Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

NEGARA ISLAM MADINAH-SUASANA AWAL
Sunday, September 25, 2005

NEGARA ISLAM MADINAH-SUASANA AWAL

Fiqh al-Harakah dari Sirah Nabawiyyah, Haji Abdul Hadi Awang, DPF, 1992, Jilid2

Matlamat utama hijrah bukanlah semata-mata untuk melepaskan diri dari tekanan, penindasan dan ejekan semata-mata tetapi bertujuan membina masyarakat dan Negara di tempat yang diizinkan Allah SWT iaitu di Madinah. Rasulullah s.a.w. pula menjadi ketua misi hijrah kerana baginda seorang pemimpin yang sentiasa mendapat hidayah Allah dan Wahyu dan merupakan imam dalam melakukan syi’ar ibadat.

Madinah mempunyai masyarakat majmuk dan boleh dibahagikan kepada 3 golongan utama iaitu:

 1. Para sahabat r.a dari kalangan Muhajirin dan Ansar. Muhajirin adalah orang-orang Islam yang berasal dari Makkah dan Ansar terdiri dari suku Aus dan Khazraj.
 2. Orang Musyirikin dari kalangan penduduk Madinah yang masih belum beriman, mereka mengamalkan fahaman syirik pusaka nenek moyang tetapi tidak mempunyai permusuhan terhadap Rasulullah s.a.w. dan akhirnya mereka menganut Islam. Golongan kedua ialah Munafik yang diketuai oleh Abdullah bin Ubai, mereka benci pada Rasulullah s.a.w. dan para sahabat tetapi mereka tidak berani menyatakan secara terbuka malah mereka berpura-pura mengaku Islam.
 3. Orang-orang Yahudi iaitu terdiri dari 3 qabilah yang termasyhur iaitu Bani Qainuqa’ yang bersatu dengan suku Khazraj, Bani al-Nadhir, Bani Quraizah yang bersatu dengan suku Aus.

Selepas peperangan antara Yahudi dan Rom pada tahun 70M, Bangsa Rom telah berjaya menakluki Palestin serta menghancur-leburkan dan menruntuhkan hikal Baitul Maqdis. Sebahagian besar bangsa Yahudi telah berhijrah ke Semenanjung Arab, mereka bercampur gaul dengan masyarakat Arab dan terpengaruh dengan bangsa Arab terutama dari penggunaan bahasa, pakaian dan berkahwin dengan bangsa Arab. Namun begitu mereka masih tebal assabiyyah bangsa Yahudi dan merasakan mereka lebih mulia dari bangsa Arab.

Kaum Yahudi menghina bangsa Arab dengan memanggil bangsa mereka ummiyyin(bangsa buta huruf, liar, mundur dan hina). Orang Yahudi menganggap ramalan, sihir, jampi mentera sebagai ajaran agama mereka tetapi mereka tidak menyebarkan kepada bangsa lain. Dengan mengetahui perkara tersebut mereka berasa mulia dan lebih berilmu dari bangsa lain. Yahudi juga menguasai ekonomi, menguasai pasaran tamar, arak dan pakaian. Mereka bermu’amalah dengan sistem riba’ dan menggunakan harta kekayaan bagi mempengaruhi ketua-ketua qabilah. Kaum Yahudi sentiasa mencetuskan peperangan bagi mengekalkan keperibadian bangsa mereka. Mereka merupakan bangsa yang pintar dalam meniupkan fitnah dan melaga-lagakan qabilah Arab.

Kedatangan Rasulullah s.a.w. ke Madinah membawa Islam telah menimbulkan kemarahan, rasa permusuhan dan dendam di kalangan Yahudi. Ini adalah kerana:

 • Rasulullah s.a.w. bukan dari kalangan bangsa Yahudi.
 • Ajaran-ajaran yang dibawa Islam akan membawa kebaikan terutama konsep persdaudaraan dalam Islam. Ini akan menghilangkan permusuhan dan seterusnya menghentikan peperangan.
 • Hukum-hukum Islam yang berlandaskan amanah, halal dan haram akan menghapuskan peluang mereka meneruskan mu’amalah berdasarkan sistem riba dan menutup ruang-ruang penipuan.

Wallahu a’lam….

posted by Blogger @ 6:10 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com