Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

IMAM ABU DAUD
Tuesday, July 26, 2005
IMAM ABU DAUD

Merupakan salah seorang pengarang kitab sunan Sittah iaitu Sunan Abu Daud. Kitab sunan Abu Daud mengandungi hadith sahih, hasan dan da'if.

Nama beliau ialah Sulaiman bin al-Asy'at al-Azdi al-Sajistani. Beliau dilahirkan pada tahun 202H dan wafat pada hari Jumaat, 15 Syawal 275H di Basrah. Beliau lebih dikenali dengan panggilan Abu Daud. Di zaman awal mudanya mempelajari al-Quran, sastera Arab dan lain-lain ilmu yang menjadi kelaziman pada masa itu sebelum mempelajari Hadith.

Beliau mengembara ke Khurasan, Ray, Harat, Kufah, Baghdad, Tarsus, Damsyik, Mesir dan Basrah untuk mempelajari hadith, pengembaraannya bermula ketika usianya 20 tahun.

Ahli-ahli hadith sepakat mengakui kewibawaan Abu Daud iaitu seorang yang dipercayai, jujur dan tepat dalam periwayatan hadith.Beliau juga ahli hukum dan pengkritik hadith yang baik, dalam melakukan kritikan, kadang-kadang beliau memeriksa tulisan, kertas dan dakwat yang digunakan oleh seseorang periwayat untuk menyingkap usia penulisannya.

Diantara hasil karya beliau ialah kitab al-qadr, al-Ba'th wa al-Nusyur, Dala'il al-Nubuwwah, Fada'il al-Ansar, Musnad Malik, al-Dua'a', ibtida' al-Wahy, al-Tafarrud al-Sunan, akhbar al-khawarij, a'lam al-Nubuwwah, Sunan.

Al-Imam Abu Daud menyusun sunannya selama 20 tahun, terdapat 4800 hadith yang disaring dari 500000 hadith yang dikumpulnya. Sunan Abu Daud disusun mengikut pembahagian ilmu fiqh dan membahagikan kitabnya kepada 40 kitab. Setiap tajuk kitab terdapat pecahan lain dinamakan bab yang berjumlah 1871 bab. Pada kebiasaanya setiap bab mempunyai satu atau dua hadith melainkan jika terdapat banyak hadith sahih, maka beliau masukkan hadith lebih dari biasa.

Imam Abu Daud menulis pada ulama' Makkah " Saya mencatat lebih dari satu atau dua hadith dalam setiap bab walaupun terdapat hadith sahih yang lain mengenai perkara yang sama, kerana ia akan menjadi terlalu banyak. Saya harap biarlah satu asalkan boleh diginakan dengan mudah"

Iman al-Ghazali menganggap sunan Abu Daud sangat mustahak kepada para mujtahid untuk mengetahui hadith hukum. Diantara ulama' yang membuat komentar terhadap sunan Abu Daud ialah Jalaluddin As-Sayuthi iaitu melalui kitabnya Mirqat al-Sa'ud ila sunan Abu Dawud, syamsul haq 'azimdi, 'awn al-ma'bud syarh sunan Abi Dawud dan tahzib sunan Abi Daud. Abdul Aziz bin al-Qawi pula menulis ringkasan sunan Abu Daud dalam kitabnya al-Mujtaba min Sunan Daud.
posted by Blogger @ 1:17 PM  
2 Comments:
 • At 4:09 PM, Blogger Anak Pendang Sekeluarga said…

  Salam ziarah,,,sila lawati blog saya untuk muzakarah dan sila add blog saya...tuan,tahu x,macam mana nk download kitab2 hadith dari internet...sila balas komen diblog saya,,,,

   
 • At 2:43 AM, Anonymous Anonymous said…

  Good Afternoon!!! pakngah70.blogspot.com is one of the best resourceful websites of its kind. I take advantage of reading it every day. All the best.

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com