Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Tindakan tegas:Makkal Osai hina Nabi Isa, Namewee hina lagu negaraku
Friday, August 24, 2007
harakahdaily, 24 ogos 2007

Azamin Amin
Fri | Aug 24, 07 | 11:08:01 AM

KUALA LUMPUR, 24 Ogos (Hrkh)-Tindakan tegas mesti diambil kepada akhbar Tamil Makkal Osai kerana menghina Nabi Isa sebagai pengajaran dan ingatan keras kepada semua media supaya lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan bahan termasuk menjaga sensitiviti pelbagai kaum dan agama di negara ini.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Akhbar terbabit menyiarkan kartun Nabi Isa memegang botol arak dan rokok yang dilaporkan dimuat turun dari internet.

Naib Presiden PAS Ustaz Ahmad Awang berkata sikap berlembut dan lemah Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi termasuk pimpinan Umno yang lain yang menjadi punca pihak tidak bertanggunjawab semakin berani melakukan tindakan-tindakan bersifat provokasi dan menyentuh sensitiviti agama kaum lain.

"Kita mengutuk dan mendesak supaya Makkal Osai dikenakan tindakan tegas sama seperti yang dikenakan ke atas akhbar-akbar lain yang menyiarkan kartun Nabi Muhammad tempoh hari.Tindakan biadap ini tidak cukup sekadar meminta maaf," katanya ketika dihubungi.

"Umat Islam yang beriman turut percaya dan mengimani Nabi Isa sama seperti nabi-nabi lain.

"Jika ini tidak dibendung, masa akan datang ada orang yang berani menghina Nabi Musa, Nabi Ibrahim, Nabi Nuh kemudian kembali menghina Nabi Muhammad s.a.w," katanya.
Beliau juga menambah bahawa jika selama ini kerajaan mahu mengenakan tindakan berat dan tegas terhadap individu yang menghina lagu Negaraku seperti Wee Meng Chee atau dikenali 'Namewee', perkara dan hukuman yang sama juga boleh dikenakan kepada Makkal Osai yang jauh lebih buruk mencetus perasaan tidak senang penganut agama lain khususnya penganut Kristian.

"Menghina lagu negaraku tetap salah apatah lagi menghina nabi," katanya yang turut kecewa dengan sikap sambil lewa Abdullah dalam menangani isu ini.

Menurut laporan akhbar hari ini,Perdana Menteri mengingatkan pihak berkenaan supaya peka dengan sensitiviti semua kaum.

"Jangan buat sesuatu yang sensitif dan tidak dapat diterima orang. Penyiaran kartun Nabi Isa itu bukan saja tak dapat diterima umat Islam, tetapi saya percaya orang Kristian juga tak dapat terima. Saya ingatkan mereka supaya menghentikan perbuatan ini,"ujar Abdullah yang dipetik berkata demikian tanpa memberi arahan tegas dan mengenakan tindakan sewajarnya kepada akhbar tamil terbabit selaku Menteri Keselamatan Dalam Negeri.

Bishop Julious Paul yang dipetik dalam Malaysia Today berkata :" Bila dua akhbar menyiarkan karikatur Nabi Muhammad awal tahun lalu, kerajaan mengambil tindakan segera dengan mengharamkan akhbar terbabit. Itu tindakan yang betul."

"Dan sekarang kita ada isu ini dan mereka (Makkal Osai) juga mesti dikenakan tindakan sama sebagai pengajaran kepada yang lain," katanya.

Dalam laman terbabit juga menyiarkan pandangan Archbishop Kuala Lumpur, Dato' Murphy Pakiam, yang turut menyatakan bahawa penyiaran kartun tersebut merupakan sesuatu yang cukup menyinggung sentimen perasaan penganut Katholik

Dalam pada itu, Dewan Pemuda PAS Pusat akan menyerahkan satu memorandum kepada Abdullah di Putrajaya di pejabat Menteri Keselamatan Dalam Negeri pada 3.30 petang ini berhubung isu penghinaan Nabi Isa oleh akhbar terbabit.-Az

Labels:

posted by Blogger @ 7:55 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com