Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

TUMPASNYA SEORANG PERAGUT DI MASJID MAKMURIAH
Friday, October 21, 2005

TUMPASNYA SEORANG PERAGUT DI MASJID MAKMURIAH

Kisah ini merupakan suatu kisah yang benar-benar berlaku iaitu beberapa hari sebelum umat Islam berpuasa iaitu menyambut kedatangan Ramadhan 1426H yang penuh berkat. Tujuan penulis menceritakan kisah ini sebagai pengajaran kepada peragut dan kepada kita semua supaya sentiasa berhati-hati apabila membawa beg tangan, dompet atau beg terutamanya yang mengandungi barang berharga.

Kebetulan peristiwa ini berlaku di sebuah Masjid iaitu Masjid Jamek Makmuriah yang terletak di dalam pekan Sungai Besar di Selangor. Lokasi masjid ini amat sesuai untuk masyarakat Sungai Besar menunaikan solat secara berjamaah kerana ia di apit oleh tiga buah sekolah iaitu Sekolah Rendah Agama Ehya al-Falah dikiri, Sekolah Kebangsaan Seri Makmur di Kanan dan di belakang Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besar. Berhampiran Masjid juga terdapat balai polis, komplek Majlis Daerah Sabak Bernam yang merupakan pusat pentadbiran.

Sewaktu Jamaah Masjid Makmuriah menunaikan solat Zohor iaitu dalam rakaat kedua, tiba-tiba mereka mereka dikejutkan dengan jeritan seorang wanita yang terpaksa membatalkan solatnya kerana beg tangannya dicuri oleh seorang peragut. Walau bagaimana jamaah masjid tetap meneruskan solatnya.

Di waktu itu, ada tiga orang guru dari sekolah berhampiran baru hendak masuk ke masjid untuk menunaikan solat berjamaah. Mendengar jeritan itu, mereka terus mengejar peragut itu. Peragut itu melarikan diri ke arah SMK Sungai Besar tetapi malang tidak berbau, mungkin ini hari malang buat peragut kerana setelah lama terlepas kali ini tertangkap pula, bak kata pepatah sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh juga ke tanah. Peragut itu dapat ditangkap oleh murid-murid sekolah di situ.

Peragut itu kemudian dibawa ke Masjid, kebetulan memang ramai anggota polis yang berpakaian biasa solat berjamaah di Masjid Makmuriah. Maka peragut Melayu berusia awal 20-an itu dibawa ke balai polis. Setelah diperiksa terdapat banyak kunci pada peragut itu, mungkin selain meragut beliau menjalankan kegiatan mencuri motorsikal dan sebagainya. Sebelum ini memang ada berlaku kehilangan motorsikal dan kejadian pecah kereta semasa jamaah solat di Masjid.

Kadang-kadang penulis terfikir, di akhir zaman ini orang ke Masjid bukan semata-mata untuk beribadat kepada Allah SWT tetapi ada juga yang bertujuan untuk melakukan kemungkaran, jika tidak masakan selipar, kasut, pembesar suara, tong derma, motorsikal hilang dicuri dan kereta dipecah orang. Malah peragut juga mencari jalan mudah dengan meragut di dalam masjid ketika jamaah khusyuk solat.

Di zaman Rasulullah s.a.w. dan para sahabat masjid ditegakkan atas dasar taqwa dan ia menjadi dasar kepada penegakan masjid-masjid lain kemudiannya. Masjid yang dididirikan adalah untuk menambat hati agar sentiasa mengingati Allah SWT walaupun dalam keadaan sibuk mana sekalipun. Masjid dibina bertujuan memimpin dan membentuk kegiatan masyarakat.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran untuk kita semua, berhati-hatilah semasa membawa barang berharga hatta ketika solat pun kita tidak boleh lepa.

Wallahu a’lam….

posted by Blogger @ 5:02 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com