Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Memartabatkan e-fatwa
Friday, May 18, 2007
Utusan Malaysia, 18 mei 2007

Oleh: MOHD. NOR MAMAT


PORTAL Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mentakrifkan e-fatwa sebagai satu laman web yang menyediakan maklumat-maklumat fatwa iaitu keputusan fatwa dan fatwa yang telah diwartakan di negeri-negeri seluruh Malaysia. e-fatwa adalah aplikasi berasaskan web dan dibangunkan oleh Bahagian Perkhidmatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan dikemas kini oleh Jawatankuasa Teknikal yang terdiri daripada pegawai-pegawai di Jabatan-Jabatan Mufti di seluruh Malaysia.

Secara teknikalnya, e-fatwa bukan sahaja berupa laman web tetapi lebih berperanan sebagai aplikasi pengurusan pangkalan data fatwa secara elektronik yang telah dibangunkan bersama oleh autoriti Jakim dan Jabatan-Jabatan Mufti seluruh Malaysia. Kemunculan portal e-fatwa membuka lembaran baru ke arah menyemarakkan maklumat Islam di Internet. Portal e-fatwa telah diusahakan oleh Jakim dan Jabatan Mufti seluruh Malaysia sejak 2001. Ia telah dilancarkan secara rasminya pada 23 Disember 2003 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Setelah lebih empat tahun digunakan, e-fatwa kini menerima 169,316 pelawat sejak 1 April 2003. Mutakhir ini, kita sering didedahkan dengan istilah tekno-daie yang awalnya diperkenalkan secara meluas dalam negara kita oleh Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Kejayaan menggabungkan teknologi dan daie dalam projek portal e-fatwa membuktikan umat Islam perlu berusaha bersungguh-sungguh dalam suatu kumpulan ataupun secara kolektif.

Kejayaan berikutnya pula ialah usaha memberikan komitmen dalam mempelbagaikan lagi maklumat di dalam e-fatwa ini dan menggunakan aplikasi tambahan seperti e-forum di kalangan pentadbir pengurusan istinbat dan mufti seluruh negeri. Ini sudah tentu memberikan suatu manfaat yang baik dan boleh menyelesaikan sesuatu masalah tanpa bertemu di dalam sesuatu mesyuarat. Bahkan e-forum boleh memberi peluang berbincang secara langsung sebelum sesuatu muzakarah diadakan.

Ketua Pengarah IKIM, Datuk Dr. Abdul Munir Yaacob membayangkan laman web itu bakal memberikan maklumat yang lengkap kepada umat Islam di negara ini. Ini boleh menjadi jalan penyelesaian kepada sikap sebahagian besar umat Islam tidak mengendahkan fatwa-fatwa yang dikeluarkan kerana sukar memperoleh maklumat atau dokumen berkaitan sebelum ini.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria menggambarkan pelancaran laman web e-fatwa itu tepat pada masanya dan orang ramai terutamanya golongan muda mudah mengetahui fatwa yang dikeluarkan.

Di Malaysia, e-fatwa telah menjadi satu sumber utama yang menghubungkan masyarakat Islam dengan mufti sebagai mewakili ulama yang autoritatif dalam menjalani kehidupan harian membabitkan aspek akidah, ibadah, muamalat, munakahat dan sebagainya.

Portal e-fatwa ini mengandungi dua bahagian utama berkaitan fatwa iaitu fatwa yang diwartakan dan fatwa yang tidak diwartakan bagi setiap negeri di seluruh Malaysia.

Tinjauan ke atas kandungan fatwa dalam portal e-fatwa semasa mendapati sebahagian negeri memasukkan fatwa yang diwartakan sementara sebahagian negeri tidak berbuat demikian termasuk WP, Sarawak dan Sabah. Malah terdapat juga fatwa berkaitan penggunaan hormon umpamanya diletakkan dalam klasifikasi ‘perubatan’ sementara di negeri lain diletakkan dalam klasifikasi ‘lain-lain’.

Tinjauan juga mendapati klasifikasi fatwa yang digunakan adalah tidak terpiawai dengan satu kaedah yang tertentu. Ini dapat dilihat dengan kepelbagaian klasifikasi yang digunakan oleh setiap negeri malah lebih menarik apabila terdapat negeri yang menggunakan klasifikasi ‘lain-lain’ sebagai jalan mudah. Ini tentunya menyukarkan pengguna yang keliru dengan kedudukan fatwa yang sama di negeri yang berbeza.

Terdapat juga perbezaan dari sudut penyediaan maklumat keterangan kepada hujah sesuatu fatwa. Keterangan ini adalah sesuatu yang amat penting kepada masyarakat dalam memahami ketelusan sesuatu fatwa yang dikeluarkan. Didapati sebahagian negeri memasukkan ruang keterangan manakala sebahagian besarnya tidak. Keputusan fatwa semata-mata tanpa keterangan jelas bakal mengundang seribu satu perbahasan selanjutnya.

Dari sudut maklumat semasa fatwa yang dipaparkan dalam e-fatwa, didapati kandungan fatwa yang paling terkini adalah dikeluarkan pada 2002. Secara ironisnya, tiada sebarang fatwa diputuskan atau diwartakan oleh mana-mana negeri mahupun Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan sejak 2003 sehingga kini. Rintisan pembangunan portal e-fatwa adalah seharusnya mempercepatkan penyebaran fatwa kepada masyarakat umum yang sudah tentu tidak memerlukan tempoh lama untuk tujuan percetakan dan penjilidan seperti amalan konvensional.

Memandangkan dasar dan kandungan e-fatwa boleh ditentukan oleh negeri-negeri dengan persetujuan Bahagian Penyelidikan dan Keurusetiaan & Perhubungan Antarabangsa Jakim, beberapa cadangan dikemukakan untuk dipertimbangkan bagi tujuan penyeragaman serta penambahbaikan e-fatwa.

Tinjauan evaluatif ini bukanlah dibuat secara komprehensif tetapi agak memadai untuk tujuan pemantapan portal e-fatwa yang sedia ada demi memartabatkan lagi kedudukan fatwa dan institusi mufti peringkat nasional dan global. Perhatian dan penelitian perlu ditumpukan kepada beberapa perkara yang asas iaitu:

Fatwa yang tertera dalam e-fatwa hendaklah sentiasa dikemas kini memandangkan masyarakat Islam memerlukan fatwa bagi tujuan rujukan kes atau permasalahan yang berlaku dari semasa ke semasa.

Jenis klasifikasi yang digunakan hendaklah seragam dan konsisten antara setiap negeri agar tidak mengelirukan pengguna dan memudahkan carian maklumat fatwa oleh masyarakat Islam.

Kaedah klasifikasi hendaklah ditentukan oleh mufti atau jawatankuasa instinbat berdasarkan dominasi hukum yang lebih cenderung kepada permasalahan akidah, ibadah, muamalat dan sebagainya.

Keupayaan carian pantas menerusi enjin carian perlu disediakan untuk lebih efisien dan efektif berdasarkan kepada klasifikasi yang seragam.

Rujukan keterangan/ulasan adalah sangat penting untuk memberi kefahaman dan keyakinan masyarakat Islam terhadap sesuatu hukum yang diputuskan. Ia juga melambangkan ketelusan institusi mufti membuat sesuatu hukum berasaskan kepada prinsip dan premis yang tepat.

Sokongan grafik/multimedia juga boleh membantu mempertingkatkan kefahaman masyarakat Islam. Umpamanya, permasalahan berkaitan suntikan hormon yang disertakan dengan grafik hormon akan lebih memperjelaskan kepada pengguna yang tidak mengetahui tentang hormon.

Interaksi masyarakat dengan mufti menerusi e-forum juga wajar disediakan terutamanya yang membabitkan panduan kehidupan. Meskipun tidak memerlukan kepada keseluruhan panduan dan jawapan daripada mufti itu diwartakan atau disebarkan, namun panduan autoritatif daripada mufti adalah amat berharga bagi masyarakat Islam di samping mengelakkan kepelbagaian pandangan yang tidak autoritatif.

Komitmen kerajaan dalam menyebarkan sesuatu fatwa untuk kesejahteraan dan keharmonian masyarakat sudah tentu memerlukan ketekunan masyarakat untuk mengakses fatwa serta menghormatinya dalam kehidupan harian mereka. Sebagaimana pengalaman di Brunei yang penguatkuasaan fatwanya agak mudah apabila jumlah masyarakat Islam yang kecil mudah menerima dan mengakses fatwa yang disampaikan. Aspek penambahbaikan yang perlu ditekankan, bagaimana pula fatwa tersebut juga boleh menjadi rujukan global umat Islam yang lain, sekurang-kurangnya rujukan umat serantau.

Secara mudahnya, kita memahami bahawa fatwa adalah sesuatu yang amat penting untuk umat Islam selepas terhentinya wahyu, al-Quran dan hadis. Apatah lagi dalam suasana semasa yang semakin mengelirukan dan umat Islam berada dalam ketandusan ilmu, maka fatwa adalah jalan penyelesaian kehidupan yang paling bermakna. Dengan wujudnya e-fatwa, ia menjadi sumber rujukan autoritatif mudah akses, sebagai panduan kepada kehidupan masyarakat dengan hanya klik, sebagai medan forum interaksi masyarakat-mufti secara maya, sebagai sumber ilmu autoritatif akademik yang tersedia sepanjang masa dan juga sebagai penyelesaian kekeliruan dan salah faham isu semasa pada bila-bila masa dan di mana-mana secara global. Akhirnya, adalah amat wajar e-fatwa digarap secara lebih efisien dan efektif dengan kandungan yang terkini dan sistematik.

- PENULIS ialah Koordinator Perhubungan Korporat dan Pensyarah Kanan Pusat

Pemikiran dan Kefahaman Islam Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Labels:

posted by Blogger @ 6:26 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com