Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Idea Roslan SMS tentang perubahan kepimpinan PAS disanggah
Tuesday, March 06, 2007
Detikdaily, 6 Mac 2007

Oleh Abu Abdillah AzzamTERBACA artikel yang ditulis seorang sahabat bertajuk “Ustaz Hadi perlu letak jawatan Presiden?”, sebagai komentar terhadap artiKEL tulisan Roslan SMS di dalam akhbar Siasah dan blognya, diri ini merasakan keperluan untuk menulis satu article untuk menyatakan kepentingan kepimpinan ulama untuk memacu ketaqwaan kepada Allah. Tidak dinafikan, pergerakan gerakan iIlam PAS agak lembab sedikit semenjak kekalahan teruk didalam pilihanraya lepas. Kekalahan yang menyebabkan terengganu jatuh ketangan taghut UMNO dan kelantan yang dilihat negeri terkuat PAS juga menjadi lemah selepas pilihanraya tersebut.

Selepas kekalahan tersebut, pelbagai respon “masyarakat dalaman PAS” dan “luaran PAS” bergema di sana sini. Sebilangan mereka mengatakan bahawa kekalahan tersebut di sebabkan kelemahan dari peringkat ulama yang tidak menguruskan tarbiyyah dengan baik. Sebilangan yang lain pula mendakwa, kekalahan itu berpunca dari kelemahan strategi yang di pelopori dari mereka yang bergelar sebagai professional.

Dengan kegemaan tersebut, menyebabkan musuh-musuh Allah dari UMNO dan Barisan Nasional mula mengambil kesempatan “menyalakan api” permusuhan dalaman PAS, sehinggakan lahir perbincangan antara dua puak, iaitu puak tarbiyyah dan strategi.


Kebijaksanaan kepimpinan Ulama, tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah menangkis segala kemelut dan krisis tersebut yang memberi kesan baik kepada masyarakat PAS sendiri.

SIAPAKAH PUNCA KEMELUT

Jika di kembalikan ke zaman era permulaan kepimpinan ulama, tidak pernah kedengaran kemelut sebegini rupa, tetapi setelah kemenangan Islam di kelantan dan kepimpinan Islam bertahan sejak 1990 itu, maka lahirlah beberapa kelompok yang dahulunya membenci PAS di peringkat universiti dan kampus, menyertai PAS seperti UMNO, JIM, ABIM dan sebagainya. Sebelum PAS, mereka dikenali masyarakt, maka mereka mudah untuk dipilih sebagai kepimpinan tertinggi dalam kepimpinan PAS.

Maka dengan itu, lahirlah beberapa pemikiran-pemikiran yang bukan budaya PAS ingin di bawa masuk ke dalam kepimpinan PAS.

Ekoran dari itu, mereka telah membawa agenda mereka sendiri. Mereka mula menganjurkan pemikiran-pemikiran yang boleh memecah belahkan masyarakat PAS sendiri atau istilah lain, mereka telah “merojakkan fikrah masyarakat PAS”.
Maka dengan itu, tidak hairan, mereka sanggup membuka keaiban “rumah tangga PAS” di hadapan musuh-musuh Islam, samada berbentuk tulisan atau lisan.

Mereka mencetuskan perebutan jawatan di semua peringkat, hatta di peringkat cawangan sekalipun, walaupun setiap kali mesyuarat di adakan, mereka sendiri tidak dapat menghadirkan diri.

Apa yang memelikkan, apabila cadangan untuk mengugurkan jawatan mereka di peringkat-peringkat tersebut atas alasan ketidak kemampuan mereka menghadiri mesyuarat, mereka dengan senangnya mengeluar “fatwa songsang” dengan menyatakan bahawa, menghadiri mesyuarat tidak penting, yang penting adalah jawatan.

Apakah mereka sedar, kata-kata sebegini sebenarnya telah menafikan firman Allah SWT yang bermaksud:
“dan bermusyawaratlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya”
(surah Al-Imran : 159)

Ayat ini dengan jelas menyatakan bahawa, tawakkal kepada Allah itu bermula dengan mesyuarat dahulu.

PROFESIONAL BUKAN ISUNYA

Jika professional adalah isu yang perlu perdebatkan, pada kiraan penulis, pendapat itu tidak tepat. Ini kerana, sejarah PAS membuktikan bahawa ramai kepimpinan PAS terdahulu yang “bertitlekan” professional.

Maka dengan demikian, isu yang patut di bincangkan bukanlah isu professional, tetapi isunya adalah golongan “muallaf-muallaf PAS” yang sedang mengacau gerak kerja dan fikrah PAS dengan membawa agenda mereka sendiri.

Bagi penulis, perkara ini tidak pelik berlaku di dalam PAS, ini kerana, keadaan yang sama juga pernah berlaku di zaman Rasulullah SAW semasa kepimpinan Baginda di Madinah.

Semasa di Makkah, dakwah Rasulullah tidak pernah berhadapan dengan golongan oportunis (munafiq), tetapi semata-mata berhadapan dengan golongan kuffar yang menentang islam.

Setelah perlantikan Rasulullah SAW menjadi kepimpinan Madinah, maka mulalah lahir beberapa kelompok yang “berfikrah kuffar” masuk kedalam Islam dengan tujuan “bermuka-muka” dengan Islam dan Rasulullah SAW sendiri.

Perkara ini jelas diceritakan oleh Allah didalam firman-Nya yang bermaksud:
“Di antara manusia ada yang mengatakan: "Kami beriman kepada Allah dan Hari kemudian," pada hal mereka itu sesungguhnya bukan orang-orang yang beriman * Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya menipu dirinya sendiri sedang mereka tidak sadar”
(surah Al-Baqarah : 8-9)

BAGAIMANA MENGHADAPI GOLONGAN OPORTUNIS?

Menghadapi mereka hendaklah dilihat seperti gambaran yang telah di tetap oleh Allah SAW di dalam firman-Nya dan hadis Nabi SAW.

Golongan oportunis ini tidak selayaknya kita mengisytihar sebagai orang-orang PAS (walaupun menjadi pemimpin PAS di mana-mana peringkat sekalipun), tetapi hendaklah di isytiharkan sebagai orang-orang yang bersama-sama PAS sahaja.

Ini dinyatakan oleh Allah didalam firman-Nya yang bermaksud;
“Kecuali orang-orang yang taubat dan mengadakan perbaikan dan berpegang teguh pada (agama) Allah dan tulus ikhlas (mengerjakan) agama mereka karena Allah. Maka mereka itu adalah bersama-sama orang yang beriman”
(surah An-Nisa’ : 146)

Maka dengan demikian, di muktamar pemilihan akan datang, golongan sebegini tidak layak di lantik menjadi kepimpinan, melainkan mereka sudah sebati dengan fikrah PAS, bukan membawa agenda mereka.

PENUTUP

Melihat keadaan sebegini, keperluan kepimpinan ulama adalah sesuatu yang penting. Ini kerana, dengan kepimpinan ulama, sesuatu keputusan itu tidak akan dilaksanakan berdasarkan kepada kehendak “kepakaran professional” semata-mata, bahkan keputusannya beralaskan “firasat mukmin” yang di gali dari Al-Quran dan Al-Hadis Nabi SAW.

Ingatlah kepada hadis yang diriwayatkan oleh Abu Said Al-Khudri, Sabda Nabi SAW yang bermaksud;
“Takutlah firasat mukmin, maka sesungguhnya dia melihat dengan cahaya Allah, kemudian Baginda SAW membaca firman Allah yang bermaksud; Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang memperhatikan tanda-tanda” (Surah Al-Hijr : 75)

Labels:

posted by Blogger @ 3:45 PM  
2 Comments:
 • At 12:01 AM, Anonymous Anonymous said…

  Sdr, apakah Sdr boleh setuju dengan pandangan penulis ini?

  PAS mahu pinggirkan Hadi?
  22-03-2007 03:39:04 PM
  Oleh FATHI ARIS OMAR

  Rencana PAS mula memikirkan pengganti presidennya sekarang Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dilihat tidak begitu berkesan sebagai seorang pemimpin sebagaimana terbukti dengan kekalahan teruk dan memalukan dalam pilihanraya umum 2004.

  Dengan barisan pemimpin yang sedia ada, PAS dikhuatiri gagal mengulangi kecemerlangan baru dalam pilihanraya umum ke-12 yang dijangka diadakan tahun ini atau tahun depan.

  Terengganu, selepas berjaya dikuasai selama lima tahun sejak 1999 bawah kepemimpinan Abdul Hadi, tewas teruk dengan 28 kerusi dikembalikan kepada Umno, sementara empat kerusi sahaja berjaya kekal di tangan PAS. Ketewasan yang paling buruk sejak 1990.

  Sementara Kelantan, negeri tradisi PAS, tinggal nyawa-nyawa ikan sekarang dengan baki majoriti satu kerusi selepas Pengkalan Pasir jatuh ke tangan Barisan Nasional.

  Dua pemimpin puncak parti Islam itu kini dalam fokus utama pengamat di luar parti dan juga pemimpin serta aktivis PAS.

  Datuk Nik Aziz Nik Mat [foto kanan], yang kerap jatuh sakit akhir-akhir ini, sering dispekulasi akan meninggalkan jawatan Menteri Besar Kelantan. Kemungkinan besar jawatan itu jatuh kepada tokoh muda, seorang exco negeri dan juga naib presiden PAS Datuk Husam Musa.

  Jika Nik Aziz berundur daripada jawatan aktif dalam parti, kedudukannya sebagai Mursyidul Am dikatakan ingin diserahkan kepada Abdul Hadi, bukan timbalannya sekarang Datuk Dr Haron Din.

  Malah kekosongan jawatan Mursyidul Am mahu dijadikan alasan terbaik untuk meminggirkan Abdul Hadi daripada kedudukannya sekarang.

  Penulis ini difahamkan rancangan seumpama itu sedang bergerak di kalangan pemikir-pemikir parti, cuma tidak pasti sejauh mana ia boleh direstui oleh sebahagian besar barisan pemimpin PAS di peringkat negeri dan kawasan.

  Reaksi terbaik pemimpin negeri dan kawasan, serta ahli akar umbi, akan dapat dilihat jika pemilihan tahun ini berjaya diadakan. Nik Aziz baru-baru ini mencadangkan pemilihan 1 Jun nanti ditangguhkan, memandangkan bahang pilihan raya umum yang semakin terasa.

  Sementara ada pengamat melihat idea memindahkan Abdul Hadi kepada jawatan Mursyidul Am akan gagal jika pemilihan diadakan seperti dijadualkan kerana parti ingin mengekalkan status quo memandangkan ia tidak bersedia berdepan dengan kekalutan menjelang pilihanraya umum ke-12.

  Tetapi pokok persoalannya, presiden PAS sekarang diragui boleh membawa parti ke suatu era lebih cemerlang – maka beliau harus digantikan dengan tokoh lain.

  Sekali pun Abdul Hadi berjaya disudutkan kepada jawatan Nik Aziz kini, bagaimana pula PAS berdepan dengan kekosongan jawatan presiden?

  Selain cakap-cakap di kalangan penggiat parti, keresahan tentang kualiti kepemimpinan tertinggi PAS kini mula menunjukkan isyarat awal di ruang siber bulan ini.

  Seorang penulis blog terkenal di kalangan pemimpin dan penyokong PAS mengapungkan idea tentang kepentingan menyiapkan barisan baru pemimpin.

  Tulisan ini asalnya diterbitkan dalam Siasah, tabloid dwibulanan yang berpengaruh besar di kalangan penyokong PAS selepas Harakah.

  "Rakyat sudah pasti mahu melihat satu barisan yang fresh (segar) dan meyakinkan. Ahli-ahli dan pimpinan PAS perlu berjiwa besar, dan bersedia menawarkan bukan hanya partinya (yang memang sudah dikenali itu) tetapi juga saf kepimpinan baru yang fresh dan meyakinkan," kata penulis blog itu (n32.blogspot.com) yang dikenali Roslan SMS pada 2 Mac.

  Sumber: http://www.mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_783defad-c0a85062-1364ee50-9f77bbb8

   
 • At 12:53 AM, Blogger 日月神教-任我行 said…

Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com