Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Usia bukan penghalang untuk menjadi sukarelawan
Tuesday, August 22, 2006
Utusan Malaysia, 22 ogos 2006

Oleh: SITI AINIZA KAMSARI


PASANGAN Hasimah Salleh dan Ir. Zaini Awang seiring sejalan dalam menguruskan Aman Palestin.

ISTILAH ‘kaki dirantai’ sering kali menyebabkan seseorang wanita tidak dapat bergerak bebas sekalipun untuk melakukan kerja-kerja amal dan sukarelawan.

Ini berlaku apabila si suami menjadikan alasan bahawa rumah merupakan ‘dunia yang cukup luas’ untuk diterokai. Malah itu kononnya lebih menjanjikan pahala.

Namun, bagi ibu beranak lapan dan nenek kepada dua cucu, Hasimah Salleh, 48, kemampuannya menguruskan masa, tenaga dan wang terhadap kerja-kerja sukarelawan wajar menjadi contoh teladan sekali gus membuktikan bahawa status di atas bukan penghalang.

Hasimah atau lebih mesra dengan panggilan kak Shimah juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kempen dan Latihan untuk satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam yang terkemuka, Aman Palestin.

Lebih mengagumkan, keprihatinannya menyebabkan beliau sanggup melangkau sempadan dan benua demi melihat sendiri dan mengenal erti penderitaan yang sebenar.

Semua itu untuk dikongsi dengan rakyat Malaysia bagi membentuk tindakan yang sewajarnya dalam menangani isu Palestin.

Pada awal 2004, Kak Shimah berpeluang mengunjungi sebuah kem pelarian rakyat Palestin iaitu Burj Balajneh, 15 minit perjalanan berkereta dari Bandar Beirut, ibu negara Lebanon.

Kata Kak Shimah, keseluruhannya terdapat 12 kem yang menampung hampir 400,000 hingga 600,000 pelarian bagi membayangkan keadaan yang berhimpit-himpit.

“Itu tidak termasuk kem-kem kecil dan jumlah mereka mungkin sebenarnya lebih ramai kerana setiap hari jumlah rakyat Palestin yang menjadi pelarian dan mencari tempat-tempat perlindungan di sekitar Lebanon meningkat,” katanya.

Beliau tidak menyangka kem yang turut diselia oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR) itu berada dalam keadaan yang cukup menyedihkan.

“Tidak tergambar melalui perkataan tentang daifnya keadaan di kem itu. Pendek kata, ia tidak sesuai untuk di huni,” katanya.

Kebanyakan kem juga tidak mempunyai kemudahan asas atau infrastruktur yang baik. Menurut kak Shimah, tiada bekalan air bersih kerana beliau sendiri merasai air itu masin dan keruh. Difahamkan ia adalah air laut yang tidak diproses dengan baik.

Sistem pendawaian elektriknya pula tidak mengikut spesifikasi dan litar pintas boleh berlaku pada bila-bila masa.

Namun tiada topik yang lebih menyentuh perasaan kecuali apabila berkata mengenai makanan.

Kak Shimah cuba menahan kesedihan dan tidak mahu air matanya tumpah, tetapi ternyata beliau gagal.

“Bayangkan jika di sekolah peringkat tadika, yang dapat di jamu kepada anak-anak kecil itu hanyalah kepingan roti keras yang dipotong-potong kecil dan dicecah air kosong.

“Namun tiada yang lebih menyedihkan jika ada makanan yang layak dipanggil makanan dihidang kepada saya sebagai tetamu manakala lebihannya akan disimpan... Jangan tanya untuk apa, kita sendiri tahu apa jawapannya,” katanya.

Lantaran itu kata kak Shimah, beliau sangat sensitif apabila ada di kalangan rakyat Malaysia yang tidak pernah rasa cukup dengan apa yang mereka ada.

“Terutama makanan, saya menjadi cukup pantang jika berlaku pembaziran kerana mengenangkan tidak sebutir nasi pun akan tumpah ke lantai kecuali di kutip dan ditelan bagi menghilangkan lapar yang ditanggung selama berhari-hari di setiap kem pelarian itu.

Ujar kak Shimah lagi, pernah beliau merasa sungguh hairan apabila mengunjungi sebuah rumah yang dipenuhi dengan tadahan baldi di setiap sudut.

“Apabila ditunjukkan ke atas, saya terkejut kerana lubang besar pada bumbung itu sehingga boleh nampak kerdipan bintang dengan jelas. Jadi bayangkan jika hujan? Penuh baldi-baldi tersebut menampung air hujan,” katanya.

Kak Shimah juga tidak dapat menahan perasaan apabila ada di kalangan pelarian terutamanya wanita yang dipercayai ibu tunggal yang menghuni tangga hanya berselimutkan pakaian tipis.

Semakin terguris perasaan apabila menjejakkan kaki ke lokasi yang pernah satu masa dahulu mencatatkan tragedi berdarah, Kem Sabra Satilla. Tragedi itu menyaksikan hampir 3,000 rakyat Palestin disembelih oleh rejim Israel pada 1982.

“Kesan-kesan yang ditinggalkan terutama kesan tompokan darah masih jelas kelihatan seolah-olah ia baru berlaku semalam,” jelasnya.

Menurutnya, beliau juga berpeluang menemui seorang gadis yang terselamat dalam tragedi ngeri itu.

Semasa kejadian, Laila masih terlalu muda, iaitu berumur 12 tahun. Tetapi mengalami detik dikepung dan diserang oleh askar-askar rejim Israel serta menyaksikan tindakan kejam rejim itu membunuh, menyembelih, memperkosa para pelarian yang merupakan ahli keluarga dan rakan-rakan.

“Akibatnya, Laila yang sebelum ini seorang remaja yang sihat tiba-tiba diserang epilepsi kesan trauma kronik yang dialaminya,” tambahnya.

Melihat keadaan Laila yang menggelepar di atas tanah, askar-askar Israel kemudian mencampak dia bersama timbunan mayat-mayat yang lain.

Ketika ditemui oleh pasukan penye lamat tidak lama kemudian, Laila sedang merangkak keluar dari celahan timbunan mayat .

“Walaupun pelbagai usaha dilakukan untuk memulihkannya. Tetapi Laila masih tidak mampu bercakap kerana masih terkejut sehingga hari ini,” katanya.

Tidak dinafikan penderitaan rakyat Palestin menarik minat warga dunia menjadi sukarelawan dengan cara dan pendekatan mereka yang tersendiri.

Kak Shimah sendiri sejurus menjejakkan kaki ke tanah air, terus menyingsing lengan melakukan apa sahaja bagi membantu pelarian itu. Cara beliau benar-benar unik. Ini kerana Kak Shimah tidak pergi kepada satu korporat kepada korporat yang lain bagi mendapatkan sumbangan untuk Tabung Aman Palestin.

Apa yang dilakukan, beliau mendapatkan setiap sen sumbangan itu melalui penglibatannya dalam pelbagai jenis perniagaan.

“Namakan apa sahaja, dari jualan langsung, jual buku, jual cakera padat Palestin, poster, sehinggalah Kak Shimah menjual sayur-sayuran semata-mata untuk mengumpulkan sumbangan kepada pelarian Palestin,” katanya.

Tetapi beliau tidak akan mampu melakukan semua ini tanpa sokongan suami yang begitu memahami, Ir. Zaini Awang, 50.

Mungkin ini yang menjadi kelebihan kepada kak Shimah.

Dalam struktur organisasi Aman Palestin sendiri, suaminya turut memegang peranan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kewangan dan Dana.

Mereka seiring sejalan dan sehati sejiwa terutama melibatkan soal Palestin ini.

Yang menariknya, jika kak Shimah yang ke hadapan untuk menyampaikan syarahan, suaminya akan membantu menyelenggara dan menyediakan peralatan sistem audio, multimedia atau alat pandang dengar.

Kak Shimah yang dijadual berlepas ke Selatan Lebanon pada hari ini untuk menyampaikan sumbangan wang ringgit kepada pelarian Palestin bagaimanapun terpaksa menunggu untuk berbuat demikian. Ini kerana, semua laluan udara ke negara itu masih ditutup.

“Semua sumbangan ini mesti diserahkan kepada mereka kerana ia sangat diperlukan lebih-lebih dalam keadaan sekarang, kehidupan mereka semakin meruncing.

“Cepat atau lambat Kak Shimah tetap akan ke sana kerana memikul tanggungjawab bagi memastikan setiap sumbangan rakyat Malaysia sampai ke tangan rakyat Palestin” katanya penuh harapan.

Aktiviti sukarela sebenarnya satu aktiviti yang mulia di sisi Allah. Ini di tegaskan melalui firman-Nya, Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian daripada apa yang kamu sayangi. Dan sesuatu apa juga yang kamu dermakan, maka sesungguhnya Allah mengetahuinya. (Ali-Imran: 92)

posted by Blogger @ 7:55 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com