Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Menjelang kemerdekaan III: Awas kempen 'fun','fear' dan 'future' Umno!
Monday, August 27, 2007
harakahdaily, 27 ogos 2007

Intan Abdullah
Mon | Aug 27, 07 | 03:31:42 PM

KUALA LUMPUR, 27 Ogos (Hrkh) - Perjuangan mempertahankan kemerdekaan telah dipelopori oleh ulama silam sejak 435 tahun yang lalu iaitu sebelum kelahiran Umno.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Demikian kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamaruddin Jaafar yang menyorot sejarah silam yang diperdebatkan mengenai fakta dan sejarah yang disembunyikan oleh pihak tertentu dalam pengkisahan semula sejarah perjuangan kemerdekaan negara.

Beliau membuat penegasan tersebut ketika menutup 'Seminar Penghayatan Kemerdekaan sempena Kempen Selamatkan Malaysia' anjuran Lajnah Penerangan dan Dakwah, PAS Pusat pada Sabtu, 25 Ogos yang lalu di Anjung Rahmat, Gombak.

Dalam ucapannya, beliau meminta semua pihak agar mengawasi tiga ciri utama merayakan ulangtahun ke-50 kemerdekaan negara yang dilancarkan oleh kerajaan sekarang ini iaitu 'Fun' atau hiburan yang melampau, 'Fear' yakni menakutkan kakitangan awam dengan menyuntik rasa, 'jangan lawan Umno' dan 'Future' iaitu strategi Umno yang hanya pandai membentangkan perancangan sebagai janji kepada rakyat.

Kamarudin juga menyentuh konsep kemerdekaan yang telah lama diguna pakai sejak zaman Rasulullah yang bermula dengan hukuman memerdekakan hamba sebagai penebus kepada kesalahan tertentu yang dilakukan.

Sementara itu, seminar tersebut juga menggariskan beberapa resolusi yang dibacakan oleh Pengerusi Lajnah Penerangan PAS Pusat, Ustaz Misbahul Munir Masduki.

Menurutnya, PAS menuntut kepada pihak kerajaan melalui Arkib Negara supaya pensejarahan kemerdekaan negara diselusuri semula sejak awal tahun 1900 lagi dengan menonjolkan kelompok pejuang kemerdekaan yang berperanan aktif mempelopori dan meniupkan semangat menentang penjajahan dan menuntut kemerdekaan Negara.

Seminar itu juga mendesak kerajaan supaya menarik balik ataupun menghapuskan terus sebarang bentuk akta, akujanji dan peraturan yang menyekat hak dan kebebasan bersuara secara akademik di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau mana-mana agensi seterusnya memberi peluang kepada seluruh rakyat khususnya ahli akademik dalam melontarkan idea dan pandangan mereka secara ilmiah terhadap sebarang isu dan pergolakan dalam negara.

Dalam masa yang sama, seminar separuh hari tersebut turut menyokong kenyataan Ketua Hakim Negara yang menyatakan Malaysia hendaklah bebas dari 'common law' dan menjadikan Islam sebagai alternative terbaik, di samping pengukuhan kenyataan oleh Peguam Negara yang mengatakan hanya syariah Islam sahaja yang boleh digunapakai.

"Kami juga menyarankan agar seluruh rakyat Malaysia agar bangkit bagi mengembalikan hak kemerdekaan yang sepatutnya dimiliki oleh warganegara yang merdeka,"ujarnya mengakhiri program tersebut.

Seminar Penghayatan Kemerdekaan itu diisi dengan dua wacana iaitu 'Menelusuri Semula Sejarah Kemerdekaan Negara' oleh Timbalan Presiden Wadah Pencerdasan Umat, Dr Muhammad Nur Manuty yang diulas oleh Hj Wan Abdul Rahman Abd Latif pada sebelah pagi.

Manakala Wacana 2 bertajuk 'Pengalaman Pejuang Kemerdekaan' yang membariskan Ketua Angkatan Pemuda Insaf Perlis, Pak Wan Khazim Wan Din; Yang DiPertua PAS kawasan Batu, Ustaz Ishak Surin dan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia, Dzul Khairi Mohd Nor serta dipengerusikan oleh AJK PAS Pusat, Anuar Tahir. - mks.

Labels:

posted by Blogger @ 8:05 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com