Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan





Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

GELANG TANGAN EMAS CUCUKU HILANG!
Sunday, November 13, 2005

GELANG TANGAN EMAS CUCUKU HILANG!

KECUAIAN KITA! @ PENCURI YANG LICIK?

Jika dulu saya pernah menulis artikel mengenai tumpasnya seorang peragut di Masjid Makmuriah. Kini ada satu lagi cerita mengenai kecuaian kita menyebabkan barang kita hilang. Semoga cerita ini akan memberi pengajaran kepada kita terutamanya apabila keluar bersiar-siar atau membeli belah di tempat awam terutama kawasan yang sesak dengan pengunjung.

Kisah ini berlaku kira-kira tiga bulan lalu iaitu dalam bulan September 2005 di sebuah pekan kecil bernama Sungai Besar. Pekan ini terletak di dalam Daerah Sabak Bernam, Selangor iaitu di utara Selangor yang bersempadan dengan Perak.

Bagi orang yang biasa ke Sungai Besar terutama dari lembah Kelang, Perak dan Pahang mereka tentu menyebut Sungai Besar ini sebagai Syurga Pakaian kerana terdapat pakaian yang dijual dengan harga yang murah di pekan ini. Malah ada yang menyamakan Sungai Besar seperti Pengkalan Kubur di Kelantan dan Tangkak di Johor.

Setiap kali cuti terutama pada hari Sabtu dan Ahad, akan berlaku kesesakan jalanraya di pekan kecil ini terutamanya apabila hendak menyambut perayaan atau cuti sekolah. Ketika itu jalan yang sepatutnya satu lorong akan menjadi seperti tiga lorong kerana kereta yang berlapis-lapis. Keadaan ini mungkin berbeza dari keadaan lima belas tahun dulu.

Ekonomi Yang Yang, Arked Man, Arked Warisan dan gedung-gedung pakaian begitu sinonim dengan pekan ini. Bukan sahaja orang ramai membeli pakaian, malah peniaga pasar malam dan pasar harian biasanya memgambil bekalan pakaian untuk jualan mereka di sini. Mungkin kerana harga pakaian disini empat hingga lima kali lebih murah dari di Chow Kit atau di Lembah Kelang.

Dalam kesibukan membeli-belah seorang datuk dan nenek membawa cucu perempuannya yang berusia dalam lingkungan dua tahun di pekan kecil ini. Cucunya sebenarnya balik bercuti ke kampung bersama orang tuanya dari Kuala Lumpur.

Semasa membeli-belah, rupanya kedua ibubapanya lupa menanggalkan gelang emas yang dipakai oleh anaknya. Cucunya dengan gembira mengikut datuk dan nenek pergi membeli-belah, bukan apa budak kecil memang suka kalau dibawa berjalan.

Semasa datuknya berada di kedai kasut, ada seorang perempuan yang boleh dipanggil makcik tersenyum-senyum ramah mendekati cucunya. Datuk dan nenek ini pula sibuk memilih kasut yang sesuai untuk cucunya, mereka pun membalas senyumannya. Akhirnya mereka membelikan kasut yang ada lampu, bila kanak-kanak ini pijak menyalalah lampu itu dengan berkelip-kelip dengan berbagai-bagai warna.

Setelah puas membeli-belah, mereka pun pulang ke rumah. Beberapa jam selepas itu, ibu anak kecil itu bertanya pada anaknya “Kakak mana gelang kakak?”. Habislah hilang gelang tangan yang berharga RM500 itu. Kanak-kanak dua tahun manalah dia tahu, dengan selamba dia terus bermain-main dengan kasut baru yang ada lampu itu.

Datuk dan Nenek pun tak perasan macam mana gelang tu boleh hilang. Nak dikatakan tercicir gelang tu ketat, lagi pun dah lama pakai tek pernah tertanggal pun. Mungkinkah orang yang tidak dikenali yang tersenyum-senyum itu memotongnya semasa menghampiri kanak-kanak itu? Ini kerana datuk dan nenek itu baru perasaan, dua kali dia terserempak dengan orang yang sama di kedai kasut dan kedai pakaian.

Artikel ini bukan hendak menuduh sesiapa, tapi beringatlah kalau nak bawa anak kecil, pastikan mereka tidak memakai barang kemas yang mahal-mahal. Kehilangan boleh berlaku sama ada kecuaian kita atau liciknya Si Pencuri. Semoga kisah ini akan menjadi pengajaran yang berguna untuk kita semua.

Wallahu a’lam….

posted by Blogger @ 11:41 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com