Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Personaliti: ‘Jiwa resah jika tak baca al-Quran’
Thursday, August 24, 2006
Berita Harian, 24 ogos 2006

AYAT suci al-Quran yang menjadi hiburan sejak kecil kini umpama santapan harian wajib bagi juara program realiti televisyen berunsur agama pertama di Malaysia terbitan TV9, Akademi al-Quran (AQ), Abdullah Fahmi Che Nor @ Shukri.


Mukjizat al-Quran yang sudah meresap dalam jiwa menyebabkan anak muda itu berasa resah serta tidak tenteram jika sehari tidak mengalunkan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad SAW itu.

“Jika sehari tidak baca al-Quran, jiwa jadi gelisah dan rasa serba tidak kena. Apabila dapat baca al-Quran, baru rasa senang. Itulah keistimewaan serta kelebihan yang saya rasa berkat berdampingan dengan al-Quran,” katanya.

Mengimbau proses awal pembelajaran bacaan ayat al-Quran secara berlagu, ingatan anak ketiga daripada 10 adik beradik itu akan kembali kepada kenangan dilalui bersama arwah bapanya.

Setiap kali menaiki van bapanya, beliau akan diperdengarkan kaset bacaan al-Quran dan di rumah pula, sering kali diajak bersama apabila rakan bapa datang untuk belajar taranum.

Apabila malas belajar al-Quran, Abdullah Fahmi akan dipukul bapa yang bertugas sebagai imam Masjid Ibrahimi di bandar Pasir Puteh, Kelantan.

“Arwah ayah yang memperkenalkan bacaan al-Quran secara berlagu pada saya sejak umur lima tahun. Disebabkan hari-hari dengar, pada usia tujuh tahun saya sudah boleh membaca ayat al-Quran berlagu.

“Tetapi masa itu main ‘redah’ saja kerana kemampuan saya lebih kepada meniru bacaan yang didengar tiap-tiap hari. Jika tanya lagu apa, memang saya tidak tahu,” katanya.

Sesi latihan secara tidak formal mendalami ilmu bacaan al-Quran melalui kaset dan tunjuk ajar bapa berakhir apabila insan yang disayangi kembali ke Rahmatullah pada 1994.

Disebabkan adik beradik yang ramai dan kesempitan hidup, Abdullah Fahmi yang berusia 10 tahun ketika itu kemudian dimasukkan ke rumah anak yatim Darul Aitam di Kota Bharu, Kelantan.

Perasaan sedih berpisah dengan ibu serta adik beradik menyebabkan beliau sering melarikan diri dari asrama untuk pulang ke rumah, ponteng kelas, sembunyi belakang pokok sehingga kerap didenda oleh guru sekolah.

Bagaimanapun, perasaan suka memberontak itu lama kelamaan hilang disebabkan minat serta kecenderungan beliau menyertai pertandingan al-Quran ketika belajar di Sekolah Kebangsaan Lundang sehingga berjaya terpilih ke peringkat negeri Kelantan.

Apabila menyambung pelajaran di Sekolah Agama Arab Ar-Rahmah Kenali, Kubang Kerian di Kota Bharu, beliau diketengahkan dengan ilmu taranum dan mula faham jenis lagu walaupun tidak secara menyeluruh.

Ketika itu juga beliau yang mewakili Kelantan dalam Pertandingan al-Quran Peringkat Kebangsaan anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Melaka, merasai pengalaman pertama kali bergelar juara.

“Memang saya banyak terbabit dalam pertandingan al-Quran tetapi tidak pernah menang hinggalah umur 15 tahun. Selepas itu, saya ada juga menyertai pertandingan peringkat sekolah tetapi tidak serius.

“Saya benar-benar serius mendalami ilmu taranum apabila berjaya menyambung pengajian di Darul Quran, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Itupun saya hampir lupa cita-cita asal untuk belajar di sana.

“Saya pergi temu duga di sekolah pondok moden di Kelantan dan apabila kawan beritahu berminat belajar di Darul Quran, terus saya teringat cita-cita asal saya. Memang Allah ingin saya ke sana, akhirnya permohonan saya berjaya,” katanya.

Abdullah Fahmi yang menerima diploma Tahfiz al-Quran Walqiraat pada majlis konvokesyen Darul Quran ke-15 akhir Julai lalu kini bersiap sedia untuk melanjutkan pengajian dalam bidang sama di Universiti Al-Azhar cawangan Shuobra, Mesir.

Mengenai pembabitan dalam program AQ, Abdullah Fahmi berkata, niatnya mengikuti sesi uji bakat yang diadakan di Darul Quran untuk belajar dan tidak pernah menyangka berjaya hingga ke peringkat akhir.

Walaupun bergelar juara AQ, beliau tetap merasakan dirinya masih banyak kekurangan menyebabkan timbul rasa malu untuk membaca al-Quran di hadapan rakan yang sama menuntut di Darul Quran.

Abdullah Fahmi bukan tidak yakin dengan keputusan juri yang memilihnya sebagai juara, malah sebagai pelajar yang baru mendalami ilmu pembacaan al-Quran berlagu, masih banyak perlu dipelajari.

Bagaimanapun, beliau bersyukur rezeki dikurniakan Allah itu selain berharap akan terus mendapat sokongan keluarga serta rakan untuk menimba ilmu dalam bidang diminati itu.

“Masuk AQ, saya banyak belajar dan apabila terlalu sedikit ilmu yang saya ada, terasa banyak kekurangannya. Saya memang suka apabila juri tegur kerana dari situ saya boleh belajar lagi,” katanya.

Bercita-cita menjadi ulama suatu hari nanti, Abdullah Fahmi mengagumi tokoh Islam terkenal Yusof Qardawi dan mengikuti perjalanan hidup serta hasil tulisannya.

Selain itu, beliau menghormati Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Peluang bertemu Tok Guru baru-baru ini digunakan sebaiknya untuk mendapatkan nasihat beliau.

Katanya, Nik Aziz banyak memberi nasihat menggunakan perumpamaan dan di antara nasihat beliau ialah terus belajar hingga ke liang lahat, belajar dengan mata dan bercakap dengan tulisan.

Sifat telus Abdullah Fahmi terserlah melalui karektor beliau yang ramah, mudah tersenyum dan agak kelakar apabila sekali sekala terdengar beliau membuat lawak jenaka spontan.

Walaupun hidupnya banyak berjauhan dengan keluarga, beliau tetap manja dengan ibunya, Che Asma Othman, yang menjadi tulang belakang, teman setia tempat mencurah masalah dan berkongsi harapan.

“Hubungan saya dengan Umi (panggilan ibunya) memang rapat. Jika ada apa-apa, saya akan minta Umi cium dahi dan doakan untuk saya. Apabila Umi datang melawat saya, dia akan ceritakan apa doa dia untuk saya.

“Masa peringkat akhir AQ, Umi berdoa andainya kemenangan itu elok untuk saya, berilah tetapi jika sebaliknya, tidak menang pun tidak mengapa. Syukur, memang Allah nak beri rezeki itu kepada saya,” katanya.

Berdasarkan pengalaman dilalui, beliau berpendapat ibu bapa perlu memberi perhatian serta penekanan pendidikan ilmu al-Quran kepada anak mereka dari kecil lagi.

Malah, jika perlu ibu bapa hendaklah merotan anak yang enggan belajar al-Quran tetapi tidak sampai mencederakan kerana memang sifat kanak-kanak akan jadi malas jika tidak dipaksa.

Kepada anak pula, katanya, hendaklah menghormati ibu bapa, mendoakan kesejahteraan keduanya, sentiasa menjaga solat dan tidak lupa belajar membaca al-Quran.
posted by Blogger @ 7:22 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com