hatinya terbuka. Wai Leng berkeyakinan dan percaya inilah waktu paling sesuai untuknya mengucap kalimah syahadat atau dengan kata lain memeluk Islam. Malah sekiranya agama yang dikenali hampir seluruh seusianya itu tidak berjaya diperoleh selagi itulah hatinya tidak akan tenteram.

"Saya rahsiakan kisah mimpi itu daripada pengetahuan nenek, mak cik dan adi-adik. Hati saya berat mengatakan apa yang saya lalui itu mungkin adalah hidayah Allah ke atas saya kerana setiap orang mempunyai cara penerimaan yang berbeza-beza.

"Di tempat kerja pula, saya ceritakan kepada teman-teman Islam yang memang sebelum itu banyak memperkenalkan dan mengajarkan Islam kepada saya. Mereka juga beranggapan seperti saya bahawa mimpi itu mungkin satu bentuk hidayah.

"Tanpa berfikir panjang dan benar-benar yakin dengan keputusan yang diambil, saya memeluk Islam. Saya akui saya seorang yang berpendirian teguh. Sekali saya sudah memilih jalan Islam, saya akan tetap dengan keputusan itu walau apa juga tentangannya," bicara Shaza atau panggilan manjanya Jaja yang memeluk Islam pada 24 Disember 1999 di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Jalan Ipoh, Kuala Lumpur secara ikhlas dan tanpa dipengaruhi sesiapa.

Jaja yang sedang menanti kelahiran 'orang baru' dalam kehidupan berumah tangga bersama Mohamed Zairul Yunus, 36, dalam temu bual itu sempat berkongsi detik awal perkenalannya dengan Islam.

Jaja yang merupakan setiausaha di Bursa Malaysia sejak 1996 berkata, beliau tiga beradik tinggal dengan nenek dan mak cik di Taman Setapak, Kuala Lumpur semenjak berusia empat tahun lagi.

"Namun sewaktu bersekolah pering kat menengah di Kampung Baru, Kuala Lumpur, kebanyakan teman sekolah dan teman karib saya terdiri daripada rakan kaum Melayu.

"Selain itu, bagi pelajar yang bukan Islam seperti saya, kami akan diberi pilihan untuk tinggal di belakang kelas atau berada di perpustakaan serta kantin sekolah semasa kelas agama Islam diadakan.

"Kebiasaannya saya memilih untuk berada di kelas. Secara tidak langsung, bermula dari kelas itulah saya mengenali Islam dan sedikit semi sedikit saya mula terpikat dan tertarik dengan ajaran agama Islam," kata Jaja yang dahulu adalah seorang penganut agama Buddha.

Bercerita tentang cabaran selepas bergelar muslim, kata Jaja, tahun pertama bergelar muslim merupakan saat paling perit dalam kehidupannya. Apa tidaknya tindakan yang membelakangkan pandangan keluarga diumpamakan seperti menconteng arang ke muka keluarga.

"Rahsia pengislaman saya terbongkar apabila mereka perasan saya sentiasa cuba mengelak daripada mengambil makanan berdaging.

"Semenjak saat itu, keluarga langsung tidak mengambil kisah tentang saya dan seperti menyisihkan diri mereka. Mak cik saya pula cuba melaksanakan silent treatment sementara nenek pula tidak henti-henti menangisi perbuatan saya. Waktu itu emosi saya benar-benar terganggu. Apa tidaknya walaupun kami tinggal sebumbung tetapi tidak wujud langsung komunikasi antara kami.

"Dalam keadaan tertekan itu, ada juga saya meminta pandangan teman-teman sekerja. Mereka menasihatkan saya supaya banyak bersabar dan tidak berpindah. Alasan mereka adalah tindakan lari daripada kenyataan tidak akan menjernihkan keadaan malah lebih memburukkan suasana," kata anak sulung daripada tiga adik-beradik ini ketika ditemui di rumahnya di Bandar Tasik Puteri, Rawang, Selangor baru-baru ini.

Tindakan berani berhadapan dengan keluarga akhirnya membawa sinar harapan buat Jaja dan keluarga kandungnya untuk kembali bersatu.

Penyiksaan selama hampir setahun itu, kata Jaja, amat membebankan bahkan hampir-hampir melenyapkan semangatnya untuk bertahan. Alhamdulillah, langit tidak selalunya mendung. Berkat kesabaran dan keyakinan dengan penegasan Allah iaitu ujian Allah itu mengikut kemampuan hamba-Nya, semuanya berakhir tanpa sebarang perkara yang tidak diingini.

Apabila keadaan kembali tenang, secara tidak langsung ia turut mempengaruhi semangat dalaman Jaja. Menerusi bantuan seorang teman yang bertindak sebagai guru agamanya, Jaja mula mendalami agama Islam secara serius. Di samping itu, beliau juga mengikut teman-teman di pejabat mengikuti kelas tazkirah dan mengaji pada waktu rehat.

Jaja bersyukur mempunyai teman-teman sekerja yang sentiasa menyokong dan memberi tunjuk ajar dan penerangan. Malah saat yang paling bermakna adalah apabila dia dihadiahkan senaskhah al-Quran dan buku-buku agama oleh bekas ketuanya.

Menceritakan detik perkenalan dengan suaminya, Mohamed Zairul, Jaja berkata, persahabatan yang terjalin antara mereka berdua bermula sekadar kawan. Namun, faktor kedekatan jalinan kawan bertukar menjadi lebih serius sehinggalah membawa ke jenjang pelamin.

Pasangan bahagia ini diijabkabulkan pada 31 Mei 2003 dengan restu daripada kedua-dua belah keluarga.

"Pada awal berkenalan saya sangkakan Jaja bukan seorang muslim kerana teman-teman sekerja masih memanggilnya dengan panggilan nama Cina. Apabila mengetahui yang dia telah memeluk agama Islam, keinginan untuk memperisterikan Jaja menjadi lebih mudah.

"Saya sentiasa memberi kebebasan kepada isteri untuk mendalami ilmu agama. Alhamdulillah, selepas berkahwin dia terus memakai tudung. Saya juga bersyukur dan berterima kasih kepada keluarga sebelah isteri kerana mereka begitu memahami Islam.

"Pada awal perkenalan dengan keluarga kandung Jaja, saya tidak pernah dipersoalkan dengan hal-hal sensitif seperti poligami malah mereka cukup menghormati agama Islam. Saya rasa perkara yang sama juga perlu kita tunjukkan terhadap penganut agama lain," celah Mohamed Zairul dalam temu bual itu.

Beberapa hari selepas temu bual itu, Jaja dan Mohamed Zairul dikurniakan anak sulung. Jaja bersalin pada 9 Mei lalu.


posted by Blogger @ 7:28 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com