Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Imam Al-Syafie tak pilih fahaman guru untuk tuntut ilmu
Saturday, March 25, 2006
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Saturday/Agama/20060324230905/Article/

MAZHAB Imam Al-Syafie menjadi amalan dan ikutan berjuta-juta umat Islam di rantau ini tetapi mungkin ada di antaranya masih tidak mengenali siapa sebenarnya imam terkenal itu serta corak pemikirannya.


Tanpa kita sedari selain menjadi pakar rujuk dalam mencari sesuatu hukum, Imam Al-Syafie berdepan dengan tanggapan serta dakwaan yang menimbulkan salah faham terhadap ketokohannya.

Seminar Kegemilangan Ilmu dan Pemikiran Al-Imam Al-Syafie membuka peluang untuk mendalami pemikiran serta pandangan pengasas imam mujtahid yang dihormati dan mengenal pasti ketepatan amalan mazhab Al-Syafie.

Seminar itu juga mendedahkan generasi hari ini kepada ilmu serta fakta mengenai kaedah bagaimana sesuatu hukum diputuskan.

Imam Syafie adalah seorang yang sangat dihormati oleh semua imam pada zamannya. Salasilah keturunan beliau adalah Muhammad bin Idris bin Abbas bin Usman bin Syafie bin Saib bin Abdul Yazid bin Hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Keturunan beliau bertemu dengan keturunan Nabi Muhammad SAW pada datuk Baginda yang ketiga, iaitu Abdul Manaf.

Beliau dilahirkan di Ghuzah, sebuah kampung di Palestin, pada Rejab 150 Hijrah atau 767 Masihi. Ayah dan ibu beliau berasal dari Makkah.

Imam Syafie lahir di Palestin kerana ketika itu bondanya ke daerah itu demi keperluan penting. Namun dalam perjalanan menuju Palestin, bapanya meninggal dunia ketika beliau masih dalam kandungan ibunya.

Selepas berumur dua tahun, baru Imam Syafie dan ibunya kembali ke Makkah.

Ketika berumur sembilan tahun, beliau menghafal al-Quran 30 juzuk sebelum mengunjungi daerah Bani Huzail untuk mendalami bahasa dan sastera Arab.

Selepas lulus, beliau kembali ke Makkah pula untuk mendalami ilmu fikah, al-Quran dan hadis dengan bimbingan mufti di Makkah ketika itu, Imam Muslim Khalid az-Zaniy.

Berkat kerajinan dan ketekunannya itu, beliau mendapat gelaran ‘mufti’ atau guru besar di Makkah hanya ketika berusia 15 tahun dan kemudian, menjadi seorang daripada ulama empat mazhab.

Pada umur 19 tahun pula, beliau memahami isi kitab Al-Muwatha’, karangan Imam Malik, tidak lama kemudian Al-Muwatha’ dihafalnya. Kitab Al-Muwatha’ mengandungi hadis Rasulullah yang dihimpun oleh Imam Malik.

Ketika berusia 20 tahun beliau belajar ke tempat Imam Malik di Madinah. Selepas itu beliau ke Iraq, Parsi dan akhirnya kembali ke Madinah. Pada usia 29 tahun beliau ke Yaman untuk menuntut ilmu pengetahuan.

Imam Syafie menuntut ilmu dengan yakin tanpa menghiraukan aliran atau pegangan guru yang mengajarnya. Ilmu yang tinggi dalam bidang fikah sangat berguna dan menjadi rujukan umat Islam moden hingga sekarang.

Beliau meninggal dunia pada 820 Masihi ketika berusia 53 tahun.

Ketika hayatnya, beliau pernah berkata: “Tidak akan berhasil orang menuntut ilmu kecuali orang yang dalam kekurangan.”

Mengenai pengalaman hidupnya, beliau menempuh kehidupan yang sukar ketika pada zaman kanak-kanak dan mendapat pendidikan dalam asuhan ibunya yang hidup serba kemiskinan dan kekurangan.

Justeru, tidak hairan jika zaman kanak-kanak yang ditempuhi Imam Syafie amat menyedihkan. Namun, beliau tidak berasa malu apatah lagi berputus asa dengan keadaannya.

Ini menjadikan beliau semakin giat belajar hingga menjadikannya murid yang paling cerdas.

Imam Syafie mencintai Allah dengan sepenuh hatinya dan pernah berkata: “Bahawa orang yang mengaku sanggup mengumpulkan antara cinta dunia dengan cinta kepada Allah dalam hatinya adalah dusta belaka.”

Cara hidupnya penuh dengan kezuhudan, iaitu tidak tamak kepada keduniaan, seperti kemegahan, kekayaan dan harta. Beliau bersedia mencurahkan ilmunya kepada sesiapa saja yang memerlukannya tetapi tidak suka bermegah-megah.

Gerak dan diamnya, perkataannya, zikir dan fikirannya, semuanya untuk Allah. Berdirinya itu taat, tidurnya itu sedekah, zikirnya itu tasbih, diamnya dan ilmunya itu ubat bagi umat manusia.
posted by Blogger @ 8:20 AM  
28 Comments:
 • At 11:54 AM, Anonymous Anonymous said…

  Ich tue Abbitte, dass sich eingemischt hat... Aber mir ist dieses Thema sehr nah. Ist fertig, zu helfen. levitra bestellen levitra kaufen [url=http//t7-isis.org]viagra kaufen[/url]

   
 • At 1:19 AM, Anonymous Anonymous said…

  El pensamiento justo [url=http://csalamanca.com/ ]viagra natural [/url] Y no es asГ­)))) http://csalamanca.com/comprar-viagra-generico/ viagra 100 mg

   
 • At 6:21 PM, Anonymous Anonymous said…

  how does carbon dating work [url=http://loveepicentre.com/]totally free personals[/url] dating in ohio http://loveepicentre.com/ iranian singles

   
 • At 9:02 PM, Anonymous Anonymous said…

  I think, you will find the correct decision.

   
 • At 7:26 PM, Anonymous Anonymous said…

  female sexual health issues [url=http://usadrugstoretoday.com/products/amitriptyline.htm]amitriptyline[/url] breast ache http://usadrugstoretoday.com/terms.htm paragon health associates llc http://usadrugstoretoday.com/categories/perte-de-poids.htm
  dental insurance and dentists of hinsdale lake [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/a.htm]Online Drugstore[/url] cause of prostate problems [url=http://usadrugstoretoday.com/discounts.htm]company that lease building to medical company[/url]

   
 • At 5:40 AM, Anonymous Anonymous said…

  adenocarcinoma of breast [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lopid.htm]lopid[/url] federal law and storage of employee health records http://usadrugstoretoday.com/catalogue/z.htm flow it dental http://usadrugstoretoday.com/products/shallaki.htm
  vitamin d deficiency level at 8 [url=http://usadrugstoretoday.com/products/retin-a-0-05-.htm]Buy Retin-A 0.05% Low prices, side effects, interactions[/url] medical devices market research [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-herpes.htm]marijuana with antibiotics[/url]

   
 • At 2:35 AM, Anonymous Anonymous said…

  dental jaw nerve [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/m.htm]Buy generic and brand medications[/url] good medical fiction book http://usadrugstoretoday.com/products/precose.htm blood parrot chew pellet http://usadrugstoretoday.com/products/aristocort.htm
  response to heart rate while listening to music [url=http://usadrugstoretoday.com/products/hair-loss-cream.htm]hair loss cream[/url] big boil near the penis area [url=http://usadrugstoretoday.com/products/prometrium.htm]smoking ella chen[/url]

   
 • At 1:43 AM, Anonymous Anonymous said…

  medical digital imaging of texas [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/weibliche-verstarkung.htm]weibliche verstarkung[/url] publix generic prescription list http://usadrugstoretoday.com/products/protonix.htm focal sclerosis of the kidney http://usadrugstoretoday.com/products/karela.htm
  breast ringworm [url=http://usadrugstoretoday.com/products/deltasone.htm]deltasone[/url] buy generic zyrtec [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-hongos---anti-ansiedad.htm]tea pot picnic clearance[/url]

   
 • At 1:42 AM, Anonymous Anonymous said…

  http://rxmeds.in/amaryl/amaryl-diabetic-medication
  [url=http://rxmeds.in/accutane/lawn-texas-accutane-lawyer-search]history and drugs[/url] urine clinical drug tests [url=http://rxmeds.in/acai/acai-pill]acai pill[/url]
  bob tyler drug http://rxmeds.in/abilify/using-topamax-and-abilify-together
  [url=http://rxmeds.in/accutane/accutane-message-board]oral drug test facts[/url] health care promotional product [url=http://rxmeds.in/acidity/low-acidity-foods]low acidity foods[/url]
  sample pharmacy tech test http://rxmeds.in/fda/ochratoxin-wine-fda
  [url=http://rxmeds.in/altace/altace-taken-off-the-market]zodiac health spa[/url] the best diet drug on the market [url=http://rxmeds.in/allopurinol/allopurinol-with-chemotherapy]allopurinol with chemotherapy[/url] drugs when pregnant [url=http://rxmeds.in/coreg/coreg-cr-chf]coreg cr chf[/url]

   
 • At 10:06 PM, Anonymous Anonymous said…

  http://www.dewdroplets.com/forum/viewtopic.php?p=392638#392638 http://www.networkcare.biz/forum/index.php?topic=110850.new#new http://www.nuxie1.com/forums/viewtopic.php?f=3&t=39689 http://lukthungfm945.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=6141
  http://www.clanhostile.com/forums/viewtopic.php?f=4&t=172268 http://vsollars.net/forum/index.php?topic=229299.new#new http://www.megalith-nusigmaphi.org/forum63/viewtopic.php?f=6&t=31094 http://larsenresearch.com/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=97155
  http://www.ellenvelderman.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=7686 http://forum.igvg.org/viewtopic.php?f=2&t=240860 http://www.dizel.net/forum/viewtopic.php?pid=1222#p1222

   
 • At 12:28 AM, Anonymous Anonymous said…

  muscle spasm relaxer [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levothroid.htm]levothroid[/url] lyrics to heart we forget him http://usadrugstoretoday.com/products/premarin.htm heart in wingdings http://usadrugstoretoday.com/catalogue/m.htm
  medical images ovarian cyst [url=http://usadrugstoretoday.com/products/aleve.htm]aleve[/url] restless leg syndrome and vitamin supplementation [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zyrtec.htm]sore vaginal skin[/url]

   
 • At 5:44 PM, Anonymous Anonymous said…

  http://healthboard.in/buspirone/buspirone-manufacturer
  [url=http://healthboard.in/conjugated-linoleic-acid/precautions-conjugated-linoleic-acid-cla]oriental pharmacy[/url] list of pharmacy colleges in dalla texas [url=http://healthboard.in/clopidogrel/warfarin-clopidogrel]warfarin clopidogrel[/url]
  marine pharmacy http://healthboard.in/combivent/combivent-otc-drug
  [url=http://healthboard.in/cytotec/malformaciones-por-cytotec]california message levitra board[/url] hypnosis drugs [url=http://healthboard.in/cytoxan/cytoxan-for-lupus]cytoxan for lupus[/url]
  definition designer drugs http://healthboard.in/captopril/buy-captopril-cheapest-india
  [url=http://healthboard.in/depressive/gain-depressive-symptom-index]discoveries in health radio[/url] drugs for osteoarthritis [url=http://healthboard.in/coumadin/avoid-foods-with-coumadin]avoid foods with coumadin[/url] chemical solvents in synthesis of drugs [url=http://healthboard.in/bromocriptine/how-long-does-a-coma-patient-sleep-given-bromocriptine]how long does a coma patient sleep given bromocriptine[/url]

   
 • At 7:46 AM, Anonymous Anonymous said…

  air cheap dirt fair travel http://livetravel.in/hotel/hotel-of-snake-river nurse travel companion
  [url=http://livetravel.in/travel/travel-nuclear-med-tech-jobs]amsterdam coffeeshop travel guide[/url] third world travel [url=http://livetravel.in/map/map-of-japan]map of japan[/url]
  cross country travel corps http://livetravel.in/vacation-packages/vacation-package-in-orlando-florida-htm
  [url=http://livetravel.in/lufthansa/boeing-stonecipher-ethics]travel u pillow[/url] parrot travel [url=http://livetravel.in/travel/assistance-for-disabled-in-air-travel]assistance for disabled in air travel[/url]
  reno nevada travel immunization http://livetravel.in/airline/cheap-flights-airfares-airline-cheep-tickets-prague-prague
  [url=http://livetravel.in/airlines/deltal-airlines]travel awards 2007[/url] rose bowl package travel by bus [url=http://livetravel.in/airport/moscow-international-airport]moscow international airport[/url] malibu travel trailer [url=http://livetravel.in/airlines/american-airlines-admirals-club]american airlines admirals club[/url]
  how volts travel [url=http://livetravel.in/tours/inspirational-tours]inspirational tours[/url]
  multi travel vacation package http://livetravel.in/tourist/vizag-tourist-places
  [url=http://livetravel.in/vacation-packages/key-west-vacation-package]cancel travel plans[/url] every womens travel journal [url=http://livetravel.in/plane-tickets/pittsburgh-plane-tickets]pittsburgh plane tickets[/url]
  [url=http://livetravel.in/tour/burma-sex-tour]burma sex tour[/url] travel denise mayberry [url=http://livetravel.in/car-rental/avis-rental-car-fallston]avis rental car fallston[/url] travel packages to dominican republic [url=http://livetravel.in/airlines/continental-airlines-incoming-flight-information]continental airlines incoming flight information[/url]
  single trip travel insurance htm [url=http://livetravel.in/adventure/colorado-adventure]colorado adventure[/url]

   
 • At 5:45 PM, Anonymous Anonymous said…

  insurance travel cheap http://wikitravel.in/adventure/the-disney-adventure-magazine jet air vip travel
  [url=http://wikitravel.in/airline/airline-passenger-loyalty]travel travel hotel[/url] travel to thailand reveiws [url=http://wikitravel.in/lufthansa/boeing-and-legal-support-system]boeing and legal support system[/url]
  travel disc http://wikitravel.in/motel/motel-langkawi
  [url=http://wikitravel.in/disneyland/disneyland-parking-garage-cost]travel forun[/url] travel handheld electronics charge real simple [url=http://wikitravel.in/airline/rare-airline-badges]rare airline badges[/url]
  last minute travel club http://wikitravel.in/hotel/shangrala-hotel-in-chicago hotel travel accomodation [url=http://wikitravel.in/tourist/tourist-attractions-in-luxembourg]tourist attractions in luxembourg[/url]

   
 • At 12:52 AM, Anonymous Anonymous said…

  merrell shoes http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=14 cheap baby phat clothes [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1612]brooks running shoes[/url] php designer
  http://topcitystyle.com/54-sport-zip-jacket-and-pants-size9.html authentic designer messenger bags [url=http://topcitystyle.com/44-dress-shirts-size26.html]clothes fashion tips[/url]

   
 • At 10:33 PM, Anonymous Anonymous said…

  get up and go travel http://adventurecollection.in/cruises/nile-cruises-in-egypt travel photo book
  [url=http://adventurecollection.in/travel/train-travel-tokyo]travel to seattle[/url] top blue magic travel agent [url=http://adventurecollection.in/adventure/idle-wild-adventure]idle wild adventure[/url]
  travel greetings in italian http://adventurecollection.in/inn/comfort-inn-chapel-hill
  [url=http://adventurecollection.in/expedia/car-crashes-expedia]tvb tvd travel[/url] travel bus service italy [url=http://adventurecollection.in/cruise/norwegian-sun-cruise-ship-food-reviews]norwegian sun cruise ship food reviews[/url]
  missouri travel road conditions weather http://adventurecollection.in/tours/rainforest-tours-and-puerto-rico rio travel hong kong [url=http://adventurecollection.in/vacation-packages/group-vacation-package-and-las-vegas]group vacation package and las vegas[/url]

   
 • At 1:14 AM, Anonymous Anonymous said…

  comparing pediatric radiology to adult radiology http://theporncollection.in/gay-porn/gay-sex-offenders-statistics
  [url=http://theporncollection.in/masturbating/babe-masturbating]amateur free photo wife[/url] squirting dildo [url=http://theporncollection.in/porn-girl/adult-porn-ariana-and-shaun-michaels]adult porn ariana and shaun michaels[/url]
  amateur cheerleaders http://theporncollection.in/free-hentai/pirates-of-the-caribean-hentai
  [url=http://theporncollection.in/incest/incest-stories-with-pics]asian anal free[/url] adult friend finderaustralia [url=http://theporncollection.in/gay-anal/the-first-gay-porn-site]the first gay porn site[/url]
  free lesbian porn videos http://theporncollection.in/moms/poems-from-moms-to-daughters
  [url=http://theporncollection.in/porn-dvd/jeff-allen-porn]solar screen lubricant[/url] adult novelty stores dallas texas [url=http://theporncollection.in/gay-porn/gay-naked-celebrity]gay naked celebrity[/url]
  virgin again http://theporncollection.in/lesbian-video/lesbian-vedio
  [url=http://theporncollection.in/gay-male/free-pics-tgp-gay-male]milf anal sex[/url] amateur ukrainian lolita [url=http://theporncollection.in/porn-galleries/pirates-of-the-carribean-porn-videos]pirates of the carribean porn videos[/url]

   
 • At 5:40 PM, Anonymous Anonymous said…

  abs diet great [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/women-s-health.htm]women s health[/url] zen pharmacy http://usadrugstoretoday.com/products/zovirax.htm
  teachers perception and knowledge of sexual health education [url=http://usadrugstoretoday.com/products/flonase.htm]flonase[/url] cryo cell cord blood [url=http://usadrugstoretoday.com/products/toprol-xl.htm ]signs of diabetes in a cat [/url] metabolic syndrome in canada
  how to start a nonemergency medical transport business [url=http://usadrugstoretoday.com/products/kamagra-oral-jelly.htm]kamagra oral jelly[/url] healthy foods for your heart http://usadrugstoretoday.com/products/metoclopramide.htm
  cia chest drug skin contact [url=http://usadrugstoretoday.com/products/amaryl.htm]amaryl[/url] osu center for integrative medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/copegus.htm ]mechanism diabetes and glycemic index [/url] is fosamax fda approved

   
 • At 6:29 AM, Anonymous Anonymous said…

  skeletal trunk muscle pain [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tofranil.htm]tofranil[/url] lsu medical center shreveport school of allied health http://usadrugstoretoday.com/products/plendil.htm
  number of erections after one cialis [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levaquin.htm]levaquin[/url] online medicine prescription [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tenormin.htm ]quality management health insurance salary [/url] lilly martin spencer edonton ladies tea party
  is there such thing as a bacteria detecter [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-pilz.htm]anti pilz[/url] muscle cars of the 1980s and 1970s http://usadrugstoretoday.com/products/roxithromycin.htm
  forensic medical investigator jobs [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antibiotika.htm]antibiotika[/url] tiffany heart toggle necklace [url=http://usadrugstoretoday.com/products/indocin.htm ]facial drawings for medical use [/url] homeostasis mechanisms that regulate blood glucose levels

   
 • At 4:38 PM, Anonymous Anonymous said…

  alberta blue cross health insurance [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zetia.htm]zetia[/url] breast cancer pink ribbon corfu sandal http://usadrugstoretoday.com/catalogue/w.htm
  mersa medical [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ophthacare.htm]ophthacare[/url] chevy muscle car calendar [url=http://usadrugstoretoday.com/products/toprol-xl.htm ]kentucky depatment of public health [/url] classifying bacteria
  downs syndrome test risk [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/dysfonction-erectile.htm]dysfonction erectile[/url] memerial medical hospital ludington michigan http://usadrugstoretoday.com/products/rocaltrol.htm
  sunglasses prescription [url=http://usadrugstoretoday.com/products/purim.htm]purim[/url] seymour rural health clinic [url=http://usadrugstoretoday.com/products/reminyl.htm ]red wing tea pot 236 [/url] no aspirin before giving blood

   
 • At 9:52 PM, Anonymous Anonymous said…

  fashion in merrocco http://luxefashion.us/dolce-amp-gabbana-stunning-pants-for-women--item1232.html nickels shoes [url=http://luxefashion.us/men-page37.html]second hand clothes a tale of two cities[/url] designer swimwear
  http://luxefashion.us/multicolored-roberto-cavalli-color13.html hotels in laurenceville ga [url=http://luxefashion.us/men-gucci-type1.html]mens gucci shoes[/url]

   
 • At 1:27 PM, Anonymous Anonymous said…

  http://xwp.in/carbohydrate/diet-high-protein-low-carbohydrate
  [url=http://xwp.in/dicyclomine/what-is-dicyclomine]nursing student drug card helps[/url] cvs pharmacy transfer prescription http://xwp.in/enhancement/wholesale-male-enhancement-pills-packets
  drug store stoneville http://xwp.in/amoxil/amoxil-pregnancy-category
  [url=http://xwp.in/carisoprodol/watson-carisoprodol]what are the requirements for a new medicine[/url] cialis generique http://xwp.in/amaryl/zyrtec-synthroid-pravachol-bontril-amaryl-phencyclidine
  cialis levitra strong strong viagra http://xwp.in/casodex/seed-pods-casodex
  [url=http://xwp.in/diltiazem/side-effects-of-diltiazem-cd]demasculinizing drugs[/url] health insurance for college graduates http://xwp.in/angina diuretic drugs chemistry http://xwp.in/ibuprofen

   
 • At 5:12 PM, Anonymous Anonymous said…

  auto zone in westmoreland http://pqx.in/hummer/hummer/2007/accesories hvac conversion for auto
  [url=http://pqx.in/mini/t3/mini]mercedes benz deals[/url] online automobile insurance [url=http://pqx.in/kawasaki/bankston/kawasaki]bankston kawasaki[/url]
  mercedes pump adjustment http://pqx.in/chopper/kids/chopper/bike
  [url=http://pqx.in/kawasaki/kawasaki/nomad/1600/road/test]internet auto sales reno[/url] ybh volkswagen [url=http://pqx.in/acura/bob/howard/acura]bob howard acura[/url]
  mercedes e430 snowboard rack http://pqx.in/ducati/ducati/mirrors
  [url=http://pqx.in/cadillac/cadillac/supercar]dodge transmission pictures[/url] automobile association rates for zambia [url=http://pqx.in/aprilia/aprilia/scarebeo/500]aprilia scarebeo 500[/url]

   
 • At 10:19 PM, Anonymous Anonymous said…

  movie down load to dvd [url=http://moviestrawberry.com/films/film_men_of_honor/]men of honor[/url] movie clone http://moviestrawberry.com/films/film_pompeii_the_last_day/ twink and daddy bear xxx movie trailers
  the movie rocky [url=http://moviestrawberry.com/films/film_flubber/]flubber[/url] movie viewers by age group http://moviestrawberry.com/films/film_ambush_70/ firehouse dog movie
  gay movie download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_a_date_with_judy/]a date with judy[/url] am star movie
  lover movie duras [url=http://moviestrawberry.com/films/film_nirvana/]nirvana[/url] ajay movie sunny http://moviestrawberry.com/films/film_no_through_road/ pink lightning movie transam
  poor movie title translations [url=http://moviestrawberry.com/films/film_donalds_double_trouble/]donalds double trouble[/url] comedy movie trivia http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_2003_high-quality-movies/ pam anderson movie career

   
 • At 5:47 PM, Anonymous Anonymous said…

  movie monsers [url=http://moviestrawberry.com/films/film_ring_of_fear/]ring of fear[/url] full porn movie http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_1971_high-quality-movies/ who are the actors in scooby doo the movie
  jaws movie facts [url=http://moviestrawberry.com/films/film_killer_tomatoes_eat_france/]killer tomatoes eat france[/url] her best move movie http://moviestrawberry.com/films/film_american_pie/ movie business
  movie accidents [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_stone_angel/]the stone angel[/url] latter days movie soundrack lyrics
  catfight movie scenes [url=http://moviestrawberry.com/films/film_sugar_spice/]sugar spice[/url] barbie princess movie collection soundtrack http://moviestrawberry.com/films/film_bureau_of_missing_persons/ pradigms movie
  movie le cage [url=http://moviestrawberry.com/films/film_delgo/]delgo[/url] resident evil 4th movie http://moviestrawberry.com/films/film_inside_hurricane_katrina/ prince caspian movie to be released

   
 • At 11:38 PM, Anonymous Anonymous said…

  Your геpoгt has estаblished necessaгy to us.
  It’s extremely useful anԁ yоu rеally are cleaгly quite
  eԁuсatеd in thiѕ region.

  You possess еxρоsed my perѕonal faсe in order to numerous ѵiews on this sρecific topiс аlοng with interesting and sound wгitten content.
  Feel free to visit my homepage Klonopin

   
 • At 12:47 AM, Anonymous Anonymous said…

  The post prоviԁes prοvеn beneficial to us.

  It’s quitе informative and you really are сertainly quite
  educated in thiѕ region. You possess opened up mу face to be аblе to numerous views on
  thiѕ specific subject alοng ωith
  inteгesting and solid content.
  Feel free to surf my blog post ; buy Xanax online

   
 • At 12:24 AM, Anonymous Anonymous said…

  The apple tv is
  much cheaper now, at only $99, a far cry from what it used to sell for back in 2007 when it
  was more than $200. This article lists the most promising and thought provoking tech gadgets available for under $100.
  The speed of our broadband lines also remains unknown for the perfect enjoyment of movies in our tests with an average of clogged lines playback was smooth but the
  start time of the film was not at all constant, reaching even to few minutes.

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com