Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Keith Ellison, Ahli Kongres Islam Pertama Amerika
Monday, January 15, 2007
Harakahdaily, 15 Januari 2007

Subky Abdul Latif

Mon | Jan 15, 07 | 06:26:52 AM

Keith Ellison, seorang Islam Amerika membuat beberapa kejutan dalam politik Amerika yang sedang penat dengan polisi anti-Islam Presiden George W. Bush yang dipercaya begitu membosankan rakyatnya sekarang. Dalam suasana rakyat Amerika dibuaikan oleh Bush dengan apa yang dikatakan keganasan antarabangsa yang didalangi oleh Islam hingga agama Islam itu sendiri disinonimkan sebagai agama keganasan, maka Keith Ellison yang memeluk agama Islam semasa mnuntut di universiti, muncul sebagai seorang calon beragama Islam untuk pilihan raya Kongres Amerika November lalu.

Kemunculan untuk bertanding melalui Parti Demokrat memeranjat banyak pihak ketika masyarakat di Amerika dibuaikan dengan Islam sebagai suatu yang begitu negatif.

Tidak pernah sejak Amerika merdeka 200 tahun lalu udara phobia Islam menyelubungi negara itu dan dunia dibandingkan dengan era pentadbiran Bush yang melancarkan perang terhadap Afghanistan dan Iraq itu.

Lafaz Bush untuk menghidupkan 'crusade' selepas peristiwa 11/09/01 mencetuskan rasa kebencian terhadap Islam hingga ada kuturunan Sikh di Amerika dibunuh kerana disyaki Islam justeru dia berserban. Ia diikuti oleh sendaan karikatur imej Nabi Muhammad s.a.w. oleh akhbar Denmark dan paling akhir Pope Benedict membangkitkan kata-kata raja purba Konstantine tentang Nabi Muhammad s.a.w. membawa agama keganasan.

Sama ada disengaja atau kebetulan, semuanya menyalakan api phobia orang kulit putih tentang Islam terutama di Amerika. Api kemarahan terhadap memperkaya uranium oleh Iran di kalangan Amerika dan Eropah adalah juga dari percikan anti-Islam itu.

Dalam suasana bercampur antara phobia Islam dan marahkan Bush itu Keith Ellison memulakan kempen untuk menjadi calon bagi Parti Demokrat bagi pilihan raya Kongres. Dia seorang kulit hitam Amerika dan beragama Islam pula. Kemunculannya lebih menonjolkan Islam.

Parti Demokrat sejak dari mula dikira lebih terbuka dalam isu perkauman dibandingkan Parti Republikan. Walaupun ada orang kulit hitam mendapat tempat dalam Kongres dan politik Amerika, tetapi ia bukanlah suatu yang mudah. Tetapi orang kulit hitam itu lebih mudah dari orang Islam.

Tetapi Keith berjaya menjadi calon parti itu untuk pilihan raya Kongres. Kemudian isu Islamnya bertambah panas dalam kempen pilihan Kongres itu. Betapa calon dari kalangan Yahudi tidak menjadi isu sejak sekian lama, tetapi baru sekali ini seorang Islam menjadi calon, maka ia menimbulkan reaksi yang panas.

Dia membuat kejutan seterusnya kerana dia berjaya memenangi pilihan raya itu. Kalau Parti Demokrat menerimanya walaupun dia Islam, maka rakyat Amerika di kawasannya memilihnya walaupun dia orang Islam. Pengaruh kulit putih, Kristian dan Yahudi tidak menghalang rakyat mengundi seorang calon beragama Islam.

Kemarahan rakyat kepada dasar Bush, pengaruh antiperang dan masing-masing penat dengan antikeganasan yang sebenarnya anti-Islam lebih menjadi isu. Pengaruh anti-Bush itu lebih menonjol dari phobia kepada Islam.

Apabla Keith menjadi orang Islam pertama sebagai ahli Kongres, maka timbul pula soal angkat supah anggota Kongres. Keith mahu menggunakan al-Quran sebagaimana semua ahli dewan menggunakan Bible.

Ia menjadi isu pula. Tidak pernah dalam sejarah Kongres sejak merdeka dan sejak Amerika diasaskan, ahli Kongres mengguna kitab lain selain Bible semasa mengangkat sumpah. Ramai orang Yahudi menjadi ahli Kongres tetapi mereka tidak menggunakan kitab sucinya. Mengapa pula seorang Islam ini mesti menggunakan al-Quran?

Keith Ellison bergetus. Islam adalah agamanya, maka dia mesti menggunakan kitab suci agamanya. Yahudi tidak menggunakan kitabnya adalah masalahnya. Ketika Kongres diasaskan, rakyat masih tebal dengan rasa anti-Sematik iaitu anti-Yahudi. Hanya selepas perang dunia kedua baru anti-Sematik itu reda.

Bagi Yahudi menyembunyikan isu agama itu adalah lebih penting bagi mengusai rakyat, ekonomi, kewangan, politik, tentera dan sebagainya. Jika mereka berkeras mahu menggunakan kitabnya, boleh memarakkan semula anti-Sematik.

Keith bagaimanapun dibenarkan dengan kemahuannya. Dia tidak menggunakah naskhah al-Quran tetapi bersumpah dengan terjemahan al-Quran koleksi Thomas Jefferson, Presiden Amerika yang ketiga yang tersimpan dalam perpustakaan Kongres.

Terjemahan al-Quran bukanlah al-Quran. Keduanya tidak dapat disamakan. Sebenarnya Islam tidak bersumpah dengan naskhah al-Quran. Memadai dengan lafaz tertentu saja. Tetapi kerana dalam konteks Islam berada sebatang karah di tengah masyarakat Kristian yang bersumpah dengan Bible – bukan Injil – maka mnggunakan terjemahan itu adalah munasabah.

Moga-moga Ellison boleh membawa banyak kejutan lagi bagi meredakan Amerika dengan phobia Islam dan beliau menjadi harapan bagi meletakkan Islam di tempat yang betul dalam politik Amerika.

Walaupun dia menyertai Islam semasa di universiti, tidak tepat mengiranya seorang muallaf. Muallaf adalah seorang yang baru berjinak dengan Islam, belum mantap Islamnya dan dia bila-bila masa saja murtad. Seorang yang sudah lama Islam dan berani melahirkan Islamnya dalam area Islam diburuk-burukkan, maka dia bukan lagi mualaf tetapi adalah orang Islam yang ada peranan dalam Kongres dan masyarakat Amerika.

Umat Islam menaruh harapan kepadanya. Moga-moga dia soleh dan kekal soleh.

Labels:

posted by Blogger @ 9:12 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com