Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Pelbagai pihak gesa kerajaan haramkan 'Evan Almighty'
Tuesday, July 17, 2007
Harakahdaily, 16 julai 2007

Intan Abdullah
Mon | Jul 16, 07 | 10:51:50 AM

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Hrkh) - Banyak pihak menggesa kerajaan agar mengharamkan dan menyekat kemasukan filem Evan Almighty kerana didakwa mengandungi babak menghina dan menyentuh sensitiviti umat Islam apabila mempersendakan Tuhan dan Nabi Nuh.

Sedutan daripada filem yang menelan kos kira-kira RM604 juta (US$175 juta) itu yang kini dipertontonkan di pawagam-pawagam, memaparkan pelakon Morgan Freeman sebagai God (Tuhan) telah mengarahkan pelakon Steve Carell (memegang watak Evan Baxter) untuk membina sebuah bahtera bagi menghindar banjir besar yang akan melanda New York.

"Saya tidak tahu bagaimana jalan cerita filem ini (Evan Almighty), tetapi jika ia untuk tontonan awam, ia merupakan satu tindakan yang kurang sensitif oleh pihak Lembaga Penapisan Filem Malaysia (Finas)," kata Ketua Wanita Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (Jim), Prof Madya Dr Harlina Harlizah Hj Siraj.

Namun begitu, ujarnya terdapat banyak filem seumpama Evan Almighty yang dijual dalam pasaran yang menceritakan perihal nabi-nabi seperti nabi Isa, Musa dan sebagainya kerana mereka berasa tidak salah dengan menggunakan alasan bahawa 'this video is not for Muslims viewers' iaitu video ini tidak sesuai untuk penonton beragama Islam.

"Tetapi pada mereka, memang mereka akan menggambarkan Tuhan mereka sebagaimana yang telah ditayangkan dalam pelbagai filem sebelum ini tetapi jika gambarannya teruk, dia akan dapat tentangan daripada penganut agama lain seperti Kristian sendiri," jelas beliau kepada Harakah ketika ditemui selepas Majlis Makan Malam Amal Raudhatus Sakinah di Cheras malam kelmarin.


"Saya juga merasakan mereka memang tidak menayangkan filem tersebut untuk tontonan orang Islam sebab kita sangat strict tentang ini dan pada saya, masyarakat sudah cukup matang untuk menilai mesej yang ingin disampaikan," tambahnya.

Sabtu lalu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dato' Dr Ma’mur Osman meminta kerajaan mengharamkan Evan Almighty kerana didakwa menyentuh sensitiviti umat Islam. Filem ini berdasarkan kisah Nabi Noh dan dibuat dalam bentuk komedi iaitu persiapan menghadapi banjir di New York.

“Kita bimbang ia akan mempengaruhi minda anak kita kerana filem itu jelas merujuk kepada kisah banjir besar pada zaman Nabi Nuh yang kemudian telah dimanipulasikan sehingga menjadi satu bentuk komedi yang menghina Islam.

“Perbuatan memaparkan Tuhan sebagai manusia dalam filem itu terpesong daripada akidah Islam,” katanya.

“Walaupun sekadar filem, tetapi kita masih bimbang jalan cerita itu mampu menggugat minda pelajar Islam, lebih-lebih lagi bila ia menyentuh sejarah yang pernah mereka pelajari di sekolah,” katanya.

Dr Maamor berkata umat Islam perlu berwaspada dengan cara halus untuk memesongkan umat Islam termasuk melalui penggunaan media dan filem.

“Mereka biasanya tidak menyasarkan usaha itu kepada kita yang dewasa ini tetapi mereka biasanya menyerang minda anak-anak kita,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan pernah mengharamkan pelbagai filem termasuk filem tempatan atas sebab tidak sesuai ditayangkan kepada rakyat negara ini dan sewajarnya pengharaman sama dikenakan kepada filem itu.

Dr. Maamor berkata orang ramai boleh menghantar bantahan mereka terhadap penyiaran filem itu ke laman web PPIM di www.muslimconsumer.org.my dan PPIM akan menyalurkannya kepada pihak berkuasa.

Sementara itu, Mantan Pengarah Kor Agama Angakatan Tentera, Brig. Jen. (B) Dato' Najmi Ahmad berkata, filem seperti itu sepatutnya diharamkan sejak dari awal lagi kerana ia jelas menghina dan memperlekeh sejarah Nabi dan Rasul.

“Pelakuan membina bahtera seperti mana yang akan ditunjukkan di dalam filem itu tidak benar malahan menggambarkan wajah Nabi dan Rasul pun sudah bertentangan dengan syariah Islam,” katanya.

Najmi berkata kerajaan sebelum ini pernah mengambil tindakan tegas berkenaan penyiaran lukisan karikatur Nabi Muhammad s.a.w di sebuah akhbar dan ia sepatutnya dilakukan juga terhadap filem ini.

“Kita tidak mahu nanti, hanya kerana kita memperjuangkan kreativiti dan komedi dalam filem, kesannya ialah kita hanya dapat untung sekarung, namun rugi seguni,” katanya.

Pada tahun 2003, filem pertama sekuel Almighty itu yang juga arahan Tom Shadyac bertajuk Bruce Almighty juga mengundang kontroversi dan bantahan di negara ini, namun ia ditayangkan juga di pawagam setelah mendapat kelulusan Lembaga Penapis Filem.

Sebelum ini pada 2003 banyak pihak mendesak kerajaan menerusi Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM) mengharamkan filem Bruce Almighty. Bagaimanapun filem lakonan Morgan Freeman yang memegang watak Tuhan diluluskan untuk tayangan. - mks.

Labels:

posted by Blogger @ 8:06 AM  
1 Comments:
 • At 6:34 AM, Anonymous Anonymous said…

  Hey, here is that website i was talking about where i made the extra cash.. later! i'm going to cali next week..check this out

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com