Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

PAS menang jejak pendapat TV3, Umno panik?
Sunday, August 12, 2007
Klpos, 12 ogos 2007

Oleh Wartawan klpos.com

JARANG-jarang benar kita tengok jejak pendapat yang disiarkan oleh Buletin Utama TV3 berlawanan dengan hasrat bos-bosnya. Tapi entah apa malangnya, keputusan jejak pendapat yang disiarkan oleh stesen TV percuma paling ramai penonton itu 10 Ogos lalu amat berlainan.


Dari awal lagi, pembaca berita TV3 dok sebut pepatah Melayu 'angan-angan mat jenin', yang maksud lebih kurangnya adalah impian yang mustahil dicapai atau syok sendiri.

Ungkapan itu berdasarkan kata-kata Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Soalannya jejak pendapat TV3 amat mudah, 'Harapan PAS Tawan 40 kerusi Parlimen hanya angan-angan Mat Jenin?' setuju atau tidak. Kalau setuju jawab A, kalau tidak jawab B.

Selain temubual dengan Muhyiddin ada juga pendapat Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, nampak sangat dari segi pemberitaannya, cubaan untuk spin supaya ramai yang hantar A iaitu setuju.

Bagaimanapun di akhir laporan Buletin Utama, keputusan mendapati 60 peratus tidak setuju bahawa ia angan-angan Mat Jenin seperti yang dikatakan oleh Muhyiddin.

Dalam kata lain hanya 40 peratus sahaja yang setuju dengan pandangan bahawa sasaran itu adalah angan-angan Mat Jenin.

Kalau game, kira malam tadi PAS dah menang satu kosong.

Panik juga pemimpin Umno khabarnya, mau tak panik, Buletin Utama merupakan rancangan paling ramai penonton dalam semua siaran TV di Malaysia.

2.5 juta penonton Buletin Utama

Setiap malam, purata penonton yang tengok TV3 antara 2.2 juta hingga 2.5 juta. Bukan klpos.com kata, syarikat yang buat rating TV yang bagi angka itu.

Sampaikan Menteri Penerangan Datuk Zainudin Maidin yang kena jaga RTM, kata dia tidak percaya pada rating tersebut.

Begitupun keputusan itu tidak disiarkan secara penuh dan diumumkan oleh pembaca berita berbanding bancian sebelum ini yang mana pembaca berita akan membacakan keputusan dan memaparkan grafnya sekali.

Adakan keputusan itu sebenarnya memalukan mereka setelah terdahulu sebelum itu mereka dilihat bersungguh-sungguh membacakan tajuk 'Harapan PAS Tawan 40 kerusi Parlimen hanya angan-angan Mat Jenin?.

Keputusan itu hanya diumumkan dengan berita ringkas yang menghiasi ruang berita kecil di bawah garisan kamera yang memfokuskan kepada pentas tempat pemberita TV3 membaca berita.

Cerita ini bermula apabila, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata partinya mempunyai hajat besar dalam pilihanraya umum kali ini.

"PAS mensasarkan 40 kerusi parlimen untuk dimenangi dalam pilihanraya akan datang," kata Husam.

PAS kini mempunyai tujuh kerusi parlimen yang dimenangi oleh parti itu semasa pilihanraya umum Mac 2004 lalu, dan jika ditambah dengan 33 kerusi lagi maknanya jumlah itu melebihi 13 kerusi iaitu 27 yang dimenanginya semasa pilihanraya umum tahun 1999 ketika Barisan Nasional.

Enam kerusi parlimen parti itu kini ialah di Kelantan iaitu Tumpat, Pengkalan Chepa, Pasir Mas, Rantau Panjang, Kubang Kerian dan Pasir Putih. Satu lagi ialah di Pendang, Kedah.

Semasa pilihanraya umum 1999 PAS yang bertanding di 62 kerusi parlimen menang 10 kerusi di Kelantan, 8 Kedah, 7 Terengganu dan 2 Perak.

Sasar Kelantan, Perak, Kedah Perlis

Bagi kerusi dewan undangan negeri pula dari 236 kawasan yang ditandingi ia menang 98 iaitu 41 di Kelantan, 28 Terengganu, 12 Kedah, 6 Pahang, 4 Selangor, 3 Perlis, 3 Perak dan 1 Pulau Pinang.

Husam Musa memberitahu para wartawan selepas satu acara di Kota Bharu Khamis PAS kini memfokuskan untuk memenangi sekurang-kurangnya 40 kerusi parlimen di seluruh negara pada pilihan raya umum akan datang bagi menguatkan parti itu di Dewan Rakyat.

Beliau tidak menghuraikan cara bagaimana parti nak menawan kerusi sebanyak itu.

Katanya parti itu yakin ia mampu buat kejutan berdasarkan kekuatan parti terutamanya di Kelantan, Perak, Kedah dan Perlis.

Husam juga tidak menyebut sama ada kesepakatan telah dicapai dalam soal pembahagian kerusi antara Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dengan parti itu.

Menurutnya banyak sumbangan dapat diberikan parti itu seandainya mereka mampu memenangi 40 kerusi parlimen. klpos, harakahdaily, agendadaily
.

Labels:

posted by Blogger @ 5:34 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com