Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kisah sahabat: Mimpi Khalid al-Walid bawa ke jalan kebenaran
Wednesday, August 23, 2006
Berita Harian, 23 ogos 2006

Sambungan semalam
KHALID bin al-Walid meneruskan kisahnya: “Apabila surat itu sampai, aku semakin bersemangat untuk pergi menemui Rasulullah dan berhajat segera memeluk Islam. Pertanyaan Rasulullah terhadap diri aku amat menggembirakan.

Ketika tidur aku bermimpi, berada di sebuah negeri yang tandus dan sempit lalu menuju ke tempat yang luas dan hijau. Apabila tersedar aku berkata, oh! ini hanya mimpi. Apabila tiba di Madinah nanti, aku akan menceritakan mimpi aku kepada Abu Bakar.

Tiba di sana aku terus menceritakannya kepada beliau, lalu Abu Bakar (yang bijak menafsir mimpi) berkata: “Adapun keluarnya kamu ke sebuah negeri hijau dan luas, itu adalah tanda hidayah Allah kepadamu supaya memeluk Islam.

Ketika bertekad untuk berangkat, aku bertanya pada diri, siapakah yang akan menemani aku dalam perjalanan menuju kepada Rasulullah. Kemudian, aku bertemu dengan Safwan bin Umaiyah, lalu aku katakan padanya: “Wahai Abu Wahab, apakah kamu tidak mengetahui keadaan kita sekarang? Jumlah kita semakin kurang, sedangkan kedudukan Muhammad semakin kuat sehingga menguasai bangsa Arab dan luar Arab.

Aku menyarankan kita menghadap dan mengikutinya. Ia disebabkan kemuliaannya adalah kemuliaan kita juga.

Mendengar kata-kata Khalid itu, Safwan terus menolak keras. Katanya: “Jika semua orang mengikuti Muhammad dan yang tersiksa hanya aku, pasti aku tidak akan mengikutinya, walaupun sampai mati.”

Akhirnya kami berpisah, lalu aku berkata dalam hati: “Saudara dan bapa orang itu (Safwan) terbunuh dalam Perang Badar. Selepas itu aku bertemu dengan Ikrimah bin Abu Jahal. Aku katakan padanya seperti pada Safwan.

Jawapannya memang sama dengan Safwan. Tetapi aku memintanya supaya merahsiakan percakapan aku itu. Dia berjanji tidak akan memberitahu sesiapa. Selepas itu aku pulang dan mempersiapkan unta dan bekalan untuk berangkat menuju kepada Rasulullah.

Dalam perjalanan aku bertemu pula dengan Uthman bin Talhah. Aku berkata sendirian, sesungguhnya orang ini adalah rakan aku. Jika aku tawarkan padanya seperti pada Safwan dan Ikrimah? Kemudian aku teringat rakan bapanya yang terbunuh. Jadi aku berasa ragu. Tetapi aku katakan juga padanya: “Tahukah kamu apa yang berlaku pada aku? Aku adalah orang yang pergi daripada waktuku.” Aku menceritakan tawaran aku padanya. Aku berkata: “Sesungguhnya kedudukan kita ini umpama seekor serigala yang berada di dalam lubangnya. Jika disiram dengan air, pasti ia akan keluar.

Aku menceritakan tawaran seperti dua orang rakan aku tadi. Dia segera menerima tawaran aku. Lalu aku katakan padanya, hari ini aku ingin berangkat awal pagi dan untaku sedang diberi minum di Fajj (sebuah lembah di Makkah).

Aku berjanji padanya, akan bertemu lagi nanti di Ya'juj (nama sebuah tempat). Jika dia yang sampai dulu di tempat itu, dia perlu menunggu aku. Jika aku sampai lebih dulu, aku akan menunggunya.

Kami berangkat pada akhir malam dan sebelum terbit fajar kami tiba di Ya'juj. Pada waktu pagi kami meneruskan perjalanan hingga ke Hadah. Di situ kami bertemu pula dengan Amr bin al-As.

Amr menyambut kami dan mengalu-alukan kedatangan kami. Amr bertanya kami: “Ke manakah arah perjalanan anda? Kami pula bertanya padanya: “Apa yang menyebabkan kamu ke tempat ini? Dia pula bertanya: “Kamu juga mengapa ke sini?

Kami katakan padanya, kami ingin memasuki Islam dan mengikuti Muhammad. Amr berkata: “Hal itu juga yang membuatkan aku ke sini.” Selepas itu, kami bertiga berangkat ke Madinah.

Rupanya, kedatangan kami sudah diberitahu kepada Rasulullah dan beliau gembira. Kemudian aku menukarkan pakaian dengan yang lebih baik, lalu bergegas untuk berjumpa dengan Rasulullah. Ketika itu saudaraku, Walid bin Walid datang menemui aku.

Dia katakan pada aku, cepatlah. Rasulullah sudah diberitahu mengenai kedatanganmu. Baginda amat gembira dan sedang menunggumu. Kami mempercepatkan perjalanan. Tiba di sana, aku lihat Baginda tidak putus-putus senyum pada aku hingga aku berdiri depannya. Aku memberikan salam: “Selamat sejahtera wahai Nabi Allah. “Baginda menjawab salamku dengan wajah berseri.

Kemudian aku mengucapkan: “Aku naik saksi tiada tuhan kecuali Allah dan engkau (Muhammad) persuruh Allah.”

posted by Blogger @ 9:55 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com