Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Dunia baru Mel selepas Wings (bahagian 1)
Tuesday, July 10, 2007
www.klpos.com, Monday, 09 July 2007

Salinan dari Berita Harian Singapura

NAMANYA Ismail Zainuddin. Tentu ramai tidak kenal kerana beliau lebih dikenali sebagai Mel, bekas penyanyi utama kumpulan Wings yang menggantikan Awie ketika artis itu meninggalkan kumpulannya.

Tapi dengan Wings pun tidak lama. Beliau tinggalkan kumpulan itu dan menyepi diri selama 10 tahun. Hari ini, Mel kembali memperkenalkan album barunya, sebuah album solo berjudul ‘Dunia Baru’.Menariknya tentang Dunia Baru, ia berkonsepkan rock tetapi sarat dengan mesej tentang ketuhanan.

Wah, apa yang berlaku kepada anak Teluk Intan ini? Tentu anda ingin mengetahui apa yang merubah Mel menjadi orang baru? Sebentar lagi, saya akan berkongsi kisah menarik tentang Mel dengan ‘Dunia Baru’ bersama anda.


Geng Batu Giling Productions

Saya menemui Mel, yang kini bergerak secara berjemaah bersama beberapa rakannya dalam Batu Giling Productions termasuk penerbit eksekutif, Hussein Ali dan Shanazron, penerbit dan jurutera rakam yang pernah menerbitkan album Teacher’s Pet.

“Jemaah itu rahmat, berpecah itu bala,” ujar penyanyi rock berusia 41 tahun itu membuka bicara. Beliau hanya mengenakan jeans dengan baju putih, menyerlahkan wajah bersihnya. Kebetulan pertemuan kami berlaku selepas solat maghrib.

Setiap orang ada cara dakwahnya, seperti juga Akhil Hai dan Azmil Mustapha. Cara Mel adalah melalui lagu rock. Adalah tidak sukar sebenarnya untuk memahami mengapa beliau memilih untuk berdakwah melalui muzik. Cara beliau dibesarkan memungkin semua itu.

Bapanya adalah imam masjid manakala ibunya mengajar kanak-kanak mengaji. Beliau sendiri selalu bersama-sama bapanya ke masjid, menjadi tukang azan bila masuk waktu.

“Soal hidayah bagi saya ia datang pada 1996. Masa dengan Wings mengajar saya banyak tentang hiburan. Saya sendiri boleh rasa bezanya, mungkin masa itu saya sudah dapat hidayah.

“Masa itu saya duda beranak dua. Saya terfikirkan apa akan jadi pada mereka berdua, tentu akan kecundang kerana hiburan ini boleh membawa kita dekat dengan maksiat.

Kalau kita ini tidak pandai elak, kita akan sesat. Makin lama makin jauh dan bila kita sudah keras, kita jadi tidak ingat Tuhan.

Di situlah bila tidak ada keyakinan, akan hanyut dan sesatlah hidup ini. Ini bukan pandangan fanatik saya, tapi inilah punca segala penyakit sosial kita hari ini. Seks bebas, rogol menjadi-jadi sebab perasaan takut pada Tuhan sudah tidak ada kerana kita tidak bersandarkan pada Allah,” kata Mel yang juga belajar tasauf.

Menurutnya, selepas meninggalkan Wings, selama 10 tahun beliau berusaha membuat kerja lain. Beliau mencuba bermacam jenis perniagaan secara kecil-kecilan. Dari niaga batu cincin, kain pelikat dan jual durian di sekitar Ampang hinggalah membuka kedai makanan laut di Teluk Intan kerana beliau bukan saja suka bahkan pandai memasak. Hari ini, kedai makan di Teluk Intan masih kekal dikendalikan oleh kakaknya.

“Yang penting adalah buat apa saja yang termampu, yang halal dan saya tidak malu melakukannya. Bayangkan dari penyanyi glamour menjadi penjual durian di kaki lima. Tapi apa salahnya, tidak ada apa yang mesti disegankan kerana segan itu, adalah pujukan syaitan, supaya kita jadi orang sombong.”

Bersambung bahagian kedua Selasa 10 Julai 2007

Rencana ini adalah tulisan Saodah Ismail untuk kolum Salam dari KL yang disiarkan setiap Ahad oleh Berita Harian Singapura. - Pengarang

Berita berkaitan

* TERBARU: Mel ex Wings tidak ceramah, hanya menyanyi saja
* Bekas penyanyi Wings jadi pendakwah, berceramah dipentas Keadilan

Labels:

posted by Blogger @ 7:35 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com