Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

SIAPAKAH MUSAILAMAH AL-KAZZAB
Monday, August 22, 2005

KHALIFAH ABU BAKAR AS-SIDDIQ MENGHANCURKAN
TENTERAMUSAILAMAH AL-KAZZAB


NABI PALSKU
: MUSAILAMAH AL-KAZZAB

Di antara orang yang yang mengaku dirinya menjadi nabi yang paling berbahaya ialah Musailamah al-Kazzab dari Bani Hanifah di Yamamah. Musailamah al-Kazzab telah mengaku menjadi Nabi semenjak Rasulullah s.a.w. masih hidup lagi. Dia pernah mengutus surat kepada Rasulullah s.a.w. berbunyi: "Dari Musailamah Rasulullah kepada Muhammad Rasulullah Kemudian daripada itu, separuh bumi ini buat kami, dan separuh buat Quraisy, tetapi Quraisy tidak adil, wassalam."

Surat itu dibalas oleh Rasulullah s.a.w. :"Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi penyayang. Dari Muhammad Rasulullah kepada Musailamah al-Kazzab, kemudian daripada itu, bumi ini kepunyaan Allah, yang dipusakakan kepada siapa saja yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang yang bertaqwa.Keselamatan bagi orang yang mengikut petunjuk."

Tiga faktor yang menambah bahaya Musailamah al-Kazzab:

1. Kekuatan Bani Hanifah dan keperwiraan mereka dalam peperangan.

2. Musailamah berjaya menipu ar-Rajjal bin Anfuah yang dihantar oleh Rasulullah s.a.w. supaya mengingatinya dan mengembalikannya kepada kebenaran. Setelah tertipu, ar-Rajjal pun berbohong dan mengumumkan bahawa Rasulullah s.a.w. mengajak Musailamah sama-sama bertugas dalam kenabian itu.

3. Musailamah telah berkahwin dengan seorang perempuan bernama Sajah dari Bani Tamim yang juga mengaku menjadi nabi. Tempat tinggal Bani Tamim adalah berdekatan dengan sempadan Parsi. Sajah ditaati oleh kaumnya dan bergabung dengan pengikut-pengikut Musailamah.

Ibnu Tabatiba meriwayatkan perkahwinan Musailamah al-Kazzab dengan Sajah iaitu Sajah seorang wanita bangsa Arab dari suku Tamim juga mengaku mendapat wahyu dan menjadi Nabi, kumpulannya lebih ramai dari kumpulan Musailamah. Apabila mengetahui kedatangan Sajah, Musailamah yang pintar berfikir, Lalu dia mengutus kepada Sajah dan mengesyorkan supaya diadakan pertemuan di antara mereka untuk mengkaji wahyu-wahyu mereka dan mana yang didapati lebih benar mestilah diikut oleh yang lain. Sajah telah menerima tawaran itu.

Musailamah pun membuat suatu tempat untuk pertemuan tersebut dengan bau-baunan yang harum semerbak. Seperti kebiasaan, wanita apabila berada berdua-duaan dengan lelaki ditengah bau-bauan yang wangi itu, perasaan kewanitaan akan menjadi segar. Inilah yang berlaku. Di dalam khalwat tersebut, kedua-duanya menjadi lelaki dan perempuan bukan lagi nabi-nabi. Akhirnya mereka bersetuju bahawa wahyu yang mereka terima berasal dari punca yang sama. Sajah mengumumkan kepercayaannya kepada Musailamah begitu juga sebaliknya. Mereka mendakwa sama-sama menjalankan tugas kenabian.

Musailamah mengemukakan hasratnya untuk mengahwini Sajah. Musailamah pun menghantar maskahwin kepada keluarga Sajah. Maskahwin itu ialah memberi cuti kepada keluarga Sajah daripada solat Asar. Ibnu Tabatiba menyebutkan juga sehingga sekarang ramai suku Bani Tamim tidak solat Asar kerana mewarisi adat ini sejak masa itu.Kewafatan Rasulullah s.a.w. telah membuka peluang kepada Musailamah dan pengikutnya untuk mencapai cita-cita mereka.

Khalifah Abu Bakar as-Siddiq telah bermesyuarat dengan para sahabat dan kaum muslimin bagi menghadapi kesulitan-kesulitan ini iaitu gejala murtad, Nabi palsu dan golongan yang enggan membayar zakat. Di dalam kesulitan yang memuncak ini maka dengan kebesaran dan ketabahan hati Khalifah Abu Bakar as-Siddiq, beliau bersumpah untuk memerangi semua golongan ini sehingga mereka kembali kepada kebenaran, atau beliau gugur sebagai syahid dalam memperjuangkan kemuliaan agama Islam.

Ketegasan Abu Bakar disambut dan didokong oleh kaum Muslimin, beliau membentuk sebelas pasukan yang masing-masing dipimpin oleh pahlawan terkenal seperti Khalid al-Walid, Amru al-As, Ikrimah bin Abu Jahal, Syurahbil bin Hasanah dan lain-lain. Sebelum Khalifah Abu Bakar mengirim bala tenteranya terlebih dahulu beliau mengutus surat menerangkan kesamaran yang timbul dan menyeru mereka kembali ke pangkal jalan. Di ingatkan juga akan akibat jika mereka terus dalam kesesatan.

Musailamh ingkar, maka Khalifah Abu Bakar mengarahkan Khalid al-Walid mengetuai serangan ke atas Musailamah dan pengikutnya. Musailamah mempunyai 40 000 bala tentera dari Bani Hanifah serta pengikut-pengikut yang menyokongnya dari suku kaum lain.


Pertempuran sengit terjadi, ar-Rajjal bin Anufah terbunuh. Musailamah dan pengikutnya berundur di suatu taman luas dan bertembok tinggi. Tentera Muslimin menyerbu, maka berlakulah pertempuran sengit yang mengorbankan beribu-ribu jiwa dari kedua belah pihak, sehingga taman itu dikenali sebagai "Taman Maut".

Musailamah al-Kazzab terbunuh dalam pertempuran itu. Ada yang meriwayatkan dia dibunuh oleh Wahsyi, iaitu pembunuh saidina Hamzah dalam peperangan Uhud. Ada yang mengatakan dibunuh oleh Mu'awiyyah, ada yang mengatakan dibunuh kaum muslimin didahului oleh Wahsyi yang melontar tombak dan Abdullah bin Zaid bin Asim al-Ansari yang menetaknya dengan pedang
posted by Blogger @ 9:20 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com