Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Tokoh agama punyai kelebihan luar biasa
Monday, March 19, 2007
Berita Harian, 19 Mac 2007

Oleh Khairul Anuar Abdul Samad.


ABDULLAH menunjukkan sebahagian buku tulisannya
mengenai Tok Kenali

TOK Kenali bukan saja terkenal sebagai tokoh agama mempunyai ramai anak murid, malah beliau yang zuhud dalam hidupnya, dianggap wali yang dikurniakan kemuliaan Allah.


Kemuliaan itu bersandarkan pelbagai peristiwa luar biasa membabitkan dirinya sepanjang hidup dan kisah itu turut dirakamkan warisnya, Abdullah Al-Qari Salleh.

Antara peristiwa menarik yang berlaku ke atas Tok Kenali ialah keupayaannya menyeberang sungai tanpa perahu, sebaliknya secara berjalan di permukaan air.

Suatu hari Tok Kenali dijemput ke majlis perkahwinan anak sahabatnya, Mahmud di Kampung Kangkung dekat Pasir Mas. Mahmud menugaskan dua kumpulan penyambut tetamu untuk menyambut Tok Kenali serta Datuk Perdana dan Mufti.
Kumpulan pertama menunggu Datuk Perdana dan Mufti di stesen kereta api Pasir Mas, manakala yang kedua menanti Tok Kenali di pangkalan sungai berdekatan kerana beliau menaiki perahu penambang.

Kumpulan penyambut tetamu itu menunggu lama di pangkalan terbabit tetapi tiada sebuah perahu penambang yang tiba. Tiba-tiba, seorang daripada mereka menyedari yang Tok Kenali sedang berehat dan makan.

Mereka kemudian bergegas bertanyakan mengenai cara beliau menyeberangi sungai tanpa perahu penambang itu sebelum diberitahu, "Aku menyeberang ikut itulah," kata Tok Kenali sambil menunjuk arah sungai yang dilaluinya.

Pada masa lain, Tok Kenali sentiasa dipermudahkan Allah ketika hendak ke sesuatu tempat apabila beliau sentiasa sampai dahulu di tempat yang dituju walaupun paling akhir bertolak.

Dalam satu kejadian, seorang muridnya dari Perak, tidak dapat pulang ke kampung ketika cuti. Murid itu kemudian mengunjungi Tok Kenali yang sedang menyapu laman rumahnya.

Apabila disapa Tok Kenali kenapa tidak pulang ke kampung, murid itu membisu lama sebelum memberitahu, dia mahu pulang tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana tiada wang.

Tok Kenali kemudian mendapatkan kerusi malasnya sebelum meminta remaja itu duduk.

"Bila aku kata pejam mata, maka kamu pejam sehingga aku kata buka," kata Tok Kenali. Murid itu menuruti permintaan ulama itu dan selepas sejam berlalu, baru Tok Kenali menyuruh murid membuka matanya.

Tok Kenali kemudian bertanyakan kepada muridnya apa yang ditempuh sepanjang memejam mata itu. Murid itu berkata, dia pulang ke kampung secara terbang dengan pantas.

Murid itu berkata, beliau turut bertemu ibu bapa serta sanak saudaranya serta menghadiri kenduri yang diadakan sepanjang tempoh sebulan dia bercuti di kampungnya.

Dalam kejadian lain, suatu hari Tok Kenali terdengar orang ramai riuh rendah bersorak di Kampung Pulau Bunut kerana meraikan kemenangan dalam laga lembu.

Beliau menegur situasi itu dengan menyatakan," gamaknya mereka bersorak menolong rumah terbakar.

Ditakdirkan Allah, malam itu unggun api yang dipasang pemilik lembu jantan yang menang dalam temasya itu untuk mengasapkan nyamuk, merebak memusnahkan rumahnya menyebabkan dia tinggal sehelai sepinggang.

Peristiwa terbabit menyebabkan penduduk Kampung Pulau Bunut dan sekitarnya meninggalkan perbuatan berlaga lembu yang berdosa dan tiada perikemanusiaan itu.

Pernah suatu hari ketika sedang berjalan, seorang lelaki Cina yang memandu, mengherdik Tok Kenali dengan kata-kata kesat kerana dianggap mengganggu laluan keretanya.

Secara tiba-tiba, kereta itu mati dan gagal dihidupkan walau ditolak, manakala pemandu itu pula mengalami masalah cirit-birit sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital.

Seorang rakan lelaki itu menyedari perbuatan lelaki terbabit menghina Tok Kenali, bergegas memohon belas ihsan ulama itu supaya memaafkan kesalahan rakannya itu. Selepas dimaafkan, baru lelaki itu pulih daripada penyakitnya..

Labels:

posted by Blogger @ 4:07 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com