Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Dulu peniaga pasar malam kini pengimport daging
Friday, July 27, 2007
Utusan Malaysia, 26 Mei 2007

Usia muda bukanlah faktor penghalang untuk berjaya. Namun ia menjadi kekuatan dalam menyahut cabaran setelah bertahun berniaga di pasar-pasar malam untuk mencari pengalaman sebagai seorang peniaga.

Detik-detik itu telah mengajar Mohd. Saifulnizam Noh, 26, erti keperitan hidup sebagai pengusaha makanan barat.

Berkat kesungguhan dan keyakinan di samping sokongan ahli keluarga, beliau memberanikan diri mengeluarkan modal bagi merealisasikan impiannya itu.

Kini, beliau boleh berbangga apabila impiannya menubuhkan syarikat yang berorientasikan daging lembu sejuk beku iaitu Nash-Co Farms Sdn. Bhd. tercapai.

Wartawan, MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK bersama jurufoto AZLI AHAD dan RAHMAN SALLEH menyelami rahsia kejayaan syarikat yang terletak di Batu Caves, Selangor baru-baru ini.

MEGA: Apakah maksud di sebalik nama Al-Amin Frozen Mart digunakan sebagai jenama syarikat pemasaran produk keluaran syarikat anda?

MUHD. SAIFULNIZAM: Al-Amin Frozen Mart membawa maksud amanah dan percaya dalam meniti kehidupan ini.

Syarikat ditubuhkan dengan matlamat untuk membantu masyarakat Islam khususnya di negara ini mendapatkan produk makanan sejuk beku yang berasaskan daging dan makanan halal, bersih lagi sihat.

Dorongan menceburkan diri dalam bidang ini adalah berikutan permintaan tinggi umat Islam terhadap proses penyediaan produk daging sejuk beku.

Ia meliputi proses ternakan lembu, corak pemakanan dan etika penyembelihan, pemprosesan sehingga daging dikilangkan selain cara menyimpan dan mengedarkannya.

Dengan dorongan ini saya melihat bidang industri daging halal sejuk beku ini mempunyai potensi untuk dibangunkan lebih-lebih lagi apabila diterajui oleh orang muslim sendiri.

Saya juga melihatnya sebagai ibadat selain berniaga untuk menyara kehidupan.

Apakah sejarah bermulanya perniagaan ini serta cabaran yang dihadapi sepanjang menceburi bidang ini?

MUHD. SAIFULNIZAM: Sebenarnya kami bermula dengan berniaga makanan barat dari sebuah gerai. Ia dibuka di pasar-pasar malam dengan hanya dua orang pembantu di Selayang.

Selepas beberapa tahun mengusahakan perniagaan tersebut, timbul minat terhadap produk makanan yang berasaskan daging lembu.

Pada masa yang sama, didapati bekalan daging tempatan tidak dapat memenuhi keperluan masyarakat. Disebabkan hal itu, harganya juga tidak stabil serta berlaku kekurangan bekalan lembu hidup yang diimport.

Atas faktor itu, saya menubuhkan syarikat ini untuk mengusahakannya secara serius. Bermula pada tahun 2003, saya menjelajah ke beberapa wilayah di China untuk meninjau peluang-peluang menjalinkan kerjasama dengan pengusaha dan pembekal di sana.

Hasil pemantauan itu, saya bertemu pembekal yang berkenaan. Hingga pada tahun 2005 kerjasama itu turut mendapat perhatian daripada Jabatan Haiwan Malaysia dan Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) yang memberi kelulusan dan kebenaran untuk syarikat saya mengimport lembu-lembu hidup dan daging sejuk beku dari China.

Bagaimanapun, saya hanya memfokus kepada import daging lembu sejuk beku sejak tahun 2006. Sebabnya, kos operasi mengimport lembu hidup adalah terlalu tinggi. Tambahan pula persiapan untuk proses pengoperasian menyukarkan pihak saya dan mengambil masa yang terlalu lama.

Pada mulanya saya terpaksa berusaha mencari pasaran. Alhamdulillah dengan perancangan yang rapi saya berjaya mengembangkan perniagaan ini sebagai pembekal dan pemborong daging lembu sejuk beku.

Kini produk Nash-Co Farms mendapat permintaan yang tinggi daripada pelanggan khususnya para peniaga, pengusaha makanan, restoran dan pengusaha industri.

Apakah perancangan Nash-Co Farms untuk meningkatkan pasaran daging lembu sejuk beku ini?

MUHD. SAIFULNIZAM: Bagi menambah nilai produk serta meningkatkan pasaran, syarikat merancang untuk mengeluarkan produk makanan segera berasaskan daging lembu.

Dengan itu, syarikat telah melancarkan produk pertama iaitu bebola daging lembu tulen dengan jenama Al-Amin Frozent Mart..Beefball. Alhamdulillah, produk ini diterima baik oleh pelanggan. Rata-rata pelanggan yang ditemui mengatakan produk ini mempunyai rasa yang enak.

Enak... produk keluaran Al-Amin Frozent Mart mensasarkan selera dan cita rasa pelanggan daripada semua peringkat umur.

Ini memberi saya suatu semangat dan harapan untuk melangkah lebih jauh dalam industri pemprosesan makanan halal bagi memenuhi pasaran tempatan dan luar negara

Apakah hala tuju syarikat dalam industri ini?

MUHD. SAIFULNIZAM: Seperti apa yang diperkatakan, syarikat memfokuskan kepada mencapai kejayaan mengikut kapasiti dan keupayaan sendiri.

Asas dan misi perniagaan adalah menawarkan produk daging lembu halal. Di sini saya dan syarikat sedang meneroka ke arah mempelbagaikan produk dengan kerjasama daripada pengusaha syarikat lain.

Bagaimana perkembangan syarikat dan persaingan dengan produk jenama lain?

MUHD. SAIFULNIZAM: Sehingga tahun 2006, prestasi syarikat adalah baik. Walaupun tahun ini memberi pulangan yang baik namun ia tetap memerlukan suntikan modal untuk memperluaskan pasaran.

Sebagai pengusaha baru di Malaysia, persaingan memang hebat. Ini kerana kebanyakan peneraju adalah kalangan yang telah menguasai pasaran dengan kekuatan modal yang besar.

Syarikat turut bersaing dari segi harga dan menawarkan pelbagai insentif. Kami mengimport daging lembu sejuk beku dari Shandong, China kerana kualitinya yang agak tinggi.

Produk Al-Amin Frozent Mart..Beefball pula adalah produk premium yang menitikberatkan kualiti dan cita rasa tetapi dijual pada harga yang berpatutan.

Apakah perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat selain produk daging lembu sejuk beku?

MUHD. SAIFULNIZAM: Selain membekal dan memasarkan produk daging lembu sejuk beku, kami juga membantu dalam mewujudkan peniaga-peniaga baru dengan memberi khidmat nasihat untuk menceburi bidang ini.

Kami juga menawarkan perkhidmatan mendirikan bilik sejuk, membekalkan freezer dan chiller dan produk-produk lain seperti kambing, ayam dan ikan.

Bagi mereka yang berminat untuk berniaga makanan barat, kami juga menyediakan kemudahan pengurusan persiapan makanan.

Apakah petua menjadi usahawan muda dalam usia 26 tahun?

MUHD. SAIFULNIZAM: Perniagaan bukan satu bidang yang baru. Malahan ramai pengusaha dari pelbagai kaum telah menceburi bidang ini. Apa yang perlu dilakukan ialah memperkenalkan beberapa konsep dan pendekatan baru untuk merancakkan industri ini.

Pada saya, prinsip percaya usia bukanlah faktor penghalang atau penentuan berjayanya menjadi usahawan. Asas yang membuatkan saya berjaya adalah kerana kebiasaan diri melakukan beberapa perkara dalam waktu yang sama.

Dalam berniaga, saya juga belajar dan mengembara mencari ilmu yang boleh membantu saya dalam kehidupan.

Sebagai contoh, kita harus menghormati usahawan bumiputera yang telah berjaya dengan menjadikan kejayaan mereka sebagai panduan.

Bergelar anak muda yang maju dalam industri ini membawa pelbagai dimensi. Apakah panduan yang digunakan untuk berjaya di dalam perniagaan?

MUHD. SAIFULNIZAM: Sebagai anak muda, saya akui mempunyai tanggungjawab yang besar dan berat. Apabila menceburkan diri di dalam perniagaan, saya turut mewakili diri saya, keluarga, bangsa dan negara.

Saya tidak mahu gagal kerana tidak mahu dianggap bangsa yang tidak konsisten. Apabila saya berada di China umpamanya, rakan di sana melihat saya sebagai orang Malaysia dan bukan hanya seorang individu. Maka setiap tindak tanduk saya dianggap sebagai wakil Malaysia.

Oleh yang demikian, saya menyokong hasrat kerajaan dalam meningkatkan modal insan supaya lebih ramai anak muda menyahut cabaran global ini.

Bagi saya, kejayaan adalah relatif dalam kehidupan. Kejayaan dari segi material adalah tidak bererti tanpa moral, fizikal dan kesihatan yang baik.

Hubungan yang baik di antara pembekal dan pelanggan penting dijaga untuk keuntungan bersama.

Mereka yang berminat menjadi pengedar produk syarikat Nash-Co Farms Sdn. Bhd. boleh menghubungi talian 03-42578725 atau 012-3087579.

Labels:

posted by Blogger @ 8:30 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com