Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

IKLAN DOA MERDEKA CHAMPS MEMPERSENDA TUHAN!
Thursday, August 02, 2007
Detikdaily.net, 1 ogos 2007

Beberapa hari ini, sebuah iklan yang menyiarkan perihal doa telah disiarkan di kaca televisyen kita. Di dalam iklan tersebut memaparkan kanak-kanak pelbagai kaum yang membaca doa beramai-ramai memohon sejahteraan kemerdekaan negara.

Iklan yang berjudul Doa Merdeka daripada syarikat Champs itu dilihat memang berniat murni. Kaedah doa yang digunakan itu sedikit sebanyak mengajak rakyat Malaysia bersyukur di atas nikmat kemerdekaan yang telah dikecapi selama 50 tahun.

Namun, apa yang ingin dibangkitkan di sini ialah, matlamat tidak menghalalkan cara. Membaca doa secara beramai-ramai yang menyaksikan percampuran agama adalah satu simbolik bagi menyatakan syirik terhadap Allah swt. Sebagai seorang penganut agama Islam, perkara seperti ini adalah bercanggahan dengan kaedah sebenar dalam berdoa.

Merujuk iklan tersebut, memaparkan seorang kanak-kanak lelaki Islam memulakan bacaan doa dengan berbahasa melayu ‘Ya Tuhanku’... (versi Melayu) Kemudian di sambung oleh beberapa kanak-kanak lain dengan menggunakan bahasa berlainan iaitu tamil, inggeris dan mandarin. Persoalan pertama adalah: Siapa tuhan itu? Jika kesemua yang membaca doa itu adalah kanak-kanak Islam, maka kita boleh mengatakan bahawa tuhan itu Allah. Namun, apa yang dipaparkan adalah satu percampuran agama di dalam satu doa!Perkara ini adalah amat bertentangan dan seharusnya syarikat Champs peka dengan sensitiviti perihal agama. Perkara yang berkaitan agama amat sensitif dan seharusnya ia dilarang daripada dibuat komersial termasuk di dalam iklan, papan tanda, atau sebagainya.

Percampuran doa ini juga seolah-olah menggambarkan bahawa kesemua kanak-kanak itu berada di bawah satu tuhan walaupun berlainan bangsa dan agama. Apa yang ditekankan di iklan tersebut adalah perbezaan bangsa sahaja.

Jika diperhatikan susunan doa itu, selepas kanak-kanak melayu selesai membaca, di susuli satu ayat yang dibaca oleh kanak-kanak cina. (juga yang versi melayu) Dalam ayat tersebut, terdapat perkataan ‘pada-Mu’. Huruf M yang dibesarkan itu sudah tentu simbol kepada tuhan yang maha esa. Ia biasa digunakan dalam ayat seharian dan kitab-kitab bagi mewakili Allah. Namun, jika yang membaca itu kanak-kanak cina, bagaimana pula dengan agama kanak-kanak itu pula?

Persoalan seterusnya, adalah amat tidak beradap sopan seorang kanak-kanak melayu Islam yang berdoa dalam keadaan tidak menutup aurat. Perkara ini secara tidak lansung telah menghina status doa yang dibaca oleh seorang kanak-kanak perempuan yang tidak menutup aurat. Menutup aurat adalah wajib bagi umat Islam. Sekiranya perkara ini diremehkan dalam iklan komersial tersebut, maka ia telah menjatuhkan kredibiliti agama Islam di dalam negara Malaysia.

Apa yang harus dilakukan sekarang ialah, pihak Kementerian yang berwajib menjaga perihal iklan dan televisyen harus memberi teguran tegas kepada syarikat Champs kerana iklan Doa Merdeka tersebut seolah-olah mempersenda Islam dan agama lain. Apa salahnya kalau tidak dilabelkan ucapan-ucapan itu sebagai doa. Jika telah dilabelkan ucapan-ucapan itu sebagai doa, ia amat berkait rapat dengan agama dan tuhan. Ini bukan perkara main-main. Pihak kerajaan harus bertindak segera bagi menjaga kesucian agama dan menjaga perihal agama masing-masing.

Pihak Mufti juga disarankan agar membuat kenyataan terbuka berkaitan penyiaran iklan tersebut yang secara jelas melakukan percampuran agama di dalam satu majlis doa. Teguran daripada pihak mufti amat berharga sebagai panduan kepada pihak kepimpinan negara.

Kepada Perdana Menteri Malaysia, dengan kuasa yang ada, boleh mengharamkan penyiaran iklan tersebut atau jika mahu siarkan juga, dengan melakukan sedikit perubahan. Cadangan perubahan tersebut adalah dengan membuang ‘status’ iklan tersebut yang asalnya bernama Doa Merdeka kepada Harapan Merdeka dan kenyataan itu nanti tidak ditujukan kepada tuhan tetapi hanya ditujukan kepada umum. Cadangan lain jika mahu kekalkan status doa adalah dengan memaparkan kesemuanya kanak-kanak beragama Islam.

Seterusnya, kepada syarikat yang bertanggungjawab iaitu Champs. Disarankan agar menarik balik penyiaran iklan tersebut bagi menjaga sensitivi agama yang dianuti oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

Sebagai seorang umat Islam, amatlah diharapkan agar perkara-perkara seperti ini tidak dipandang enteng oleh semua pihak. Hal agama adalah urusan penganut masing-masing dan jangan ada percampuran yang melibatkan agama-agama. Semoga perkara ini mendapat tindakan sewajarnya oleh pihak yang dirasakan bertanggungjawab bagi mengelakkan kita syirik dalam keadaan tidak sengaja walaupun sedang berdoa!

Labels:

posted by Blogger @ 5:35 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com