Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Menjelang kemerdekaaan IV: Melayu dipinggirkan dari politik, ekonomi dan sosial
Monday, August 27, 2007
harakahdaily, 27 ogos 2007

Roy Rasul
Mon | Aug 27, 07 | 05:46:43 PM

KUALA LUMPUR, 27 Ogos (Hrkh) - Keseronokan menyambut kemerdekaan negara yang ke-50 tidak ada ertinya jika bangsa Melayu sendiri terpinggir baik di segi ekonomi, pendidikan dan sosial kata, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Ustaz Mujahid Yusof Rawa.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Justeru itu katanya, ulang tahun kemerdekaan negara harus disambut dengan penuh keinsafan bagi memajukan anak bangsa.

"Bagi saya kemerdekaan ini harus disambut dengan penuh insaf demi memajukan anak bangsa kita bukan disambut dengan bersukaria sehingga kita lalai tanggungjawab masa depan bagi membaiki nasib mereka," katanya semasa dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata, bukan beliau menafikan terus kemajuan dan manfaat yang dikecapi bangsa Melayu tetapi katanya setelah merdeka usaha pembangunan untuk orang Melayu lebih dipolitikkan oleh kepentingan parti politik tertentu.

"Contohnya Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilancarkan kira-kira selepas 10 tahun merdeka, dengan tujuan memajukan orang Melayu tapi hasilnya kita lihat hanya segelintir orang Melayu yang maju itu pun mereka yang rapat dengan Umno.

"Bagi saya DEB bukan melahir bumiputera yang maju sebaliknya Umno putera yang maju," dakwanya.

Oleh kerana itu katanya, bagaimana orang Melayu akan maju apabila berlakunya dasar selektif dalam pembahagian projek perlu memasuki Umno dahulu.

Sebaliknya katanya, orang Melayu yang betul-betul boleh berjaya tetapi tidak condong dalam politik susah mendapat projek.

"Maknanya orang yang ada kepentingan politik baru dianugerah projek dan sebagainya," katanya.

Perkara seperti itu tegasnya tidak sihat dari segi pembangunan negara kerana anugerah pembangunan sewajarnya diberi atas dasar merit bukan kerana kronisme.

Kerana itu katanya, perjalanan orang Melayu masih jauh jika kuasa dan politik yang ada pada hari ini mendominasi kehidupan.

"Ini memundurkan orang Malayu dan akhirnya berlaku sistem Ali Baba dan bagaimana orang Melayu betul-betul mahu maju," tegasnya.

Di segi pendidikan pula katanya, selepas 50 tahun merdeka banyak usaha dibuat contohnya dasar-dasar pendidikan negara, insfrastruktur sekolah dan sebagainya.

Namun katanya, apa yang menjadi masalah antaranya ialah penggunaan bahasa Inggeris dalam subjek Sains dan Matematik.

Katanya ini jelas, bahasa Melayu tidak menjadi bahasa teras dalam pendidikan.

"Di segi falsafah pendidikan saya rasa itu tidak memajukan bahasa Melayu jika bahasa sendiri tidak dimartabatkan," katanya.

Malah katanya, dalam tempoh 50 tahun merdeka dalam aspek sosial, orang Melayu hari ini dilihat antara yang paling banyak terlibat dalam gejala tidak berakhlak.

"Kita kena ambil perhatian jangan kita berbangga mempunyai banyak universiti tetapi kena tengok di pusat serenti orang Melayu yang ramai menjadi penghuninya dan ini satu indikator yang tidak baik.

"Dulu anak orang Melayu dengan isu bohsianya, hari ini dengan mat rempit, jenayah dan lain-lain," katanya.

Beliau berkata sepatutnya selepas 50 tahun merdeka orang Melayu menjadi contoh kepada bangsa lain sebaliknya memalukan bangsa.

Sehubungan itu katanya sempena 50 tahun merdeka orang Melayu perlu mengambil satu sikap positif untuk membuat perubahan politik di negara kita khususnya dalam pilihan raya umum nanti .

Ini katanya, 50 tahun memerintah Umno gagal memajukan orang Melayu.

"Sepatutnya mereka membawa satu era baru bagi memajukan Malaysia khususnya orang Melayu.

"Sekarang rakyat boleh melihat parti politik mana yang lebih matang dan lebih terbuka terutamanya dalam pengagihan ekonomi yang lebih adil.

"Rakyat boleh lihat politik yang dikuasa Umno banyak yang gagal daripada berjaya," katanya. - mks.

Labels:

posted by Blogger @ 8:06 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com