Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Haji Hadi yakin PAS dapat rampas Terengganu
Friday, August 03, 2007

Oleh Muda Mohd Noor

Malaysiakini


Detikdaily, 2 ogos 2007

PAS sudah sedia menghadapi pilihanraya umum dan meramalkan akan mengekalkan Kelantan dan merampas semula Terengganu, kata Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Pada keseluruhanya, kata beliau, PAS akan memperolehi keputusan yang lebih baik daripada pilihanraya umum akan datang.

Abdul Hadi berkata, PAS yakin dapat merampas semula Terengganu berdasarkan ‘mood’ rakyat terhadap parti pembangkang itu.

PAS, katanya, akan meletak lebih ramai calon wanita bertanding kali ini berbanding sebelumnya.

Bagaimanapun, katanya, parti itu tidak akan meletakkan calon bukan Islam kerana ia dilakukan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), sekutu PAS dalam Barisan Alternatif (BA).

"Kedah juga merupakan negeri tumpuan utama PAS, kerana jumlah undi Melayu yang diperolehi lebih tinggi berbanding di Kelantan," katanya.Bagaimanapun, katanya, PAS tidak menang di negeri itu kerana pengundi bukan Melayu didakwanya ditekan supaya mengundi Barisan Nasional (BN).

Ahli baru

"PAS juga menjangka menang beberapa kerusi di Selangor dan Perak serta Johor kerana pertambahan sokongan di kalangan pengundi muda di negeri itu," katanya kepada malaysiakini.

Abdul Hadi berkata, PAS mempunyai jentera pilihanraya dalam setiap kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen dan semuanya telah bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum.

Sokongan kepada PAS, katanya, semakin meningkat ekoran parti itu menerima kemasukan kira-kira 1,000 ahli baru setiap bulan.

Bekas Menteri Besar Terengganu itu berkata, PAS bukan sahaja boleh menang di kawasan majoriti Melayu tetapi juga di kawasan pengundi campuran.

Menurutnya, Kelab Penyokong PAS akan berusaha untuk memastikan pengundi bukan Melayu mengundi calon PAS.

Mengenai senarai calon, Abdul Hadi berkata, Pahang sudah menyelesaikan senarai calon, manakala negeri-negeri lain sudah mencapai tahap 80 dan 90 peratus.

Menurutnya, di negeri bukan tumpuan parti itu seperti Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak, PAS akan bekerjasama dengan PKR untuk menentukan jumlah kerusi yang ditandingi.

Beliau juga memberi jaminan PAS tidak akan memboikot pilihanraya umum kerana menurutnya ia satu tindakan yang tidak berkesan kerana rakyat belum boleh menerimanya.

Pindah pengundi

PAS memboikot pilihanraya kecil DUN Batu Talam awal tahun ini kerana mendakwa Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) tidak menjalankan pilihanraya dengan bebas dan telus.

Sementara itu, beliau berkata, pemindahan pengundi dari satu negeri ke satu negeri lain, yang juga membabitkan pengundi rakyat negara luar seperti Thailand, Indonesia dan Burma, bukan perkara baru.

"Pihak yang mempunyai kuasa ke atas Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) boleh memindah dan membawa masuk pengundi dari satu tempat ke satu tempat," katanya.

Beliau bagaimanapun, enggan membuat sebarang ramalan mengenai tarikh pilihanraya kerana menurutnya ia hanya ditentukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Abdul Hadi berkata, kebebasan media sangat penting dari segi demokrasi supaya rakyat dapat menilai antara parti pembangkang dan parti pemerintah sebelum membuat pemilihan.

Katanya, ia seperti perbicaraan dalam mahkamah di mana kedua-dua pihak memberikan keterangan sebelum hakim membuat keputusan.

"Kalau media hanya melaporkan sebelah pihak, bagaimanakah rakyat hendak membuat pilihan?," katanya.

Labels:

posted by Blogger @ 11:27 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com