Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Tiada bukti Al-Aqsa tinggalan tamadun Yahudi
Wednesday, February 28, 2007
Berita Harian, 28 Februari 2007

Oleh Meor Hisham Zulkifli

SEJAK 1967, Israel melancarkan gerakan merampas dan menggali kawasan berhampiran Tanah Haram di Baitulmaqdis, lokasi menempatkan Masjidil Al-Aqsa dan Kubah Batu serta beberapa bangunan bersejarah Islam, kononnya bagi membuktikan ketuanan mereka di bumi Palestin selain mengesahkan kemunculan Kerajaan Tuhan pada akhir zaman.
Sekurang-kurangnya 12 proses cari gali arkeologi besar-besaran sama ada terang-terangan atau sulit, dijalankan di Kota Lama Baitulmaqdis yang menyaksikan struktur Al-Aqsa semakin lemah dan di bawah tapak masjid itu kini sudah mempunyai terowong besar seluas 450 meter yang kini dijadikan biara Yahudi.

Tanpa menghiraukan bantahan dunia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan selepas menyedari kelemahan negara Islam untuk bertindak, rejim Zionis yang kini dipimpin Perdana Menteri, Ehud Olmert, terus-terusan mencemarkan kesucian kawasan ibadat agama samawi itu, iaitu agama Yahudi asal, Kristian dan Islam.

Tidak ramai mengetahui kawasan Tanah Haram Baitulmaqdis, masih menjadi lokasi ibadat untuk umat Islam, tanah suci Islam yang ketiga selepas Makkah dan Madinah, manakala di satu bahagian daripada Aqsa masih wujud gereja Kristian manakala di Tembok Barat yang lebih dikenali sebagai Tembok Ratapan atau Wailing Wall serta di sebahagian bawah tanah Al-Aqsa, menjadi tempat ibadat penganut Yahudi.

Sejak beberapa minggu lalu, Israel merancakkan kembali usaha mereka mencari kononnya biara Raja Sulaiman (King Solomon) di atas di Gunung Moriah atau Temple Mount bersamaan Tanah Haram Baitulmadis. Mereka juga berhasrat mendirikan semula biara ini yang menurut sejarah, sudah dua kali dirobohkan Raja Roman dan Pemerintah Babylon.

Turut dicari adalah satu batu hampar, yang dikenali sebagai covenant yang tertulis di atasnya perjanjian lama atau menurut sejarah, batu bertulis mengandungi catatan wahyu. Apa yang menarik perhatian, usaha mengesan dan proses arkeologi yang dijalankan sejak 1967, kebanyakannya hanya menghasilkan penemuan artifak Islam termasuk yang terbaru tahun lalu, sebuah dewan solat, suatu yang cuba dirahsiakan Yahudi.

Menurut pendapat pendeta Yahudi, biara Nabi Sulaiman ini dibina berdasarkan simbol badan manusia. Pelan lantai seni binanya termasuk susun letak peralatannya menggambarkan sebagai Kuil Manusia yang merangkumi tiga tokoh agama Yahudi iaitu Pendeta Agung, Nabi Yaakob dan Penyelamat (Kristian merujuk penyelamat ini sebagai kemunculan semula Jesus atau Isa – manakala ada sesetengah pendapat ulama Islam menyatakan, penyelamat itu kedatangan Nabi Muhammad ke dunia).

Memetik daripada sebuah laman web kumpulan pelobi terkemuka Yahudi, biara itu menggambarkan ketiga-tiga tokoh berkenaan menerusi pelan lantainya dengan satu tokoh berada di atas tokoh yang lain.

Ukuran dan rupa keadaan kuil itu dinyatakan dalam Kitab Tanach (Perjanjian Lama) Yahudi dan pada dasarnya, pelbagai pendeta Yahudi, Kristian dan sekular merujuk kepada bangunan empat segi yang mempunyai tiga bilik berlapis yang dibina di bahagian utara, selatan dan barat dengan ruang lapang pintu masuk. (Sila rujuk lakaran pelan lantai Biara Sulaiman).

Bagi Yahudi, pelan atau dikenali sebagai Tabnit rumah ibadat itu adalah selepas David (Nabi Daud) mendapat ilham Ilahi mengenainya. Malah sebelum itu, Moses (Nabi Musa) mendengar arahan lisan Ilahi berkaitan dengan Tabnit ini yang memberi maksud membina sebuah struktur atau rumah.

Riwayat lisan Yahudi menyatakan, Jacob (Nabi Yaakob yang menjadi tunggak kepada 12 keturunan Yahudi) pernah bermimpi mengenai rumah ibadat itu. Di dalam mimpinya, beliau melihat malaikat turun dari tangga dan dia berkata, `ini tidak lain dan tidak bukan adalah rumah Tuhan’.

Biara itu dibina berdasarkan model tubuh badan manusia yang tidur dengan bahagian utama ditinggikan seperti kepala di atas bantal. Dari situlah, pada pandangan Yahudi, biara King Solomon dibina di atas Gunung Moriah yang kini dikenali sebagai Tanah Haram oleh Arab dan Temple Mount oleh Yahudi.

Puak Yahudi turut mendakwa bahawa sebahagian daripada kuil itu adalah satu kawasan dinding yang menjadi penyokong kepada struktur masjid Al-Aqsa masa kini termasuk kawasan Tembok Ratapan.

Selain itu, Zionis turut berusaha mencari `The Lost Covenant’ batu bersurat perjanjian lama yang dijadikan kitab oleh Yahudi masa lampau. Mengikut sejarah, kaum Yahudi sebelum ini menggunakan batu bersurat itu sebagai simbol bala tenteranya dan kejayaan menemukan Covenant ini dianggap membolehkan Yahudi masa kini berjaya mengatasi segala musuhnya.

Gerakan Zionis yang tertumpu kepada usaha meyahudikan seluruh Baitulmadis serta mengubah wajah kota suci itu dari aspek geografi, demografi, bangunan dan status berbilang agama di situ, menyaksikan usaha berterusan menghancurkan kawasan Islam.

Projek menggali artifak kini dilakukan di pintu Mugarabah, yang pada asalnya adalah perkampungan Islam di Kota Lama Baitulmaqdis. Israel mendakwa tindakan itu bertujuan membaik pulih laluan pejalan kaki yang menghubungkan kaki bukit Moriah ke puncak bukit yang kini menjadi kompleks Al-Aqsa.

Sejak 1967, tindakan Israel menggali kawasan di sekitar Al-Aqsa menyaksikan 70 kompleks perumahan Islam digali secara haram dan selepas itu, kawasan terbabit dirikan lebih 30 kawasan perumahan baru untuk Yahudi.

Walaupun semua usaha menggali ini, apa yang jelas mereka hanya menemui bukti kerajaan Islam, membuktikan usaha dunia Arab dan ketetapan PBB bahawa Baitulmaqdis adalah hak umat Islam.

Hanya perpaduan dan kerjasama negara Islam serta golongan Kristian ortodoks dapat menyelamatkan kota suci agama sawawi ini daripada kedurjanaan Israel.

Labels:

posted by Blogger @ 8:21 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com