Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Salahkah Kami di panggil Orang Kurang Upaya (OKU)?
Friday, December 30, 2005

Menurut kajian Dr Helaine iaitu seorang warga Belanda dari Fakulti Kajian Sosial, Universiti Nanyang, Singapura, terdapat perbezaan panggil OKU di Malaysia berbanding dengan di Barat. Di Malaysia pada mulanya mereka memanggil OKU dengan nama Orang Cacat kemudian Insan Istimewa dan yang terbaru Orang Kurang Upaya (disabled people). Ini berbeza dengan di Barat yang kini mengelar OKU sebagai Physically Challenged Person atau Orang Tercabar Fizikal. Mungkin kerana perbezaan dari segi nama dan panggilan ini menyebabkan persepsi masyarakat terhadap OKU amat negatif. OKU digambarkan amat membebankan dan menyusahkan masyarakat seperti sampah masyarakat yang tidak bernilai langsung.

Ini tambah diburukan lagi dengan iklan di media massa sekarang yang mengambarkan OKU lemah dan tak bermaya dengan muka yang murung mengambil kad OKU. Sebenarnya kad ini dulu dikenali sebagai kad Jabatan Kebajikan Masyarakat yang kami komuniti OKU pun tidak tahu apa sebenarnya fungsinya. Nak dikata boleh dapat bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat mungkin mimpi disiang hari. OKU seperti saya dan rakan-rakan masih tertanya-tanya apa 20 kelebihan itu?

OKU juga selalu dipaparakan beserta dengan lagu yang mendayu-dayu dan menyedihkan ini membuatkan tanggapan masyarakat terhadap OKU semakin parah sehinggakan OKU tidak diberi peluang untuk bekerja. Tiada syarikat yang sanggup mengaji OKU bekerja. Jika ada pun OKU berijazah atau kelulusan yang lebih tinggi hanya ditawarkan gaji sekitar RM500-RM600 sebulan seolah-olah kami warga asing yang lebih rendah tarafnya dari warga Indonesia yang datang ke Malaysia tanpa apa-apa kelulusan.

Apabila tiba musim perayaan pula, OKU dimanupulasi seolah-olah terlalu gembira dengan sedikit bantuan, hamper dan jamuan beserta konsert dari artis yang kononnya membuat kerja amal. Selepas itu Oku terus dipinggirkan, mungkin untuk menunggu sambutan perayaan berikutnya. Itulah persepsi masyarakat dan nasib OKU di Malaysia.

Kenapa iklan di media massa tidak menampilkan OKU yang berjaya? Sekurang-kurangnya akan memberi motivasi pada OKU yang lain dan mengikis tanggapan negatif masyarakat terhadap OKU. Bukan tiada OKU yang berjaya walaupun bilangannya teramat kecil.

OKU memang tertindas di bumi Hadhari ini. OKU tiada skim insurans khas. Tiada apa-apa skim bantuan untuk OKU dalam bidang ekonomi misalnya jika hendak memulakan perniagaan. Malahan Akta Kebebasan Bergerak di luar dan di dalam bangunan yang diwartakan pada 1991 di sesetengah negeri di Malaysia hanyalah merupakan Kod yang boleh dilanggar oleh kontraktor dengan sesuka hati kerana jika tidak mematuhinya mereka tidak boleh didakwa di mahkamah. Sekolah-sekolah dan sistem pendidikan OKU kurang peralatan dan tidak cukup tenaga pengajar, hanya Perpustakaan Universiti Malaya yang ada buku rujukan tulisan Braille.

Di sini saya mengambil contoh seorang OKU buta yang kini merupakan ibu tunggal kepada 5 orang anaknya di Sabah. Beliau telah menamatkan pengajian di Universiti Malaya sekitar tahun 1984 atau 1985. Beliau terrpaksa menunggu sehingga 8 tahun baru memperolehi pekerjaan dengan Yayasan Sabah. Pada penulis dengan ketabahan beliau ini tidak selayaknya dia digelar OKU tetapi lebih molek jika dipanggil Phisically Challenge Person.

Baru-baru ini timbul isu pengemis mewah OKU buta di Kosmo. Seandainya masyarakat masih tidak memberi peluang yang seluas-luasnya untuk OKU bekerja dan berdikari, selagi itulah gejala ini akan berlaku. Tapi satu kemuskilan penulis apabila mendakwa pengemis mewah OKU buta memiliki kancil? Setahu penulis hanya orang yang ada pendapatan tetap iaitu ada slip gaji dan mempunyai lessen memandu baru boleh membeli kereta. Dah la buta tiada slip gaji pula. Adakah ini satu kebenaran atau sekadar provokasi melariskan akhbar? Yang jadi mangsa sudah tentu OKU buta di dalam persepsi buruk masyarakat.

Wallahua’lam….

posted by Blogger @ 4:06 PM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com