Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

HIJRAH MERUPAKAN TITIK TOLAK PERJUANGAN ISLAM
Tuesday, January 31, 2006

Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan tahun baru bagi Umat Islam yang disambut di seluruh dunia bersempena dengan peristiwa besar dan penuh bersejarah yang berlaku 1427 tahun yang lalu iaitu penghijrahan Rasulullah SAW dan para Sahabat dari Makkah ke Madinah.

Setelah berlaku peristiwa Baiatul Aqabah ke-2, Rasulullah SAW bersama para sahabat telah melakukan hijrah dari Makkah ke Madinah. Penghijrahan ini bukan semata-mata mendapatkan sahabat setia dari kalangan Ansar dan melepaskan diri dari penindasan musyirikin Makkah tetapi umat Islam mempunyai kewajipan yang lebih besar iaitu menegakkan Negara Islam.

Itulah intipati dari ajaran Islam iaitu menegakkan Negara Islam setelah 13 tahun Aqidah Islam di tanam di Makkah kepada penganutnya. Seandainya tugas menegakkan Negara Islam tiada di dalam ajaran Islam, umat Islam tidak perlu berhijrah ke Madinah dan seandainya ajaran Islam hanya mengujudkan penganut-penganut yang sekadar melakukan syiar ibadah tanpa memperdulikan siapa yang memerintah dan bentuk Negara yang menaungi mereka, maka sudah tentu Rasulullah SAW telah diizinkan oleh Allah SWT untuk menerima tawaran dari pemimpin Musyirikin Makkah untuk menjadi Raja atau Pemerintah Makkah.

Setelah sampai di Madinah, Rasulullah SAW telah menyatukan semua kaum, puak atau golongan beragama Islam di atas satu nama iaitu umat Islam. Puak Aus dan Khazraj di atas nama kaum Ansar dan orang Islam dari makkah yang kebanyakan berbangsa Quaraisy atas nama Muhajirin. Golongan Ansar dan Muhajirin ini di kenali sebagai umat Islam. Ini menjadikan umat Islam majoriti di Madinah sementara golongan bukan Islam dipecahkan kepada kaum mereka iaitu kaum-kaum Arab yang belum Islam, Yahudi dan sebagainya.

Rasulullah SAW kemudiannya dilantik sebagai ketua Negara Islam Madinah. Ketika ini belum turun ayat al-Quran yang membenarkan umat Islam berperang. Negara Islam Madinah dibina bukan di atas dasar peperangan tetapi dibina di atas dasar persefahaman dan penyatuan umat Islam. Kemudiannya turunlah ayat al-Quran yang membenarkan umat Islam berperang. Maka umat Islam berkewajipan mempertahankan aqidah dan Negara Islam Madinah walaupun terpaksa berperang dalam pertempuran Badar al-Kubra.

Negara Islam kemudiannya berkembang lagi di bawah pemerintahan Khulafa’ ar Rashidin, Empayar Umaiyyah, Empayar Abassiyyah dan lainnya sehinggalah Empayar Othmaniyyah. Dakwah Islam terus gemilang dan ditegakkan dengan pelbagai cara sama ada melalui peperangan, diplomasi, perjanjian damai, pemerintahnya memeluk Islam, perkahwinan dan sebagainya.

Runtuhnya Empayar Othmaniyyah di Turki pada tahun 1924 kerana hasutan dari Lawrence of Arabia yang meniupkan semangat Assobiyyah atau Nasionalis Arab di kalangan puak-puak Islam yang diperintah oleh Kerajaan Islam Othamniyyah. Masing-masing puak dan golongan memberontak dan ingin memerintah Negara berdasarkan bangsa mereka sendiri.

Umat Islam terus lemah dan longlai selepas itu. Pada tahun 1948, Regim Zionis pula mula merampas bumi Palestin yang terkandung di dalamnya Baitul Maqdis iaitu terletaknya Masjidil Aqsa, salah satu bumi suci umat Islam. Umat Islam dikalahkan cuma dalam masa enam hari dalam peperangan yang memalukan itu kerana kelalaian mereka sendiri. Golongan Remaja Palestin ketika itu lebih mementingkan bolasepak piala dunia dari memerangi Regim Zionis.

Islam terus lemah dan diratah oleh musuh-musuh Islam di seluruh dunia kerana mereka tidak mahu menghayati Islam dan bersatu di atas nama Islam. Perpecahan yang ditanam oleh musuh Islam terutama penjajah terus menghantui umat Islam. Beruang Merah atau komunis Russia dengan takburnya mula menjajah Afghanistan. Mereka menjangkakan dengan masa yang singkat akan dapat menawan bumi Afghanistan. Jangkaan mereka meleset dengan bangkitnya Mujahideen yang berjuang penuh ikhlas walaupun mempunyai peralatan yang serba kekurangan. Mujahideen hanya berbekalkan iman dan ketaqwaan kepada Allah telah berjaya menghalau Komunis Russia sehingga ideologi Komunisme itu sendiri runtuh pada penghujung tahun 1990-an.

Di Algeria, bangkit Parti Islam iaitu Front Islamic Solidarity (FIS) pimpinan Abbasi Madani yang memenangi pilihanraya. Kemenangan Islam dinafikan dengan campurtangan kuasa Kuffar yang memerintahkan rampasan kuasa oleh pihak tentera. Bila Islam menang demokrasi dinafikan? Itulah demokrasi menurut pandangan Barat.

Di Turki, di atas keruntuhan Empayar Othmaniyyah pula bangkit Parti Refah yang akhirnya memenangi pilihanraya Turki. Sekali lagi Barat terkejut, bermacam-macam ugutan diberikan umpamanya melambatkan proses kemasukan Turki dalam Kesatuan Eropah (EU) dan sebagainya.

Di Palestin, bangkit seorang ulama yang lumpuh dan hampir buta iaitu as-syahid Syeikh Ahmad Yassin menggerakan intifadah rakyat Palestin dengan mengasaskan HAMAS. Bermula dengan balingan batu umat Islam Palestin bangkit untuk memerangi Regim Zionis. Syeikh Ahmad Yassin adalah contoh istimewa kerana beliau bukan pahlawan bertubuh sasa tetapi hanyalah seorang OKU yang digeruni oleh Regim Zionis.

Beliau tidak pernah berganjak dari matlamat jihad berserta perjuangannya dan terus istiqamah menghadapi kezaliman Regim Zionis sehingga menimbulkan ketakuatan pada musuh Islam itu.Syeikh Ahmad Yassin telah menghabiskan seluruh usianya di jalan dakwah dan jihad walaupun pernah dipenjara, disiksa, diburu dan akhirnya gugur sebagai syuhada’ akibat pengeboman pihak regim Zionis.

Kemenangan HAMAS dalam piliharaya di penghujumg tahun 1426H lalu merupakan hadiah kepada umat Islam sempena sambutan Maal Hijrah 1427H ini.

Apakah Islam akan terus gemilang ?

Apakah kemenangan ini akan menaikan semangat rakan-rakan gerakan Islam di seluruh dunia?

Apakah impian umat Islam untuk menegakkan Negara Islam akan tercapai dengan pengajaran hijrah?

Wallahua’lam…

posted by Blogger @ 9:22 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com