Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Ibnu Yunus temui pendulum 600 tahun lalu
Saturday, March 18, 2006
http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0317&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm


IBNU Yunus, seorang Arab Mesir berketurunan Yemen adalah antara sarjana Islam yang mengukir nama dan mencipta kegemilangan dalam bidang astronomi dan matematik.

Nama penuh beliau ialah Abu al-Hassan Ali ibn Abdur-Rahman ibn Ahmad ibn Yunus ibn Abdul A’la al-sadafi. Datuk beliau, Abdul-A’la adalah ulama terkenal. Ibnu Yunus lahir pada 348H/358M dan meninggal pada 399H/1009M.

Hasil daripada hubungan rapat antara Ibnu Yunus dengan Kerajaan Fatimiah, Khalifah al-Aziz (386H/995M) telah meminta beliau menulis sebuah rajah penggerak cakerawala untuk kegunaan baginda sendiri. Begitu juga beliau kemudiannya telah diminta oleh khalifah yang sama untuk membina sebuah pusat kajian bintang di kota Kaherah.

Selain ilmu falak, Ibn Yunus juga mempunyai kemahiran yang tinggi dalam bidang-bidang ilmu yang lain. Malahan beliau merupakan seorang yang kreatif dan penyair yang produktif.

Antara hasil karya Ibnu Yunus yang terkenal hingga ke hari ini termasuklah al-Ziji al-Kabir. Beliau telah memperkenalkan satu penemuan yang baru iaitu berupa bandul (ayunan) yang digunakan untuk mengetahui detik-detik waktu dalam meneropong angkasa seperti bandul yang digunakan untuk jam dinding. Ibnu Yunus menemui bandul lebih awal berbanding Galileo Galilie (1564-1642M) iaitu kira-kira 600 tahun. Di Barat, bandul dikenali sebagai pendulum.

Karyanya yang lain ialah Kitab al-Mikail yang membicarakan tentang kecondongan matahari manakala Kitab at-Ta’dil al-Muhkam mengetengahkan tentang gerhana matahari dan bulan. Di samping itu, beliau juga menulis beberapa huraian mengenai bayang-bayang, azimuth matahari dan ukuran solat yang merupakan sumbangan besar kepada ilmu pengetahuan. Dalam buku tersebut, beliau turut memperkatakan tentang teori-teori tentang perjalanan cakerawala oleh para sarjana yang terdahulu dan sezaman dengannya.

Daripada pemerhatian di Jabal Muqattam, Ibnu Yunus berhasil menemukan rubu’ berlubang (Gunners quadrant) yang sering digunakan untuk mengukur gerak bintang.

Akhir hayat

Ibnu Yunus umumnya lebih masyhur lewat karya astronominya yang paling terkenal iaitu Az-Zij al-Kabir al- Hakimi atau Zij Ibnu Yunus yang mula dikarang pada 380H/990M. Kini buku tersebut lebih dikenali dengan judul Hakemite Astronomical Table. Buku tersebut yang mula dikarang pada 380H/990M disempurnakan menjelang saat-saat akhir hayatnya. Zij yang terdiri daripada empat jilid kemudian tersebar ke pelbagai penjuru dunia. Mutu kitab ini lebih tinggi dibanding karya Claudius Ptolemaios. Bahkan ia telah diterbitkan dalam berbagai bahasa.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Ibnu Yunus banyak dibahaskan S.Newcomb yang berminat pada penggunaan untuk menentukan nilai pemerhatian sekular dari bulan. Beliau turut memberi sumbangan kepada bidang trigonometri.

Sebagai seorang ahli astronomi, Ibn Yunus turut mencipta kaedah-kaedah penting untuk mengira kepantasan waktu. Kaedah yang diperkenalkan banyak menjelaskan persoalan tentang pergerakan cakerawala. Malah, Ibnu Yunus adalah orang yang bertanggungjawab mereka cipta batu jam.

Dalam bidang pergerakan bulan

dan matahari pula, Ibn Yunus telah berjaya memperoleh hasil penyelidikan yang banyak hasil daripada kegiatan beliau di pusat penyelidikan yang didirikan di Kaherah. Hasil-hasil ini telah digunakan untuk tujuan dan

kajian perbandingan bidang berkenaan.

Begitulah kehidupan dan sumbangan Ibnu Yunus yang merupakan seorang intelektual pada zaman

kebangkitan Islam dalam bidang ilmu. Cuma apa yang berbeza ialah beliau hidup dan bergiat aktif di

Kaherah, tidak seperti orang lain yang rata-rata tertumpu ke Baghdad yang merupakan kota ilmu pada

waktu itu.

Ibnu Yunus merupakan seorang pakar astronomi yang terulung kerana hasil ciptaannya telah menjadi sumber rujukan utama ahli-ahli astronomi pada hari ini.

posted by Blogger @ 9:43 AM  
8 Comments:
 • At 2:52 AM, Anonymous Anonymous said…

  Good Morning!!! pakngah70.blogspot.com is one of the best innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. Keep it that way.

   
 • At 10:40 AM, Anonymous Anonymous said…

  [u][b]Xrumer[/b][/u]

  [b]Xrumer SEO Professionals

  As Xrumer experts, we have been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] for the benefit of a large immediately conditions and remember how to harness the colossal power of Xrumer and build it into a Cash machine.

  We also yield the cheapest prices on the market. Diverse competitors see fit cost 2x or temperate 3x and a lot of the opportunity 5x what we charge you. But we feel in providing prominent service at a small affordable rate. The large point of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we plan to abide by that contemplating in rebuke and yield you with the cheapest standing possible.

  Not only do we cause the greatest prices but our turnaround time payment your Xrumer posting is wonderful fast. We will have your posting done in the forefront you certain it.

  We also provide you with a roundish log of affluent posts on contrasting forums. So that you can catch a glimpse of seeking yourself the power of Xrumer and how we hold harnessed it to emoluments your site.[/b]


  [b]Search Engine Optimization

  Using Xrumer you can wish to distinguish thousands upon thousands of backlinks for your site. Tons of the forums that your Place you will be posted on oblige great PageRank. Having your join on these sites can deep down serve establish up some top dignity endorse links and genuinely boost your Alexa Rating and Google PageRank rating through the roof.

  This is making your instal more and more popular. And with this developing in popularity as grammatically as PageRank you can envisage to see your site absolutely rank expensive in those Search Engine Results.
  Traffic

  The amount of see trade that can be obtained by harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your situation to tens of thousands of forums. With our higher packages you may even be publishing your locale to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 mail on a popular forum disposition by get 1000 or so views, with communicate 100 of those people visiting your site. Now imagine tens of thousands of posts on fashionable forums all getting 1000 views each. Your freight longing withdraw because of the roof.

  These are all targeted visitors that are interested or exotic far your site. Envision how assorted sales or leads you can succeed in with this colossal number of targeted visitors. You are literally stumbling upon a goldmine primed to be picked and profited from.

  Retain, Traffic is Money.
  [/b]

  TRAVERSE B RECOVER YOUR CHEAPLY ERUPTION TODAY:


  http://www.xrumer-seo.com

   
 • At 4:18 PM, Anonymous Anonymous said…

  Confirmation Our Degraded Prices at www.Pharmashack.com, The Special [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Pharmacist's [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Espy Large Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Bracket a Ginormous Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] On account of Your Regimen ! We Dress M‚tier look at [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

   
 • At 10:33 AM, Anonymous Anonymous said…

  Drop upon latitude the creature with two backs casinos? invigorated down of this undeveloped [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] president and wing it denigrate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
  you can also exclude our untrained [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and glean work on resultant folding readies !
  another contrasting [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] people is www.ttittancasino.com , in unimperilled loam german gamblers, submit c be communicated whilom eleemosynary online casino bonus.

   
 • At 10:10 PM, Anonymous Anonymous said…

  Dear Jess,

  For long time I use this freeware: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

  FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, Myspace and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

  This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

  So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

  You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

  This may be useful to you.

   
 • At 4:09 PM, Anonymous Anonymous said…

  [url=http://www.onlinecasinos.gd]casinos online[/url], also known as operative casinos or Internet casinos, are online versions of revered ("buddy and mortar") casinos. Online casinos environmentalist swift gamblers to champion up and wager on casino games lifestyle the Internet.
  Online casinos habitually invite odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos behest on higher payback percentages as a cure-all into inauguration gismo games, and some take a chance at heavy-set payout compass audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed unsystematic epitomize up generator, enumerate games like blackjack clothed an established congress edge. The payout distribute up vocation of these games are established at coming the rules of the game.
  Assorted online casinos confirm into public meditate on or obtain their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Extensive Design Technology and CryptoLogic Inc.

   
 • At 12:45 PM, Anonymous Anonymous said…

  where to buy valium online valium cost per pill - valium grapefruit

   
 • At 12:17 PM, Anonymous Anonymous said…

  Viagra aus england how to buy viagra online Viagra levitra and cialis order cheap generic viagra
  Viagra joks buy viagra pharmacy Emedicine viagra order viagra australia
  http://buycialisdtg.com/52293.html buy viagra online amazon http://buycialisdtg.com/8548.html how to buy viagra online in canada
  http://zbests.com/ ubq , watch porn videos
  http://buycialisdtg.com/4210526.html buy generic viagra cheap http://buycialisdtg.com/10-201211058.html can buy viagra rite aid

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com