Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Bangga bergelar ‘Tok Kadi’ pertama PDRM
Thursday, February 22, 2007
Utusan Malaysia, 22 Februari 2007


Oleh: KHAIRUL AZRAN HUSSIN

KADI pertama...Ghazali Daud (kanan) bersama rakan setugas pada majlis agama anjuran Polis Diraja Malaysia.

Apabila menyebut perkataan ‘Tok Kadi’, pasti kita tergambar watak seseorang yang mempunyai perwatakan alim, warak dan bersopan santun.

Namun begitu, bagaimana pula apabila seorang anggota polis yang sentiasa berperwatakan tegas dan serius memegang jawatan kadi?

Bagi Asisten Supritendan (ASP) Ghazali Daud dari Unit Udara, menyandang jawatan sebagai kadi dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sememangnya memerlukan beliau bersikap lebih tenang dan sabar dalam segala urusan. “Orang sering beranggapan kadi perlu tampil lebih sempurna sama ada dari segi perwatakan atau ilmu agama.

“Namun begitu ia bukanlah masalah besar bagi saya kerana saya sememangnya berminat dengan ilmu agama dan sentiasa berusaha mendalaminya,’’ katanya.

Semangat yang ada pada Ghazali bersesuaian dengan prinsip hidupnya iaitu segala-galanya bukanlah mustahil asalkan ikhlas untuk berbakti kepada agama dan bangsa.

Itulah pegangan hidup Ghazali yang kini menjadi perintis jawatan kadi dalam PDRM.

Walaupun terkejut ketika dipilih sebagai kadi tetapi tanggungjawab itu tetap diterimanya dengan hati terbuka.

“Tugas itu merupakan satu tanggungjawab yang besar untuk dilaksanakan memandangkan ia diwujudkan sempena 200 tahun usia penubuhan PDRM.

“Bagaimanapun saya berbangga kerana terpilih menjadi pegawai polis pertama memegang jawatan ini,’’ ujarnya.

Ghazali berkata, jawatan kadi seharusnya sudah lama diwujudkan dalam PDRM kerana ia akan memudahkan anggota sepasukan apabila hendak berkahwin kelak.

“Buat permulaan saya akan bertugas di Masjid Bukit Aman sebagai qariah sebelum menjalankan tugas-tugas berkaitan pernikahan.

“Selain itu, saya juga akan menyandang tugas sebagai imam dan amil di masjid yang sama,’’ katanya.

Menurutnya, jika jawatan kadi PDRM ini membawa kebaikan kepada semua, maka tugas ini akan diperluaskan ke seluruh kontinjen.

Katanya, walaupun tugas kadi pada pandangan mata orang adalah tugas mudah tetapi bagi beliau ia tidak semudah disangkakan.

Ini kerana menurut penceramah yang mendapat pentauliahan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu, selain bertindak sebagai kadi secara tidak langsung akan menjadi tempat rujukan rakan sepasukan yang mempunyai kemusykilan berkaitan soal agama Islam.

“Selain itu, saya juga perlu sentiasa menjaga imej dan menampilkan personaliti yang baik agar menjadi contoh kepada orang lain,’’ jelasnya.

Berlatarbelakangkan pendidikan agama, bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin ini mengaku pernah bercita-cita menjadi seorang guru agama sebelum menjadi pegawai polis.

Namun, manusia hanya merancang tetapi Tuhan yang menentukan kerana selepas tamat peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), hati beliau tergerak untuk menyertai PDRM.

Katanya, selepas tamat latihan, beliau memulakan khidmat sebagai Inspektor di daerah Shah Alam, Selangor pada Januari 1988 sehinggalah beliau bertukar ke Bukit Aman pada tahun 1999.

Pada 1997, beliau dilantik sebagai Pegawai Latihan Pasukan Gerakan Am di Kubang Badak, Kuala Terengganu.

Selepas mencurahkan khidmat sebagai Pegawai Latihan di sana, beliau diberi tanggungjawab sebagai Ketua Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Puteh, Kelantan dari tahun 2001 hingga 2004 sebelum ditukarkan ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan.

Lumrah dalam PDRM, kita perlu bersedia untuk kemana-mana sahaja mengikut arahan. Pada Mei 2005, beliau telah ditukarkan ke Unit Udara Sungai Besi, Kuala Lumpur dan dinaikkan pangkat sebagai ASP.

“Semua saya lakukan kerana niat untuk menabur jasa dan bakti kepada bangsa dan negara,’’ ujarnya.

Labels:

posted by Blogger @ 8:20 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com