Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Terjemahan Surat Presiden Iran Kepada Bush
Thursday, May 18, 2006
Dengan Nama Allah, Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Mr George Bush,

Presiden Amerika Syarikat

Sejak sekian lama saya memikirkan, bagaimana untuk menjustifikasikan kontradiksi yang tidak boleh dinafikan yang wujud di dalam arena antarabangsa -- yang sedang hangat diperdebatkan, terutamanya dalam forum politik dan di kalangan pelajar universiti. Banyak persoalan yang masih tidak terjawab. Oleh itu, ia telah menarik minat saya untuk membincangkan kontradiksi dan persoalan tersebut, dengan harapan ia akan memberi peluang untuk menyelesaikan permasalahan tersebut.

Bolehkah seseorang yang menjadi pengikut Nabi Isa AS, Utusan Allah yang teragung, merasa terpaksa untuk menghormati hak asasi manusia, Mengemukakan liberalisme sebagai model ketamaddunan, Mengumumkan bantahan kepada pembangunan senjata nuklear dan senjata pemusnah, Menjadikan 'Memerangi Keganasan' sebagai slogannya, Dan akhirnya, berkerja ke ara mewujudkan kesatuan masyarakat antarabangsa - satu masyarakat yang suatu hari akan diperintah oleh Nabi Isa dan mereka yang suci, Tetapi pada masa yang sama, Menyerang sesebuah negara; Kehidupan, memusnahkan reputasi dan harta benda manusia dan kerana sedikit kemungkinan berlaku jenayah dalam sebuah kampung, bandar, atau negeri sebagai contoh maka seluruh kampung, bandar atau negeri tersebut dibakar.

Atau kerana kemungkinan wujud senjata pemusnah dalam sesebuah negara, maka ia dijajah, di mana ratusan ribu rakyatnya dibunuh, sumber airnya, pertaniannya dan industrinya di musnah, hampir 180,000 tentera asing dihantar, kesucian rumah-rumah penduduk tempatan diceroboh, dan negara tersebut dimusnahkan. Apakah harganya? Ratusan billion dollars dibelanjarkan dari perbendaharaan sesebuah negara dan pastinya negara-negara lain juga dan puluhan ribu pemuda-pemuda lelaki dan wanita - dikerah menjadi tentera penjajah - mereka dipisahkan dari keluarga mereka dan mereka yang tersayang, tangan mereka dikotori darah mereka yang tidak berdosa, dan menjadi mangsa kepada tekanan saikologi sehingga setiap hari beberapa orang daripada mereka membunuh diri dan mereka yang kembali ke tanah air mereka mengalami tekanan, cedera manakala sebahagian lagi telah terbunuh dan mayat-mayat mereka dikembalikan kepada ahli keluarga mereka.

Di atas alasan wujudnya senjata pemusnah, tragedi yang hebat ini telah melanda negara yang dijajah dan negara yang menjajah. Kemudian, terbukti tidak wujud sebarang senjata pemusnah.

Sememangnya Saddam adalah seorang diktator pembunuh. Tetapi peperangan bukan dilancarkan untuk mengguling beliau, matlamat yang diumumkan tentang peperangan tersebut adalah untuk mencari dan memusnahkan senjata pemusnah. Beliau telah jatuh bersama dengan matlamat yang lain, walaupun rakyat di rantau tersebut amat gembira mengenainya. Saya merujuk kepada peperangan É ke atas Iran di mana Saddam telah disokong oleh Barat.

Tuan Presiden,

Anda mungkin tahu bahawa saya seorang guru. Pelajar saya telah menyoal saya bagaimana tindakan tersebut boleh diselaraskan dengan nilai yang digariskan pada permulaan surat ini dan bertanggungjawab kepada tradisi Nabi Isa AS, Rasul yang gemarkan keamanan dan penuh kemaafan.

Terdapat penjara di Guantanamo Bay yang tidak dibicarakan, tiada pembelaan yang sah, di mana keluarga mereka tidak boleh melawat mereka dan mereka dikurung di bumi asing di luar negara mereka sendiri. Tiada pengawasan terhadap keadaan dan nasib nereka oleh badan antarabangsa. Tiada seorangpun yang mengetahui samada mereka itu seorang tahanan, tawanan perang dituduh atau penjenayah.

Penyiasat Eropah telah mengesahkan kewujudan penjara rahsia di Eropah juga. Saya tidak boleh menerima penculikan seseorang, dan mereka ditahan dipenjara rahsia, tanpa pengawasan mana-mana sistem perundangan. Untuk itu, saya tidak faham bagaimana tindakan tersebut hendak dikaitkan dengan nilai yang digariskan pada awal surat ini, iaitu ajaran Nabi Isa AS, niai hak asasi manusia dan nilai lberal.

Para pemuda, penuntut universiti dan orang awam mempunyai beberapa soalan mengenai fenomena Israel. Saya pasti anda mengetahui mengenainya.

Disepanjang sejarah beberapa buah negara yang telah dijajah, saya rasa pembentukan sebuah negara baru dengan rakyat baru, adalah merupakan fenomena yang ekslusif pada zaman kita.

Para penuntut berkata bahawa enam puluh tahun yang lalu negara tersebut tidak wujud. Dokumen dan globe lama yang ditunjukkan, kita tidak akan dapat menemui negara yang dinamakan Israel.

Saya memberitahu kepada mereka untuk mempelajari sejarah perang dunia pertama dan kedua. Salah seorang dari penuntut saya memberitahu kepada saya bahawa semasa perang dunia kedua, di mana lebih dari sepuluh juta orang telah terbunuh, berita mengenai perang tersebut telah disebar dengan cepat oleh pihak yang berperang. Setiap orang mendakwa kemenangan mereka dan kekalahan pihak musuh di garisan hadapan. Selepas perang, mereka mendakwa lebih dari enam juta orang-orang Yahudi telah terbunuh. Enam juta orang pastinya dikaitkan dengan dua juta keluarga.

Sekali lagi mari kita andaikan bahawa peristiwa tersebut adalah benar. Tidakkah secara logiknya ia diterjemahkan kepada kewujudan negara Israel di Timur Tenga atau menyokong kewujudannya? Bagaimanakah fenomena ini diperjelaskan?

Tuan President,

Saya pasti anda tahu bagaimana - dan apakah harganya - untuk mewujudkan negara Israel?

- Berjuta-juta telah terbunuh dalam proses tersebut.

- Berjuta-juta rakyat telah menjadi pelarian.

- Ratusan ribu hektar tanah ladang, tanaman zaitun, bandar dan kampung dimusnahkan.

Tragedi ini bukan dikhususkan pada masa kewujudan sahaja; malangnya ia telah berterusan selama lebih enam puluh tahun sekarang.

Regim yang diwujudkan tidak menunjukkan belas kasihan walaupun kepada kanak-kanak, memusnahkan kediaman bersama-sama dengan penghuninya sekali, membuat pengumuman awal senarai dan rancangan untuk membunuh rakyat Palestin dan menahan beribu-ribu rakyat Palestin di penjara. Fenomena tersebut amat unik - atau tidak pernah dilakukan sebelum ini - menurut apa yang kita ingati.

Satu lagi persoalan yang besar yang ditanya oleh orang ramai ialah kenapa regim tersebut disokong? Adakah menyokong regim tersebut sehaluan dengan ajaran Nabi Isa AS atau Nabi Musa AS atau mana-mana nilai liberal?

Atau adakah kita cuba memahami bahawa membenarkan habitat asal bumi tersebut - di dalam dan di luar Palestin- samada mereka itu Kristian, Muslim atau Yahudi, untuk menentukan nasib mereka, melaksanakan prinsip-prinsip demokrasi, hak asasi manusia dan ajaran para Rasul? Jika tidak, kenapakah terlalu banyak bantahan kepada referendum?

Pentadbitan Palestin yang baru dipilih baru saja mengambil alih pemerintahan. Kesemua pemerhati bebas telah mengesahkan bahawa kerajaan tersebut mewakili rakyat yang memilih mereka. amat tidak dipercayai, mereka telah meletakkan kerajaan yang dibawah tekanan dan telah menasihati mereka untuk mengiktiraf regim Israel, menghentikan perjuangan mereka dan menurut program kerajaan sebelumnya.

Jika kerajaan Palestin sekarang bergerak di atas platform di atas, tidakkah rakyat Palestin mengundi mereka? Sekali lagi, bolehkah kedudukan tersebut diambil dalam menentang kerajaan Palestin diselaraskan dengan nilai yang digariskan sebelum ini? Orang ramai juga berkata "kenapa kesemua resolusi Majlis Keselamatan PBBdalam mengutuk Israel di veto?"

Tuan President,

Sebagaimana yang anda ketahui, saya hidup ditengah-tengah rakyat dan saya sering berhubungan dengan mereka ramai juga mereka dari sekitar Timur Tengah yang boleh berhubung dengan saya. Mereka juga tidak percaya polisi yang meragukan itu. Terdapat bukti bahawa penduduk di rantau tersebut menjadi bertambah marah terhadap polisi tersebut.

Bukanlah niat saya untuk mengemukakan begitu banyak soalan, tetapi saya juga perlu merujuk kepada perkara yang lain.

Kenapakah sebarang kejayaan dari segi teknologi dan saintifik yang sampai ke Timur Tengah diterjemahkan sebagai ancaman kepada regim Zionis? Tidakkah penyelidikan dan pembangunan saintifik merupakan hak asas kepada sesebuah negara?

Anda amat biasa dengan sejarah. Selain dari Timur Tengah, dari sudut namakah dalam sejarah di mana kejayaan saintifik dan teknikal menjadi satu jenayah? Bolehkah kejayaan saintifik digunakan untuk tujuan ketenteraan dijadikan alasan untuk menentang sain dan teknologi sama sekali? Jika benarlah tafsiran tersebut, maka kesemua disiplin saintifik, termasuk fisik, kimia, mathematik, perubatan, kejuruteraan dan seterusnya dihentikan.

Pembohongan telah dilaporkan dalam perkara Iraq. Apakah hasilnya? Saya tidak merasa sangsi bahawa menyatakan pembohongan adalah bertentangan dengan mana-mana adat, dan anda sendiri tidak suka dibohongi.

Tuan Presiden,

Tidakkah rakyat Amerika Latin mempunyai hak untuk bertanya, kenapa kerajaan yang mereka pilih ditentang dan pemimpin yang merampas kuasa disokong? Atau, kenapakah mereka sering diugut dan hidup dalam ketakutan?

Rakyat Afrika adalah golongan yang berkerja keras, kreatif dan berkebolehan. Mereka boleh memainkan yang penting dalam menyediakan hak kemanusiaan dan menyumbang untuk kemajuan material dan spiritualnya. Kemiskinan dan kesusahan di sebahagian besar Afrika telah menghalang kesemua itu dari berlaku. Tidakkah mereka mempunyai hak untuk menyoal kenapa kekayaan banyak - termasuk mineral - dirompak, walaupun pada hakikatnya mereka memerlukannya lebih dari yang lain di dunia ini?

Sekali lagi, adakah tindakan tersebut selari dengan ajaran Nabi Isa dan bersesuaian dengan hak assi manusia?

Rakyat Iran yang berani dan beriman juga mempunyai banyak soalan dan tidak berpuashati, termasuk: 'coup d'etat of 1953' dan berterusan menggugurkan kerajaan yang sah, menentang revolusi Islam, menukarkan bangunan kedutaan kepada ibu pejabat yang menyokong aktiviti menentang Republik Islam (beribu-ribu muka surat dokumen ditemui bagi membuktikan tuduhan ini), menyokong Saddam dalam melancarkan perang terhadap Iran, menembak jatuh pesawat penumpang Iran, membekukan aset Iran, meningkatkan ugutan, marah dan menentang kemajuan program nukear Iran.

Tuan Presiden,

11 September adalah peristiwa yang memilukan. Pembunuhan orang-orang yang tidak berdosa adalah menyedkan dan mengejutkan di seluruh dunia. Kerajaan kami dengan serta merta mengisytiharkan kutukan dan menyampaikan takiah dan simpati.

Semua kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk untuk melindungi kehidupan, kemiskinan dan hal ehwal rakyat masing-masing. Dilaporkan bahawa kerajaan anda telah memasang sistem keselamatan, perlindungan dan perisikan yang terbaik - sehinggakan mampu memburu musuh yang berada di negara lain. 11 September bukanlah operasi yang mudah. Adakah ia dirancang dan dilaksanakan tanpa koordinasi dengan perkhidmatan keselamatan dan perisikan - atau penyerapan extensif mereka? Tentunya ini hanya satu tekaan yang bijak. Kenapakah beberapa aspek serangan tersebut dirahsiakan? Kenapa kita tidak diberitahu siapa yang tidak melaksanakan tanggungjawabnya dengan sempurna? Dan, kenapa mereka yang bertanggungjawab dan bersalah tidak dapat dikenalpasti dan dibicarakan?

Semua kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk menyediakan keselamatan dan ketenangan jiwa seluruh rakyatnya. Selama beberapa tahun, rakyat negara anda dan jiran-jiran tidak mendapat ketenangan. Selepas 911, selain dari kecederaan emosi yang dialami oleh mereka yang terselamat dan rakyat Amerika dapat disembuhkan - yang mendapat trauma akibat dari serangan tersebut - beberapa media Barat hanya menyebarkan ketakutan dan keadaan yang tidak selamat - ada yang dengan sengaja bercakap mengenai serangan baru pengganas dan menakut-nakutkan rakyat. Adakah itu perkhidmatan kepada rakyat Amerika? Adakah mungkin untuk mengira kemusnahan yang dialami akibat dari ketakutan dan panik?

Warga Amerika hidup dalam ketakutan akan berlakunya serangan baru yang mungkin akan berlaku pada bila-bila masa dan tempat. Mereka merasa tidak selamat dijalan-jalan, di tempat kerja dan di rumah masing-masing. Siapa yang akan bergembira dengan sitasi tersebut? Kenapa pihak media, membangkitkan rasa tidak selamat dan tidak berusaha untuk menjamin keselamatan dan ketenangan jiwa?

Ada yang percaya bahawa peristiwa tersebut tiada kena mengena dengan serangan ke atas Afghanistan. Dan sekali lagi saya perlu merujuk kepada peranan media.

Dalam charter media, penyebaran maklumat yang betul dan laporan berita yang jujur merupakan satu prinsip. Saya menyampaikan kekecewaan mengenai penyelewengan prinsip yang ditunjukkan oleh media Barat. Preteks utama mengenai serangan ke atas Iraq ialah wujudnya senjata pemusnah. Dan ia diulangi berkali-kali - kepada umum, sehingga akhirnya mereka percaya dan usaha dilakukan untuk menyerang Iraq.

Apakah kebenaran akan dapat dihilangkan dalam tipu helah dan pedaya? Sekali lagi , jika kebenaran dibenarkan hilang, bagaimana ia boleh diselaraskan dengan nilai yang disebut sebelum ini?

Adakah kebenaran yang diketahui oleh yang Maha Berkuasa juga akan hilang?

Tuan Presiden,

Dalam negara di seluruh dunia, rakyat menyediakan perbelanjaan untuk kerajaan agar kerajaan mereka juga mampu memberi khidmat kepada mereka.

Persoalan di sini ialah "apakah yang mampu dihasilkan kepada rakyat ratusan billion dollars yang dibelanjakan untuk kempen Iraq?"

Sebagaimana yang tuan ketahui, di beberapa buah negeri dalam negara anda, ramai rakyat yang masih hidup dalam kemiskinan. Beribu-ribu lagi yang tidak mempunyai rumah dan penggangguran masih menjadi satu masalah yang besar. Sudah tentu masalah ini juga wujud di negara lain. Dengan masalah tersebut masih berkisar difikiran, bolehkah perbelanjaan yang besar untuk kempen tersebut - yang di bayar oleh perbendaharaan rakyat dijelaskan dan diselaraskan dengan prinsip yang disebut sebelum ini?

Apa yang telah dikatakan, adalah ketidakpuasan hati rakyat di seluruh dunia, samada di rantau kami atau di negara anda. Tetapi perselisihan utama kami - yang saya harap anda akan bersetuju dengan sebahagian daripadanya ialah:

Mereka yang berkuasa mempunyai masa tertentu di pejabat dan mereka tidak akan memerintah untuk selama-lamanya, tetapi nama mereka akan direkodkan dalam sejarah dan akan sentiasa dihakimi samada sekarang atau di masa akan datang.

Rakyat akan memerhati pemerintahan kita.

Adakah kita mampu membawa keamanan, keselamatan dan kedamaian untuk rakyat atau mereka yang tidak mendapat perlindungan dan pengganggur?

Adakah kita berusaha untuk mewujudkan keadlan, atau hanya menyokong kumpulan tertentu dan dengan cara memaksa orang ramai untuk hidup dalam kemiskinan dan kesusahan, menjadikan beberapa orang kaya raya dan berkuasa - sehingga mengadai kehendak rakyat dan yang Maha Berkuasa dengan mereka?

Adakah kita mempertahankan hak mereka yang tidak mndapat keistimewaan atau mengabaikan mereka?

Adakah kita mempertahankan hak rakyat seluruh dunia atau melancarkan perang ke atas mereka, mencampuri urusan mereka secara haram, mewujudkan penjara seumpama neraka dan memenjarakan mereka?

Adakah kita membawa keamanan dunia dan keselamatan atau meningkatkan ugutan dan ancaman?

Adakah kita menyatakan kebenaran kepada negara kita dan lain-lain negara di seluruh dunia atau mengemukakan berita palsu kepada mereka?

Adakah kita menyebelahi rakyat atau penjajah atau penindas?

Adakah pihak pentadbir kita menetapkan untuk mempromosikan tingkah laku yang rasional, logik, beretika, aman, memmenuhi janji, keadilan, perkhidmatan kepada rakyat, kesejahteraan, progress dan mnghormati kemuliaan manusia atau paksaan dihujung senjata, ugutan, huru hara, tidak menghormati manusia, melengah-lengahkan progress dan kecemerlangan bangsa lain dan memijak hak manusia?

Dan akhirnya, mereka akan menghakimi kita samda kita kekal jujur di atas sumpah jawatan kita - berkhidmat untuk rakyat, yang merupakan kerja utama kita, dan tradisi Nabi - atau tidak?

Tuan Presiden,

Berapa lama lagikah dunia ini boleh bertoleransi dengan situasi ini?

Ke arah manakah trend ini akan membawa dunia ini?

Berapa lamakah penduduk dunia ini terpaksa membayar akibat dari keputusan salah kita?

Berapa lama lagikan keadaan huru hara akan berlaku - hasil dari penimbunan senjata pemusnah

posted by Blogger @ 11:40 AM  
2 Comments:
 • At 12:09 AM, Anonymous Anonymous said…

  http://deskoom.blog.tut.by/ http://fagesex.blog.tut.by/ http://virb.com/ssaxxm
  pleshka ru гей порно фото
  http://kehaqota.freehost123.com http://puxibifo.freehost123.com http://dihaco.freehost123.com
  голые звезды мужчины голливуда порно
  vrotmnenogi

   
 • At 9:26 PM, Anonymous Anonymous said…

  http://vasaleqa.freehostia.com http://vubuhici.freehostia.com http://soxacuxa.freestarthost.com
  скачать нахаляву порно
  http://lodetu.freehost123.com http://curazo.freehostingz.com http://zohxugu.yoyohost.com
  газета шанс знакомства
  vrotmnenogi

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com