Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

OKU bukan insan tidak bermaya
Monday, January 02, 2006

(Berita Harian, 2 Jan 2006)
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday/Surat/20060101225651/Article/

TAKRIFAN ‘orang kurang upaya’ (OKU) di Malaysia mungkin antara punca masyarakat kerap memberi gambaran dan pandangan kurang menyenangkan kepada golongan ini.

ANUGERAH BINTANG POPULAR
Menurut kajian Dr Helaine, seorang warga Belanda dari Fakulti Kajian Sosial, Universiti Nanyang, Singapura, ada perbezaan takrifan OKU di Malaysia berbanding di Barat.

Di Malaysia, pada mulanya mereka memanggil OKU dengan ‘orang cacat’, kemudian insan istimewa. Kini golongan itu diungkap sebagai OKU (disabled people).

Hal itu berbeza dengan di Barat, mereka mengungkapkan golongan berkenaan ‘physically challenged person’ atau ‘orang yang tercabar fizikal’.

Mungkin kerana perbezaan daripada panggilan ini menyebabkan persepsi masyarakat terhadap OKU amat negatif di negara ini. OKU digambarkan amat membeban dan menyusahkan masyarakat dengan memerlukan pelbagai bantuan dan sokongan untuk meneruskan kehidupan mereka.

Contohnya, iklan program untuk mendaftar OKU yang giat dijalankan sekarang dilihat oleh sesetengah pihak memperlekehkan golongan itu.

Iklan itu sebenarnya berniat baik bagi menggalakkan OKU mendaftar supaya dapat menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan kerajaan, dilihat pula oleh sesetengah pihak sebaliknya.

Ia dilihat menggambarkan OKU lemah dan tidak bermaya dengan muka murung mengambil kad OKU.

Sebenarnya kad itu, dulu dikenali sebagai kad Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang kami komuniti OKU pun tidak tahu apa sebenarnya fungsinya.

Hendak dikatakan boleh mendapat bantuan daripada JKM mungkin mimpi pada siang hari. OKU seperti saya dan rakan masih tertanya-tanya apa 20 kelebihan itu?

OKU juga selalu dipaparkan berserta lagu yang mendayu-dayu dan menyedihkan yang langsung tidak memberi motivasi kepada mereka.

Agaknya begitulah nasib OKU sehinggakan kami tidak diberi peluang untuk bekerja, lebih-lebih lagi di sektor swasta.

Tiada syarikat sanggup menggaji OKU. Jika ada pun, OKU berijazah atau kelulusan yang lebih tinggi hanya ditawarkan gaji yang tidak setimpal dengan kelayakannya.

Apabila tiba musim perayaan pula, OKU dimanipulasi, seolah-olah terlalu gembira dengan sedikit bantuan, hamper dan jamuan berserta konsert artis yang kononnya membuat kerja amal.

Selepas itu, OKU terus dipinggirkan, mungkin untuk menunggu sambutan perayaan berikutnya. Itulah persepsi masyarakat dan nasib OKU di Malaysia.

Kenapa iklan di media massa tidak menampilkan OKU yang berjaya? Sekurang-kurangnya akan memberi motivasi pada OKU lain dan mengikis tanggapan negatif masyarakat terhadap OKU. Bukan tiada OKU yang berjaya walaupun bilangannya teramat kecil.

Nasib OKU masih kurang terbela lagi. Contohnya, tiada skim insurans khas untuk golongan ini. Tiada apa skim bantuan untuk OKU dalam bidang ekonomi, misalnya, jika hendak memulakan perniagaan.

Malah, Akta Kebebasan Bergerak di luar dan dalam bangunan yang diwartakan pada 1991 di sesetengah negeri hanya kod yang boleh dilanggar oleh kontraktor dengan sesuka hati, kerana jika tidak mematuhinya mereka, tidak boleh didakwa di mahkamah.

Sekolah dan sistem pendidikan OKU kurang peralatan dan tidak cukup tenaga pengajar, hanya Perpustakaan Universiti Malaya yang ada buku rujukan tulisan Braille.

Di sini, saya mengambil contoh seorang OKU buta yang kini ibu tunggal lima anak di Sabah. Beliau menamatkan pengajian di Universiti Malaya sekitar 1984 atau 1985. Beliau terpaksa menunggu sehingga lapan tahun untuk memperoleh pekerjaan.

Pada saya, dengan ketabahan beliau ini tidak selayaknya dipanggil OKU, tetapi lebih molek dipanggil ‘phisically challenge person’.

Baru-baru ini, timbul isu pengemis mewah OKU buta. Seandainya masyarakat masih tidak memberi peluang seluas-luasnya untuk OKU bekerja dan berdikari, selagi itulah gejala ini akan berlaku.

ABDUL MALEK OTHMAN,
Sungai Besar, Selangor.
posted by Blogger @ 2:44 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com