Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Lahir dalam keluarga ‘kaki lagu’
Thursday, July 12, 2007

Berita Harian, 12 julai 2007

Oleh Hasliza Hassan


Imam masjid al-Muqarrabin muncul johan tilawah Kuala Lumpur dua kali


JIKA dulu, imam baca khutbah orang tidak tanya, tetapi sekarang, jika tidak jelas apa yang disampaikan, makmum akan tampil untuk mendapat penjelasan lanjut. Oleh itu, imam perlu tahu apa yang disampaikan supaya apabila makmum bertanya, mereka boleh menjawabnya.

“Maknanya, tugas imam bukan setakat menyampaikan khutbah, tetapi menyebarkan maklumat tepat kepada masyarakat. Peranan imam sekarang juga semakin luas skopnya,” kata Imam 1 Masjid al-Muqarrabin, Bandar Tasik Selatan, Hassan Alfadhli Abdul Rahman.

Beliau berkata, imam di Wilayah Persekutuan secara automatik adalah penguat kuasa yang boleh menangkap mereka yang melakukan kesalahan syariah seperti berkhalwat, menjadi jurunikah dan bertanggungjawab melakukan khidmat sosial.

Katanya, imam juga bertindak sebagai kaunselor yang memberi khidmat nasihat bukan saja dalam masalah membabitkan hukum, malah dalam isu lain dan kumpulan sasaran mereka meliputi semua lapisan masyarakat.

Hassan berkata, peranan besar yang dipikul imam menjadikan mereka antara pemimpin terpenting dalam masyarakat dan pandangan serta nasihat mereka mudah diterima.

Oleh itu, katanya, imam perlu membiasakan diri dengan perubahan berlaku dalam masyarakat supaya pendekatan yang digunakan untuk membimbing masyarakat sesuai dengan gaya hidup dan keperluan semasa mereka.

Lagipun, katanya, kemampuan imam melengkapkan diri untuk berhadapan cabaran dakwah hari ini akan meningkatkan imej imam supaya tidak dipandang hanya berkuasa dalam kawasan masjid, tetapi tidak di luar masjid.

Anak kelahiran Tumpat, Kelantan itu berkata, khidmat imam tidak terbatas di masjid kerana mereka turut turun padang menjayakan program kemasyarakatan, selain menerima undangan untuk berceramah atau mengajar al-Quran.

Bagi dirinya pula, selain jawatan Pegawai Hal Ehwal di masjid, beliau turut terkenal dalam bidang pengajian ilmu al-Quran khususnya taranum yang kini diminati bukan saja golongan dewasa, juga remaja yang ingin belajar kaedah membaca al-Quran secara berlagu.

Selain kelas di masjid, beliau menerima jemputan mengajar di pejabat dan pada masa sama menjadi tenaga pengajar dalam program belajar taranum secara interaktif di radio Ikim.fm selama sejam setiap malam Rabu dan Khamis.

“Permintaan untuk saya mengajar taranum memang banyak dan pastinya saya gembira kerana bidang itu semakin mendapat tempat di hati masyarakat hari ini,” katanya yang turut memberi kursus memperbetulkan bacaan al-Quran di kalangan imam anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Dilahirkan dalam keluarga yang memang ‘kaki lagu’ dan sering dijemput untuk mempersembahkan bacaan berzanji atau marhaban pada majlis di kampungnya, maka tidak hairanlah jika Hassan juga cenderung dalam ilmu membaca al-Quran secara berlagu.

Kelebihan menguasai ilmu taranum yang dipelajari sejak umur 11 tahun melayakkan beliau dipilih mewakili Wilayah Persekutuan pada Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan pada 2000 dan 2006.

Pengalaman johan tilawah al-Quran Wilayah Persekutuan itu mendapat pengiktirafan apabila dilantik sebagai hakim majlis tilawah yang diadakan pelbagai agensi kerajaan seperti polis, askar dan peringkat saudara baru yang dianjurkan Jakim.

“Saya mula belajar dengan arwah nenek yang lebih terkenal di kalangan orang kampung dengan gelaran Saadiah Tukang Lagu. Nenek saya berkawan rapat dengan ibu kepada qariah terkenal negara, Faridah Mat Saman.

“Pendedahan awal kepada ilmu taranum oleh nenek menimbulkan minat. Saya juga banyak belajar daripada hakim Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa, Nik Jaafar Nik Ismail, Kamaruddin Ramli dan bilal masjid negara, Haroman Yaakob,” katanya.

Demi memantapkan lagi ilmu taranum, beliau menyambung pengajian dalam jurusan Pengkhususan Quran dan Qiraat selama tiga tahun di Maahad Qiraat al Azhar di Syubro, Mesir sebelum kembali pada 1999 dan mengajar di Maahad Tahfiz Pulai Condong, Kelantan.

Kemudian, beliau menerima tawaran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan untuk bertugas sebagai Pegawai Hal Ehwal Islam di Masjid al-Muqarrabin, Bandar Tasik Selatan sehingga kini.

Hassan berkata, sesiapa yang rajin berdampingan dengan al-Quran memiliki peluang lebih banyak sama ada dalam membina kerjaya atau meningkatkan pengetahuan kerana ilmu yang terkandung dalam kitab suci itu menyeluruh merangkumi semua aspek kehidupan.

Katanya, pandai membaca al-Quran sudah dikira sebagai kelebihan tetapi adalah lebih bermakna jika mengetahui makna ayat yang dibaca dan lebih bertuah jika seseorang itu mampu menghafal wahyu Allah itu.

Bagaimanapun, beliau mengakui untuk menjadi seorang tahfiz memerlukan usaha yang gigih, semangat kuat dan banyak perkara perlu diberi perhatian serta pengorbanan dilakukan seperti mengelakkan makanan tertentu yang boleh melemahkan daya ingatan.

“Bagi saya tiga perkara yang menjadi keutamaan ialah sentiasa menjaga makan iaitu memastikan makanan yang dimakan daripada sumber yang halal, mengelakkan minuman berkafein kerana itu akan melemahkan hafalan dan membiasakan minum susu dan madu,” katanya..

Labels:

posted by Blogger @ 9:32 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com