Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Bacaan ilmiah elak umat terjerumus ajaran sesat
Wednesday, May 30, 2007
Berita Harian, 30 mei 2007

PENDEDAHAN mengenai wujudnya kumpulan ajaran sesat terus mengganggu ketenangan masyarakat melalui aktiviti menimbulkan kekeliruan seperti ajaran Ayah Pin, Al-Arqam dan Nasrul Haq yang sudah tidak asing lagi khususnya di Malaysia.

Sehingga kini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sudah menyenaraikan 125 kumpulan ajaran sesat yang bertapak di negara ini.

Ancaman ajaran sesat tidak mengenal bangsa, agama mahupun kedudukan status kemajuan negara. Memandangkan fenomena itu masih menyelubungi kehidupan masyarakat, usaha memerangi ajaran sesat perlu ditangani dengan berkesan.

Ditakuti pula, jika dibiarkan akan memberi kesan negatif kepada sejarah politik, sosial, ideologi dan psikologi umat Islam.

Buku Ajaran Sesat Mengenali Jalan Yang Terpesong mengupas persoalan ajaran sesat secara khusus dan percanggahannya dengan konsep akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang kini menjadi pegangan umat Islam negara ini.

Hasil penulisan Pensyarah Fakulti Pengajian Kontemporari Islam Universiti Darul Iman Malaysia, Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi, juga menyingkap penyebaran ajaran sesat di Malaysia serta peranan pihak bertanggungjawab membanteras aktiviti jenayah itu.

Sejarah Islam mencatatkan Baginda Rasulullah SAW sendiri menyaksikan kumpulan ajaran sesat yang mengisytiharkan mereka keluar daripada Islam, begitu juga pada zaman sahabat dengan kemunculan kumpulan menyeleweng daripada ajaran Islam.

Perbincangan mengenai ajaran sesat dalam buku Ajaran Sesat Mengenali Jalan Yang Terpesong turut membicarakan ajaran sesat daripada perspektif al-Quran dan sunnah selain menekankan implikasinya secara mendalam.

Ajaran sesat boleh menjurus kepada perbuatan syirik, iaitu dosa paling besar dan murtad, memutuskan pegangan daripada Islam dengan niat, perkataan atau perbuatan berbentuk persendaan, penghinaan atau kepercayaan.

Antara daya tarikan ajaran sesat seperti diketengahkan penulis buku itu ialah ajaran mudah dan tidak membebankan. Dalam erti kata lain, pengikut ajaran sesat cepat tertarik dengan konsep mudah dan ringan dalam Islam.

Unsur mitos menyebabkan ahli kumpulan berasakan ajaran itu istimewa berbanding ajaran lain. Banyak lagi ciri ajaran sesat yang diketengahkan termasuk imej guru atau pengasas ajaran itu dan kerahsiaan ajaran.

Engku Zaki berkata, matlamat menghasilkan buku yang mengupas persoalan berhubung ajaran sesat bertujuan menyelamat dan memperkasa akidah umat Islam supaya dapat menepis segala ancaman ajaran sesat serta memartabatkan kembali kedudukan umat Islam sebagai umat terbaik.

Buku Ajaran Sesat Mengenali Jalan Yang Terpesong sesuai dijadikan sumber rujukan atau sebagai bacaan ilmiah supaya dengan ilmu serta pengetahuan yang dikongsi bersama dapat mengelak umat Islam daripada terjerumus ke dalam ajaran sesat.

Walaupun pendedahan mengenai ajaran sesat sudah kerap dilakukan, namun kejahilan umat Islam sendiri mendorong ajaran songsang itu terus bertapak subur. Kepercayaan dan taksub kepada golongan yang mendakwa alim dan mempunyai hubungan istimewa dengan Allah, menyebabkan ajaran sesat terus subur.

Pemahaman dan penghayatan mengenai ajaran sesat serta implikasinya terhadap akidah dan masyarakat penting bagi menjana umat Islam sebagai umat terbaik seperti dituntut al-Quran.

Labels:

posted by Blogger @ 7:35 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com