Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

AQIDAH & AKHLAK SEORANG PEJUANG TERAS KEGEMILANGAN SILAM
Friday, February 03, 2006

Rujukan: Mahmood Shith Khattab, Islam dan Kemenangan, Pustaka Ikhwan, Jilid 1, 1988

Oleh: PakNgah

Dunia hari ini mengukur kemajuan dari segi kebendaan, lantaran itu semua Negara termasuk Negara umat Islam begitu ghairah memperjuangkan pembangunan material. Dewasa ini kita melihat satu demi satu bumi umat Islam dirampas oleh penjajah misalnya Palestin, Afghanistan dan Iraq.

Persoalannya kenapa perkara ini terjadi?

Bahkan ada lagi negara umat Islam yang bakal diratah oleh kuasa kuffar. Satu demi satu ‘tompokan bumi’ gugur ke tangan mereka menjadikan kaum muslimin umat yang lemah dan daif kecuali bumi yang mempunyai penghuni yang tetap teguh kepada amalan Islam dan jihad fisabilillah.

Jika diukur dari segi kemajuan material bumi umat Islam tidak kurang majunya dengan Barat. Bukankah tentera Iraq adalah di antara tentera negara umat Islam yang paling hebat dengan senjata dan peralatan teknologi terkini berbanding Negara umat Islam lain? Namun dalam masa yang singkat ia ditumpaskan.

Apakah faktor teknologi merupakan satu-satunya penyebab utama untuk mencapai kejayaan dalam sesuatu pertempuran?

Secara peribadi penulis berpendapat angkatan tentera yang dilengkapi dengan senjata termoden dan sophistikated tetapi tidak dilengkapi dengan aqidah dan pendididikan akhlak beterasakan tarbiyyah rabbani tidak akan berjaya. Ini dibuktikan oleh Mujahideen Afghanistan dahulu apabila dapat menewaskan komunis Russia.

Cuba kita lihat kata-kata Umar al-Khattab RA di dalam salah satu surat kirimannya kepada Panglima Islam ketika itu “Yang paling aku bimbang ialah dosa-dosa kamu”.

Beliau tidak bimbangkan tentera Islam yang sedang berdepan dengan Kuasa dunia ketika itu iaitu Rom dan Parsi. Apa yang lebih membimbangkannya ialah dosa-dosa yang mungkin dilakukan oleh para mujahadeen kerana beliau cukup yakin bahawa orang-orang Islam tidak boleh menang dengan jumlah dan kelengkapan. Musuh-musuh Islam lebih ramai dan maju dari kelengkapan umat Islam tetapi umat Islam boleh menang dengan berpegang teguh kepada aqidah dan akhlak Islam.

Umar al-Khattab RA berkata “Hiduplah sederhana, maka sesungguhnya kemewahan itu akan menghilangkan nikmat”.

Tidak lama selepas itu para mujahid Islam itu telah kembali menetap di kota-kota Islam yang lama dan baru, mereka telah menjadi kaya-raya setelah beberapa lama miskin, kebanyakannya telah mampu membina rumah yang besar dan cenderung hidup mewah.

Pada masa itu datang seorang Parsi baru ke Khurasan dan Khuffah, beliau sebelum ini telah menyaksikan negaranya menyerah kalah ditangan mujahideen Islam. Apabila beliau melihat anak-anak para mujahid Islam itu hidup dalam keadaan mewah dan makmur, berkahwin dengan wanita-wanita cantik, tinggal di istana-istana dan bermegah-megah dengan harta benda, katanya penuh kehairanan.

“Adakah anda yang telah mengalahkan negeriku?”.

Tentu sekali tidak! Orang-orang yang mengalahkan negeriku sedikit sekali tidur malam, di akhir-akhir malam pula mereka bangun meminta ampun, dalam harta benda mereka ada hak bagi orang-orang yang meminta dan orang yang memerlukan.

Orang-orang yang mereka tinggalkan selalu melalaikan solat dan mengikut hawa nafsu, lalu di tangan merekalah bermulanya kejatuhan Kerajaan Islam.

Penulis akan menyambung lagi tulisan ini untuk melihat di masa akan datang di mana sebenarnya kekuatan umat Islam dahulu terutama generasi gemilang.

Wallahua’lam….

posted by Blogger @ 5:56 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com