Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Menjelang Muktamar ke-52: Iktibar perjuangan Hamas, PAS perlu terima kritikan
Monday, May 29, 2006
http://www.harakahdaily.net/v06/index.php?option=com_content&task=view&id=2481&Itemid=1

Mon | May 29, 06 | 02:50:59 PM
Oleh Wan Nordin Wan Yaacob

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Hrkh) - Muktamar Tahunan PAS kali ke-52 akan membuka tirainya beberapa hari lagi, kali ini Kota Sarang Semut, Kedah akan dibanjiri kader-kader PAS dari segenap pelosok tanah air.

Menariknya perjalanan muktamar kali ini sinonim dengan persediaan PAS menghadapi pilihan raya umum ke-12 yang dijangka pada tahun 2007 atau awal 2008.

Beberapa program pra persediaan muktamar telahpun dibuat oleh dewan-dewan, PAS kawasan dan negeri beberapa minggu kebelakangan ini.

Terbaru, PAS Selangor telah mengadakan Ijtimak Kali ke-16 di Markas PAS Taman Melewar yang memfokuskan usaha meningkatkan daya juang ahli PAS dengan mengambil iktibar daripada gerak kerja parti Hamas yang menang di Palestin.

Dalam wacana singkat di Taman Melewar itu, pelbagai kupasan mengenai PAS dan Hamas telah dibincangkan oleh perwakilan, pembentang kertas kerja dan pemimpin.

Semuanya mahu mencontohi semangat Hamas dalam menegakkan agama Allah di muka bumi ini.

Pengerusi Cesmac, Dr Muhammad Nur Manuty yang membentang kertas kerjanya bertajuk 'Meningkatkan Daya Juang Amilin: Pendekatan Hamas dan Ikhwan Muslimun' mengambil pendekatan membawa perbincangan kepada soal muhasabah parti.

Fokusnya tetap berlegar sekitar pendekatan kepimpinan PAS dalam menyediakan kader-kader yang istiqamah, bersemangat dan bersetia dengan parti dengan menyingkap pengalaman Hamas.

Penekanan dalam aspek tarbiyah untuk menyediakan pejuang yang istiqamah dilihat penting sekali memandangkan setiap ahli berperanan membawa imej dan mesej parti.

Bagaimanapun dalam membincangkan soal tarbiyah, kelompok persidangan juga tetap dicanang dengan semangat supaya berani mengkritik pemimpin.

Kesedaran sama rata antara pemimpin dan ahli akan menjadikan sebuah parti itu mampu maju lebih jauh, dan inilah yang dilakukan oleh Hamas bagi menewaskan lawannya Fatah di Palestin, kata Muhammad Nur ketika menghuraikan soal wala dan kepimpinan.

Meskipun ahli dan jentera parti dimestikan 'wala' kepada pemimpin, namun dicelah taat setia itu ahli juga perlu mencari ruang untuk mengkritik pemimpin, ujarnya.

Dalam Hamas sendiri, ahlinya akan mengkritik pemimpin secara terbuka supaya setiap gerak kerja parti terpandu dengan satu matlamat mendaulah Islam, katanya.

Bagaimanapun di negara ini pendukung gerakan Islam agak berhati-hati dalam mengkritik pemimpin mereka kerana kemungkinan budaya yang berbeza dengan masyarakat Timur Tengah, kata Muhammad Nur.

Kelangsungan daripada buah fikiran Muhammad Nur itu kemudiannya diteruskan oleh perwakilan yang bangun dalam sesi soal jawab.

Dalam nada yang agak keras, seorang perwakilan yang menyatakan baru menyertai PAS menghentam sikap pemimpin yang katanya sering tidak menepati waktu.

Sebagai contoh katanya, dalam kehadiran ijtimak kali ini, di mana jika mengikut jadual program jam 9.00 pagi seharusnya dimulakan majlis perasmian.

Bagaimanapun, ia lewat setengah jam setelah pemimpin tidak menepati waktu yang terjadual seperti dalam tentatif program, katanya.

Sementara itu seorang lagi wakil Muslimat dari Gombak pula terkilan dengan sikap pemimpin yang dalam beberapa program sukar untuk menerima kritikan ahli.

Malah segala yang mahu diutarakan dikesampingkan dengan jawapan yang tidak menyedapkan 'telinga', katanya.

Terdahulu seorang perwakilan Muslimin dari Gombak juga mengkritik soal pembelaan terhadap Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang 'dimatikan' kerajaan dengan agenda menganaktirikan sekolah ini.

Katanya, seharusnya PAS dalam isu tersebut terus istiqamah dan memfokuskan bantuan bagi menghidupkan SAR untuk terus menjadi institusi melahirkan ilmuan.

"Kita tidak boleh hanya menyalah dan mengharap bantuan kerajaan sahaja dalam soal ini.Tetapi usaha mestilah dijalankan oleh PAS sendiri yang menerajui SAR-SAR ini," katanya.

Kesemua kritikan 'kecil' itu perlu dihadam oleh pemimpin PAS dan ia perlu kepada penilaian dan penekanan kepada memperbaiki keadaan.

Sejauh mana pimpinan mahu bertindak terpulang kepada kebijaksanaan mereka sebagai penggerak PAS.

Muktamar adalah wadahnya untuk terus menerima kritikan dari ahli. Segala yang akan dibentang dalam usul, mahupun ucapan perlu diambil berat untuk membangunkan sahsiah parti.

Daripada perkara sekecil isu sikap pemimpin hinggalah soal melibatkan 'ijtihad' dan peranan parti dalam menjadi pembela rakyat, semuanya perlu diambil kira.

Dengan mengambil pendekatan Hamas dan Ikhwan sebagai contoh kemenangan, segala pengalaman dua parti ini yang boleh diadaptasi di Malaysia dalam menerajui gerakan umat Islam perlu digunakan.

"Mengikut Hamas bukan bermakna berani menyediakan kader yang mampu membaling batu kepada kereta kebal pihak lawan, tetapi menyediakan semangat yang kental itu yang penting," kata Muhammad Nur pada akhir persidangan.

Pilihan raya umum ke-12 sekali lagi akan menjadi medan pengukur sokongan kepada PAS.Dengan itu muktamar kali ini perlu menjadi satu 'wadah' yang memungkinkan PAS menjadi parti pilihan rakyat bukannya parti pilihan raya seperti yang diamal Umno dan Barisan Nasional (BN). - lanh
posted by Blogger @ 4:26 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com