Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Bancian SMS TV3: Ahli PAS diingatkan jangan leka, 'syok' sendiri
Sunday, August 12, 2007
Harakahdaily, 12 ogos 2007

Anis Nazri
Sun | Aug 12, 07 | 05:38:50 PM

KUALA LUMPUR, 12 Ogos (Hrkh) - Ahli parti boleh mengambil semangat atas keputusan bancian SMS yang dilakukan TV3 tempohari, namun diingatkan agar tidak 'syok sendiri' hingga boleh melekakan jentera parti ke arah persiapan menjelang pilihan raya.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Memandangkan gendang pilihan raya sudah mula dipalu kebelakangan ini, ahli parti di setiap peringkat diingatkan supaya memperkukuhkan dan memantapkan jentera parti bagi berhadapan dengan pilihan raya umum akan datang.

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa, ketika berucap merasmikan Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden Peringkat Wilayah Persekutuan, berkata rasa syok sendiri dengan keputusan tersebut boleh merosakkan, sekaligus mengakibatkan kerugian terhadap parti.

"Jangan kerana keputusan SMS itu membuatkan kita leka. Keputusan tersebut tidak bererti kita boleh berpeluk tubuh atau membuat ala kadar dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum nanti," tegas beliau, di hadapan kira-kira 70 peserta di Dewan Fadzil Noor, Taman Melewar, pagi tadi.

Sebelum ini, keputusan bancian SMS yang disiarkan di Buletin Utama milik Media Prima itu menunjukkan 60 peratus pengundi tidak bersetuju mengenai 'Impian PAS Tawan 40 kerusi Parlimen sebagai angan-angan Mat Jenin' (Setuju atau tidak).

Dalam pada itu, Nasharuddin turut meminta semua pihak menerima teguran pimpinan dari semua peringkat dari sudut positif, tanpa rasa sensitif dan melatah demi memantapkan jentera parti.

"Saya menerima laporan setiap peringkat mengenai tahap persediaan jentera parti masing-masing (untuk pilihan raya). Ada yang sudah mencapai 50 peratus, dan ada juga yang tidak sampai. Macam Wilayah Persekutuan sendiri, yang belum mencapai 50 peratus, Pesuruhjayanya (Ustaz Mohamad Nor Mohamad) menerima teguran saya sebagai satu yang positif. Tetapi ada negeri-negeri yang 'melatah' dan sensitif bila ditegur. Teguran itu bukan untuk menjatuhkan, tetapi untuk mengingatkan dan memantapkan parti," tegas beliau.

Sementara itu, AJK Pemuda PAS Pusat, Hanipa Maidin, ketika mengulas manual pelaksanaan ucapan dasar Presiden, berkata sebagai penggerak informasi rakyat, ahli parti perlu mengetahui perkara mana yang perlu diutamakan terlebih dahulu, berbanding perkara lain.

"Kita kena ingat, tidak semua perkara penting itu 'urgent'. Tapi, perkara yang 'urgent' itu sudah tentu penting. Jadi, kena fikirlah yang mana satu lebih penting dari yang penting untuk didahulukan," kata beliau.

Dalam masa yang sama, saran beliau, PAS Wilayah Persekutuan yang berpusatkan di bandaraya perlu membuat kajian mengenai 'mood' rakyat yang tidak gemar dengan kepimpinan PM, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi , namun tidak berminat memilih PAS.

Kata Hanipa, 'mood' rakyat yang tidak suka dengan Abdullah tetapi juga tidak berminat dengan PAS ini perlu diatasi oleh semua pihak, khususnya di Wilayah Persekutuan.

"Wilayah Persekutuan mempunyai pengundi yang berpendidikan tinggi, jadi kena usaha bagaimana mahu menerangkan kepada mereka serta mencari jalan agar PAS mampu menawan hati mereka. Mungkin perlu dibuat kajian mengenainya," saran beliau.

Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Ustaz Mohamad Nor Mohamad pula, dalam ucapan aluannya meminta semua jentera parti di setiap kawasan supaya lebih serius dan fokus dalam kerja-kerja berhadapan dengan pilihan raya umum.

Walaupun tidak menafikan semangat tinggi yang ditunjukkan oleh ahli-ahli, ia tidak boleh dijadikan asas untuk menyatakan gambaran sebenar pilihan raya umum akan datang yang akan berpihak kepada PAS.

"Jika semangat saja tinggi, tapi gerak kerja tidak dilakukan secara optimum, ia tidak membawa sebarang makna," tegas beliau. - mks.

Labels:

posted by Blogger @ 6:32 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com