Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Dunia baru Mel selepas Wings (Bahagian kedua)
Tuesday, July 10, 2007


www.klpos.com, Tuesday, 10 July 2007


mel

Salinan daripada Berita Harian Singapura

APAKAH yang menyebabkan Mel kembali semula selepas 10 tahun?

"Kerana saya anggap hiburan dan agama itu mesti dijadikan cara hidup. Kita juga mesti ada strategi untuk mengembangkan ibadah, asalkan tidak menyakitkan hati orang. Bukankah Islam itu mesti ditunjukkan membangun, berkembang maju dan bertaraf dunia?

"Saya tidak nyanyi nasyid. Saya tetap dengan cara saya menyanyi rock. Cuma jika dulu saya tinggikan suara, tapi kali ini saya rendahkan suara. Ada sebabnya mengapa saya ubah cara nyanyian saya begitu kerana jika saya tinggikan suara tapi orang tidak faham, tentu, maksudnya tidak sampai, tidak ada gunaya.

Saya nyanyi kali ini dengan nada yang rendah sedikit agar mesej yang saya bawa dalam lirik saya itu sampai kepada masyarakat," katanya sedikit kesal kerana ada lagu dalam album Dunia Baru yang tidak dibenarkan untuk siaran oleh stesen radio di Malaysia kerana dikatakan 'terlalu terang-terangan.".

Beliau mempunyai pandangan tersendiri tentang dakwah secara terang-terangan ini. Katanya: "Penyanyi barat bentangkan salib di dada ketika menyanyi, itu lebih jelas dan terang mereka berdakwah mengembangkan fahaman mereka. Tapi kita bagaimana?

"Pada saya kita mesti bersikap adil dengan meletakkan sesuatu itu pada tempatnya, iaitu agama mesti dijunjung oleh kita umatnya," ujar Mel.

Bagaimana pula dengan pakaiannya ketika menyanyi? Apakah Mel membataskan dirinya pada soal pakaian?

mel dan geng batu giling"Saya ada pendekatan saya tersendiri dan kerana saya mahu mendekati remaja dan peminat saya melalu rock, tentulah cara berpakaian juga perlu disesuaikan dengan tempat. Ada tempat yang mana saya perlu bersantai, saya pakai biasa saja, dan mana yang perlu saya berpakaian kemas, saya kena kemaslah dan di tempat di mana saya boleh berkopiah, saya kekal berkopiah. Ini dakwah saya untuk lawan dakyah. Sebab itu saya tidak mahu takut-takutkan orang kerana ada orang jadi takut bila saya pakai kopiah. Apapun, saya pastikan show saya, saya tidak langgar syariat, itu saya jaga," katanya lagi.

Jadi, apakah Mel yang baru ini adalah Mel yang alim dari dulu, saya tanyakan padanya.

Mel tersenyum seketika dengan lontaran soalan itu. Sambil memeluk tubuh memandang ke hadapan, beliau menjawab dengan lembut: "Tidak semestinya saya alim dan tidak semestinya saya sudah banyak ilmu. Mungkin ini semua berkat doa nenek moyang kita yang mahukan keturunan yang baik-baik. Bukankah itu yang selalu kita doa dalam solat?

"Tapi tidaklah bermakna kami sudah selamat, kadanf-kadang dalam keadaan beginipun kita lagi diuji," katanya.

Kini, dalam usaha beliau dan rakan-rakan dalam Batu Giling memasarkan album,Mel juga mengadakan ceramah, terutama untuk mendekati remaja di pusat-pusat pengajian tinggi. Beliau juga pernah diundang oleh Universiti Pertanian Malaysia setra Kementerian Pertahanan. Terbaru beliau diundang parti Keadilan menyanyi di Permatang Pauh. Mel bagaimanapun menafikan beliau menjadi sebahagian dari anggota parti berkenaan.

Menurutnya, seniman harus berkecuali dalam politik. Mereka harus bertindak sebagai pembawa keamanan dan kedamaian.

"Bagi saya, apa yang penting adalah mesej yang saya bawa untuk keluarga dan masyarakat dan seluruh umat manusia atas muka bumi tentang betapa perlunya bersandarklan diri kepada Tuhan, takut atas kemurkaanNya dan bencana yang menimpa kita. Dunia hari ini sudah begitu huru hara.

"Saya tidak berdiri atas mana-mana parti kerana kembalinya saya semula ke pentas adalah untuk mendaulatkan agama kita, agar lagu-lagu saya boleh mencetuskan kesedaran dan kasih sayang sesama manusa. Album Mel bawa mesej kasih sayang, tidak kira parti apapun, Keadilan, Pas mahupun Umno," jelas Mel yang menjual CD secara di setiap tempat yang mengundang beliau berceramah untuk remaja, serta juga menjualnya melalui laman web beliau iaitu www.mel.com.my

Mel dengan Dunia Baru ternyata suatu kelainan dari Mel yang dulu. Dunia Baru memuatkan 10 lagu iaitu Dunia Baru, Menagih Kasih, Ulama Ikutan, Tuhan, Agungkan Tuhan, Kasih Sayang (duet bersama Hasnol Diwani), Kembali Pasti, Perjuangkan, Keampunan (Qasidah: Hasnol Diwani) dan Huru Hara.

Apakah setelah kembali menyanyi, pandangan Mel bahawa hiburan melalaikan itu sudah berubah, sepertimana yang beliau nyatakan ketika keluar dari Wings dulu? Mel tidak teragak-agak untuk menjawab, "Sebenarnya apa yang saya katakana dulu adalah hiburan itu melalaikan jika ia tidak dikaitkan dengan Tuhan.

Kalau main conkak, main guli atau gasing pun jika tidak ingat Tuhan, walau untuk satu minit sekalipun, kita sudah lalai.Makan atau tidur pun boleh jadi lalai jika tidak disertai dengan doa dan bersyukur. Maksud saya, hiburan itu boleh, syaratnya kita jangan sampai lupa Tuhan, lupa waktu solat. Hidup ini mudah sebenarnya, hanya kita yang menyusahkannya."

Rencana ini adalah tulisan Saodah Ismail untuk kolum Salam dari KL yang disiarkan setiap Ahad oleh Berita Harian Singapura. - Pengarang

* Dunia baru Mel selepas Wings

Labels:

posted by Blogger @ 7:39 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com