Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Sharifah Khasif Fadzillah finalis wanita tunggal AQ
Monday, July 24, 2006
Utusan Malaysia, 24 julai 2006

Oleh: ABD. AZIZ ITAR


SHARIFAH KHASIF FADZILLAH SYED MOHD. BADUIZZAMAN.

SHARIFAH Khasif Fadzillah Syed Mohd. Badiuzzaman merupakan satu-satunya finalis wanita dalam pertandingan program realiti TV, Akademi Al-Quran (AQ) yang akan berlangsung pada 27 Julai ini di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam, Selangor dari pukul 8.30 malam hingga 11 malam.

Menerusi program terbitan stesen TV9 itu, peserta berusia 24 tahun itu akan bersaing dengan lima lagi finalis yang terdiri daripada peserta lelaki.

Sebagai finalis wanita tunggal dalam AQ, Sharifah Khasif Fadzillah tidak berasa tertekan, sebaliknya dia akan berusaha bersungguh-sungguh bagi memenangi pertandingan program realiti TV itu.

“Saya akan memperkemaskan lagi kelemahan saya terutamanya daripada segi bacaan dan qira’at al-Quran. Setiap hari saya berlatih dan membaca al-Quran di rumah.

“Selain itu, saya juga akan kawal pemakanan saya supaya tidak berlebihan kerana ia boleh mempengaruhi mutu bacaan saya,” katanya kepada Mega ketika ditemui selepas sidang akhbar AQ di Sri Pentas, Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Menurut anak kelahiran negeri Perak ini, dia juga tidak menganggap lima peserta lain yang bertanding dalam AQ sebagai cabaran kepadanya.

Sebaliknya, pelajar Universiti Tenaga Nasional (Uniten) ini akan membuktikan kebolehannya membaca al-Quran yang dipelajari daripada bapanya, Syed

Mohd. Badiuzzaman.

“Saya merupakan satu-satunya finalis AQ yang tidak mempunyai latar belakang pengajian rasmi dari mana-mana sekolah agama.

“Walaupun bersaing dengan peserta lain yang lebih berpengalaman tetapi saya tidak rasa goyang atau sedikit pun rasa putus asa.

“Malah, semua itu membakar semangat saya untuk membaca al-Quran dalam pertandingan ini dengan sebaik-baiknya,” ujarnya.

Keyakinan dan semangat pelajar jurusan Kewangan itu tidak menghairankan kerana dia sebelum ini sudah pun membuktikan kemampuannya dalam banyak pertandingan membaca al-Quran.

Sharifah Khasif Fadzillah pernah mewakili negeri Perak dalam Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan sebanyak lima kali.

Pencapaian terbaik gadis ini ialah apabila dia muncul pemenang tempat ketiga Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun lalu.

“Kalau boleh, tahun depan saya mahu bertanding lagi kerana cita-cita saya ialah untuk mewakili negara dalam Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa,” katanya yang mula belajar mengaji al-Quran sejak berusia empat tahun.

Walaupun sedang melanjutkan pengajian peringkat ijazah di Uniten dalam bidang Kewangan, tetapi dia tidak menafikan mempunyai minat yang tinggi dalam jurusan pembelajaran Al-Quran.

Justeru, katanya, jika muncul juara AQ dan memenangi hadiah wang tunai RM30,000, dia merancang mahu membuka sebuah kelas bimbingan membaca al-Quran.

“Kalau saya menang dalam pertandingan ini, saya mahu buka kelas mengaji al-Quran sama ada di Perak atau Kuala Lumpur.

“Saya akan gunakan hadiah wang tunai itu sebagai modal untuk mengusahakan kelas tersebut. Itu pun kalau ditakdirkan menang,” katanya sambil ketawa.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi TV9, Bukhari Che Muda berkata, AQ akan memulakan musim keduanya pada tahun depan.

AQ diteruskan selepas program realiti TV itu mendapat sambutan hangat daripada para penonton sewaktu ia mula disiarkan April lalu.

“Jumlah penonton AQ kini sudah mencecah satu juta penonton. Kita baru selesai memasang pemancar-pemancar TV9 di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Lembah Klang.

“Dengan adanya pemancar-pemancar baru itu, saya yakin jumlah penonton AQ akan bertambah,” jelasnya pada sidang akhbar tersebut.

Hadir sama pada majlis itu ialah wakil-wakil penaja AQ iaitu Pengarah Urusan MMVitaoils Sdn. Bhd., Mazlan Muhammad, Pengurus Kanan Perhubungan Awam Lembaga Tabung Haji, Mohd. Rafidi Ibrahim serta Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Abdul Mutalib Mohamed Razak.

Selain Sharifah Khasif Fadzillah, lima lagi finalis AQ ialah Abdullah Fahmi Abdullah, 22, Amirahman Abas, 24, Anuar Hasin, 22, Azraie Abdul Hak, 25, dan Mohd. Shukri Ali, 24.

Selain hadiah wang tunai berjumlah RM30,000 juara AQ juga akan menerima pakej mengerjakan umrah, tempat kedua akan mendapat wang tunai RM20,000

manakala tempat ketiga pula akan me-

nerima RM10,000
posted by Blogger @ 4:14 PM  
1 Comments:
 • At 11:20 PM, Blogger tyka said…

  alhamdulillah sharifah dpt tempat yg kedua.. tahniah

  www.tyka.selamba.net

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com