Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kelantan cipta pakaian khas atlet wanita
Tuesday, February 20, 2007
Harakahdaily, 19 Februari 2007

Harakahdaily. Foto_Nasir Sudin
Mon | Feb 19, 07 | 04:04:43 AM
PENGKALAN CHEPA, 19 Feb (Hrkh)
– Bagi memastikan penglibatan atlet-atlet wanita Islam dalam acara sukan tanpa mengabaikan masalah aurat, kerajaan Kelantan sedang menyiapkan reka bentuk pakaian tersebut. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan, Abdul Fattah Mahmood berkata, kerja-kerja menyiapkan reka bentuk pakaian khas bagi atlet wanita itu kini kira-kira 70 peratus siap.

Image“Insya Allah pakaian itu akan ditonjolkan pada Sukma Malaysia (Sukma) 2008 yang akan dipakai bagi atlet wanita dari Kelantan. Kerajaan negeri akan mengemukakan cadangan penggunaan pakaian itu kepada Majlis Sukan Negara bagi mendapat kelulusan.

“Pakaian itu yang mencerminkan identiti wanita Islam ketika menyertai acara sukan. Ini sebenarnya menjelaskan agama Islam tidak membatas penglibatan wanita dalam sukan, dengan syarat mematuhi ketetapan syarak,” k
atanya pada perasmian penutup kejohanan Nisa’ Games 2007 di Putik, malam tadi.

Nisa Games yang julung kali diadakan melibatkan penyertaan lebih 1,000 atlet wanita dari seluruh negara yang berentap dalam lima acara iaitu badminton, bola tampar, futsal, bowling dan bola jaring. Atlet yang terlibat termasuk bukan Islam.

ImageKejohanan itu diadakan selama dua hari berakhir semalam. Perasmiannya diadakan di Stadium Sultan Mohammad Ke IV disempurnakan Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat malam 17 Febuari lalu.


Acara tersebut mendapat sambutan ramai, lebih-lebih lagi dengan kehadiran jaguh pecut 200 meter Sukan Asia di Doha 2006, Ruqaya Al Ghasara.


Abdul Fattah berkata, dengan adanya pakaian khas untuk bersukan di kalangan wanita, ramai bakat baru dapat dicungkil, memandangkan sebelum ini mereka enggan terlibat kerana berdepan dengan masalah pakaian menutup aurat.


“Biar pun bersukan, bagi wanita Islam mereka mesti menjaga maruah dan martabat sebagai seorang Muslim,” katanya.

ImageTimbalan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Yakob berkata, masalah halal dan haram dalam aktiviti bersukan adalah menjadi keutamaan bagi atlet-atlet wanita Islam.


Menurutnya, prinsip syariat tidak boleh dikesampingkan kerana kehidupan bagi orang Islam perlu menjurus kepada ketaqwaan.

“Sebab itu Islam meletak wanita di tempat yang sewajarnya bagi meningkatkan martabat mereka. Sedangkan barat cuba merendahkan maruah wanita dengan memperkenalkan cara berpakaian yang menjolok mata,” katanya ketika merasmikan penutup Nisa’ Games 2007.

Ruqaya pula berkata, biar pun beliau melibatkan diri dalam acara sukan di peringkat dunia, namun masalah aurat tetap dijaga.

Image“Contoh terbaik bagi seseorang wanita Islam ialah menjaga aurat di mana sahaja mereka berada,” katanya sambil melahirkan rasa seronok dan gembira berada di Kelantan.

Penyampaian hadiah kepada setiap pemenang acara yang dipertandingkan disampaikan isteri Menteri Besar, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, isteri Timbalan Menteri Besar, Datin Zubaidah Abdul Hamid dan Adun Tanjung Mas, Rohani Ibrahim.

Bagi acara futsal dimenangi pasukan dari Kuala Lumpur, kedua (Pulau Pinang) dan ketiga Terengganu serta Tumpat. Pasukan Kota Bharu pula mengungguli acara bowling, tempat kedua, Pulau Pinang dan ketiga Perak.

Badminton – pertama (Tumpat), kedua (Kubang Kerian) dan ketiga (Terengganu dan Pasir Puteh). Bola tampar – pertama (Kota Bharu), kedua (Terengganu) dan ketiga (Tumpat dan Wilayah Persekutuan).


Bola jaring – pertama (Wilayah Persekutuan), kedua (Gua Musang) dan ketiga (Sabah serta Tanah Merah). Kesemua perlawanan hadiah yang ditawarkan bagi tempat pertama wang tunai sebanyak RM1,000, kedua (RM600) dan ketiga (RM400) berserta medal.

Labels:

posted by Blogger @ 8:23 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com