Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

PA milik HAMAS - Sumber Al-Jazeera
Friday, January 27, 2006
http://www.palestinkini.info/modules.php?name=News&file=article&sid=775
Note: sumber : al jazeera
penterjemah : maszlee
"


Jumaat, 27/01/2006 -Menurut keputusan awal selepas pengiraan lebih 95 % daripada kotak-kotak undian, ternyata HAMAS mengguguli pilihanraya legaslatif kali ini. HAMAS berjaya memenangi 76 kerusi daripada 132 kerusi yang dipertanding, ini bermakna HAMAS mendapat 60.5% daripada suara rakyat. Fatah, yang merupakan mantan parti memerintah hanya berjaya memenangi 43 kerusi sahaja, manakala 13 kerusi yang lain dimenangi oleh parti-parti kecil yang lain.Lebih 77.9% rakyat Palestin yang layak mengundi dilaporkan telah membuang undi mereka di dalam pilihanraya kali ini.

Perdana menteri PA, Ahmad Qurey' telah meletakkan jawatannya semalam (26/1/2006) berikutan kekalahan Fatah. Langkah beliau kemudiannya diikuti oleh menteri-mentari kabinet PA yang lain. Perletakan jawatan Qurey' telah diterima dan disahkan oleh Presiden PA, Mahmoud Abbas. Abbas telah meminta HAMAS untuk membentuk kerajaan mereka yang baru. Keadaan PA ini mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Chirac di Peranchis, di mana Chirac dari parti UMP yang telah dipilih untuk menjadi Presiden Peranchis bukanlah dari parti yang memerintah Peranchis (iaitu parti Sosialis Peranchis). Parti Soasialis Peranchis telah memenangi 50% daripada kerusi legaslatif yang dipertandingkan, manakala UMP hanya meraih 36% sahaja pada pilihanraya umum Peranchis pada tahun 2004 yang lepas.

Ribuan datang mengundi semalam


Di dalam wawancara al-Jazeera semalam, Saeb Erekat, yang merupakan individu yang penting di dalam perhubungan PA-Zionis juga telah meletakkan jawatan dan menyatakan Fatah tidak akan terlibat dengan kerajaan yang akan ditubuhkan oleh HAMAS. Beliau menegaskan, waktu yang ada akan digunakan oleh Fatah untuk menjadi Pembangkang yang Setia serta memperbaiki jentera parti Fatah yang telah kehilangan sokongan rakyat Palestin. Beliau, walau bagaimanapun menghormati pilihan rakyat Palestin dan mengucapkan tahniah kepada HAMAS di atas kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat kepada mereka.

Usamah Hamdan, wakil HAMAS di Lubnan pula menyatakan kerajaan yang akan dibentuk oleh HAMAS bukanlah kerajaan HAMAS semata-mata. HAMAS akan melibatkan semua fraksi termasuk Fatah dan masih mengharapkan Fatah bersedia untuk menyertai kerajaan baru yang bakal dibentuk nanti. Menurut Usamah, kerajaan yang akan dibentuk itu merupakan kerajaan rakyat Palestin bersatu yang menjadikan agenda negara sebagai keutamaan dan juga menjadikan "perjuangan kemerdekaan" sebagai matlamat bersama. Usama juga mengatakan bahawa HAMAS akan sentiasa mengiktiraf jasa serta pengalaman Fatah ketika memerintah PA dan akan mengambil kira perkara tersebut.

Rakyat bergembira dengan kemenangan HAMAS


Di pihak antarabangsa pula, pelbagai reaksi dapat dilihat usai pengumuman kemenangan HAMAS. Bagi Presiden AS, George W Bush , beliau mengatakan bahawa AS tidak akan menjalinkan hubungan dengan mana-mana kerajaan Paelstin yang bercita-cita untuk menghapuskan Israel. Beliau mengatakan rakyat AS mencintakan kedamaian dan kehancuran Israel bukanlah satu komitmen di dalam proses damai. Beliau walau bagaimanapun menghormati pilihan rakyat Palestin dan mengatakan apa yang berlaku merupakan kehendak majoriti rakyat dan juga protes rakyat kepada kerajaan PA pimpinan Fatah yang lemah. Beliau menasihati Fatah agar membetulkan diri mereka, terutamana golongan yang disifatkan sebagai "The Old Guards".

Jack Straw pula mengalu-alukan kemenangan HAMAS dan meminta agar HAMAS komited dengan proses damai, proses demokrasi dan melucutkan senjatanya. Presiden Peranchis pula mengatakan beliau berasa riasu tentang masa depan proses damai di Asia Barat sejurus diumumkan kemenangan HAMAS. Silvio Berlusconi, PM Itali pula menyifatkan keputusan pilihanraya Palestin tersebut sebagai "a very, very. very bad result!". Setiausaha hubungan luar AS, Rise pula menegaskan: "Kita tidak boleh menjalinkan hubungan dengan mereka yang mempunyai sebelah kaki di dalam sistem demokrasi dan sebelah kaki yang lain di dalam gerakan pengganas".

Pemimpin tertinggi HAMAS, Ismail Abu Haniyyeh pula ketika diminta untuk mengulas komen antarabangsa mengenai kemenangan tersebut mengatakan: "Jangan takut, HAMAS merupakan gerakan Palestin yang matang dan telah biasa dengan hubungan antarabangsa, dan akan sentiasa bersikap terbuka". Di sudut yang lain pula, Hanan Ashrawi, mantan wanita besi Palestin dari parti Fatah pula menyatakan kerisauannya terhadap projek Islam yang akan diterapkan oleh HAMAS di dalam negara Palestin. Mantan Presiden AS, Jimmy Carter yang mengetuai badan pemantauan antarabangsa bagi pilihanraya tersebut ketika diminta mengulas tentang pilihanraya berkenaan, telah menyatakan: "Ianya berjalan dengan penuh teratur".

Walau apa pun yang berlaku dan apa sahaja komen antarabangsa mengenai kemenangan HAMAS, ternyata pilihanraya tersebut merupakan pilihanraya terbersih yang pernah diadakan di Timur Tengah dan negara-negara Islam. Ini telah ditegaskan oleh penganalisis politik dari Jordan, Muhammad Abu Rumman.

posted by Blogger @ 11:13 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com