Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kemenangan HAMAS:
Saturday, January 28, 2006
Hadiah tahun baru Hijrah buat Umat Islam

Oleh: Roslan SMS
http://n32.blogspot.com/

Allah swt berfirman dalam surah an Nur ayat ke 55 maksudnya:

Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu(wahai Muhammad!) bahawa Dia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka khalifah-khalifah yang berkuasa dan Dia akan menguatkan dan mengembangkan agama mereka yang telah diredhai Nya untuk mereka dan Dia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh)Benarlah janji Allah, sungguhpun exit poll semalam menjangkakan HAMAS sekadar akan memperolehi kemampuan menghalang FATAH dari mengekalkan majoriti besarnya di dalam Majlis Perundangan Palestin yang mempunyai 132 kerusi itu, rupa-rupanya HAMAS dengan izin Allah swt bukan sekadar berjaya menghalang malah menyapu sebahagian besar kerusi dan kini berhak membentuk kerajaannya sendiri tanpa bantuan mana-mana parti.

Keputusan akhir menunjukkan HAMAS memenangi 76 kerusi, FATAH 43 dan baki 13 kerusi dimenangi oleh parti-parti kecil dan Bebas.

Perdana Menteri Ahmad Qorei sejak semalam lagi telah menjangkakan kekalahan besar dipihaknya malah beliau dan kabinetnya telah pun meletakkan jawatan sebelum pun keputusan rasmi diperolehi.

Ini bermakna Presiden Pentadbiran palestin, Mahmoud Abbas terpaksa memanggil pemimpin HAMAS untuk melantik perdana Menteri baru dan membentuk kerajaan pentadbiran Palestin yang baru setelah berjaya mematahkan kuasa FATAH yang bertapak di bumi Palestin sejak 40 tahun kebelakangan.Saya melihat dalam suasana hidup yang sungguh tertekan dan berhadapan pula dengan regim zionis Israel yang zalim itu, rakyat Palestin akhirnya memilih untuk bersama-sama dengan mereka yang Allah redhai lantaran yakinnya mereka pada janji-janji Allah. Dalam hal ini Allah swt telah berfirman dalam surah al Kahf ayat 28 maksudnya:

Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada Tuham mereka pada waktu pagi dan petang, yang mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu dari mereka kerana mahu kesenangan hidup di dunia, dan janganlah engkau mematuhi orang-orang yang Kami ketahui hatinya lali daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam al Quran serta ia menurut hawa nafsunya, dan tingkah lakunya pula adalah melampaui kebenaran.

Pada jam 545 petang semalam waktu Malaysia saya sempat menonton siaran CNN yang ketika itu menemuramah secara langsung Pengerusi Palestinian Research Institute Dr Mehdi Abdul Hadi, kata beliau:

Saya kini sedang berdiri di hadapan makam Yaseer Arafat. Saksikanlah (Arafat) kejatuhan pimpinan korup FATAH sedang berlaku disaat ini.

Dr Mehdi menganggap kemenangan HAMAS sebagai suatu POLITICAL EARTHQUAKE atau GEGARAN BESAR POLTIK di bumi Palestin dan juga dunia. Beliau yakin HAMAS dengan kemenangan ini akan mampu menjalani proses perubahan besar dari perjuangan militant ke perjuangan politik berlandaskan demokrasi. Dengan kemenangan ini juga kata beliau HAMAS perlu memikul tanggungjawab memimpin keseluruhan rakyat Palestin dengan meraikan pelbagai perbezaan dan fahaman sebagai sebuah kerajaan.

Manakala seorang lagi penganalisa politik Robert Springborg yang juga Pengarah London Middle East Institute pula yakin dengan kemenangan ini HAMAS akan mula memgang kuasa dan mengawal segala bentuk keganasan kerana kini kemenangan ini memberikannya tanggungjawab baru sebagai sebuah kerajaan yang berwibawa. Beliau juga yakin HAMAS akhirnya akan secara beransur-ansur terlibat dalam proses diplomatik ke arah mewujudkan kedamaian di Timur Tengah.

Kita lihat pihak Barat agak terperanjat dengan kemenangan diluar jangkaan ini. Tetapi beberapa pemimpin dunia termasuklah dari Timur Tengah dan Kesatuan Eropah telah mula mengirim ucap tahniah kepada pimpinan kanan HAMAS di atas kejayaan luar biasa mereka itu dan berharap agar keamanan akan tercapai di palestind an Timur Tengah.

Yang agak tergamam cumalah Amerika Syarikat, Britain dan Israel.

Dua tuntutan yang kedengaran disaat ini adalah agar, pertama. HAMAS menghentikan keganasan dan gerakan militannya dan kedua, agar HAMAS mengiktiraf kewujudan Negara Israel.

Bagi saya kemenangan politik HAMAS ini sudah merupakan petanda kesediaan HAMAS untuk meneroka jalan demokrasi dan pasti mereka akan merintisnya dengan penuh keyakinan setelah diberi pengiktirafan dan mandat besar oleh rakyat Palestin. Cuma dalam tuntutan kedua itu, tidak ada mana-mana kuasa yang berhak untuk memaksa mereka. Amerika Syarikat sendiri tidak mengiktiraf Korea Utara dan Cuba, dan itu hak mereka, mengapa dalam hal Palestin, HAMAS mahu dipaksa memberikan pengiktirafan kepada Israel.

Apa pun saya yakin HAMAS akan menjadi pemain utama dalam politik Timur Tengah dan dunia selepas ini. Insyallah perjuangan Islam yang didokongnya akan memandu mereka ke arah kejayaan. Ruang seluas dan sebebas-bebasnya perlulah diberikan kepada mereka jika dunia benar-benar menghargai proses demokrasi, jika tidak maka setandinglah mereka dengan Junta Tentera di Myanmar dan Negara-negara kuku besi lain yang menolak keputusan rakyat.

Kemenangan HAMAS merupakan hadiah besar tahun Hijrah 1427 bagi umat Islam seluruh dunia. Allahu Akbar!
posted by Blogger @ 8:21 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com