Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

ITNM & UKSB ketengah pemikiran Bennabi
Thursday, May 31, 2007
Utusan Malaysia, 31 mei 2007

Oleh: W. RAHIMAH DRAMAN

SEBUT sahaja nama Ibnu Khaldun, semua tahu malah tokoh ilmuwan besar Islam ini dihormati dan dikagumi seluruh manusia terutama kalangan sarjana, ilmuwan maupun para ahli falsafah dan perubatan sama ada Muslim atau bukan Islam di seluruh dunia.

Pemikiran dan keilmuan Ibnu Khaldun juga terus berkembang dalam pelbagai genre keilmuan yang melibatkan sebahagian besar kehidupan masyarakat hari ini. Namun mungkin jarang daripada kita yang tahu mengenai nama Malik Bennabi serta cetusan pemikiran dan keilmuannya sebagai tokoh dan cendekiawan Islam terulung pada abad ke-20 ini.

Tetapi itulah yang telah dibawa dan dikupas serta diterjemahkan oleh ilmuwan kita, Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady mengenai pemikiran dan keintelektualan Bennabi sebagai tokoh ilmu terbilang kelahiran Tebessa, Algeria pada tahun 1905.

Selaku Felo Utama Akademik Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr. Muhammad Uthman, mengetengahkan keintelektualan Bennabi melalui penterjemahan ke atas salah sebuah buku hasil karyanya yang bertajuk, Asal Usul Masyarakat Manusia - Rangkaian Hubungan Sosial untuk digali keilmuannya.

Bagi memperluaskan lagi pemikiran dan keintelektualan Bennabi (1905-1973) sebagai sarjana Islam kontemporari di kalangan masyarakat Malaysia (Melayu khususnya), Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) dan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB), anak syarikat Kumpulan Utusan Melayu (M) Berhad, telah mengadakan Wacana Intelektual Pemikir khusus mengenai ketokohan Bennabi pada 23 Mei lalu.

Buku Asal Usul Masyarakat Manusia: Rangkaian Hubungan Sosial karya Bennabi yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia oleh Dr. Muhammad Uthman itu menjadi pilihan pada majlis wacana ilmiah tersebut.

Pemikiran dan keintelektualan tokoh ilmuwan yang banyak menyumbangkan kepada teori peradaban manusia bertunjangkan konsep masyarakat Islam itu dibentangkan sendiri oleh penterjemahnya, Dr. Muhammad Uthman.

Bennabi menurut Dr. Muhammad Uthman, meskipun mendekati sastera Perancis, namun beliau lebih terpengaruh dengan buku yang berunsurkan Islam dan berjinak dengan gerakan Islah yang berkembang pesat di dunia Islam waktu itu.

“Bennabi dilihat sebagai ilmuwan yang telah memanjangkan keilmuan dalam kehidupan yang melibatkan seruan ke arah pencantuman roh dan akal daripada pemikir seperti Ibnu Khaldum, As-Shaffie dan Imam Al-Ghazali,” katanya.

Ini kerana katanya, wacana pemikiran dan keintelektualan keempat-empat tokoh ilmuwan Islam itu sangat penting dalam mencetuskan pemikiran yang positif dan utuh untuk manusia.

Menurut Dr. Muhammad Uthman, apabila al-Quran dijadikan tulang belakang dalam kehidupan intelektual, pasti membawa keharuman hidup rohani dan jasmani.

“Bennabi membawa masyarakat supaya jangan kita sampai tenggelam punca yang menyebabkan hilangnya peradaban dalam keintelektualan,” ujarnya.

Malah Bennabi melalui lewat buku yang diterjemahkan itu kata beliau, turut mengingatkan kita supaya kembali kepada asal usul budaya hakiki manusia itu sendiri.

Bennabi sebenar, beritahu Dr. Muhammad Uthman, telah mengajar kita supaya jangan silau dengan Barat. Tetapi ambil mana yang sesuai sahaja dan hendaklah berfikiran secara jiwa yang merdeka, bukan kerana kesilauan (Barat).

Labels:

posted by Blogger @ 6:31 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com