Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Aminah Assilmi bangga hidup sebagai Islam
Thursday, August 10, 2006
Utusan Malaysia, 10 ogos 2006


Sebagai pengarah International Union of Muslim Women, Aminah Assilmi mengetuai promosi setem sempena hari raya bagi umat Islam.

Susunan ZUNAIDAH ZAINON

TIADA siapa menyangka, wanita kelahiran Oklahoma, Amerika Syarikat yang dahulunya adalah Saouthern Baptist dan penyokong radikal gerakan kewanitaan serta wartawan penyiaran akhirnya memilih Islam sebagai pengabdian hidup.

Kini, Aminah Assilmi adalah sarjana wanita yang banyak memperjuangkan isu-isu berkaitan agama Islam.

Pengarah International Union of Muslim Women itu menjelajah hampir seluruh pelosok dunia demi meningkatkan tahap kesedaran dan pemahaman terhadap agama suci Allah itu. Lebih manis, beliau berhijab, lengkap dengan tudung kepala yang menutupi rambut dan lehernya serta pakaian yang sopan serta menutup aurat.

Aminah Assilmi menemui kemanisan pertama sebagai Muslim semasa mengikuti kelas teater lebih 30 tahun lalu. Rentetan daripada kesilapan komputer mencetak kelas yang perlu diikuti sepanjang semester pengajian, akhirnya telah merobah kehidupan Assilmi buat selama-lamanya.

Ketika itu, beliau hampir-hampir menggugurkan keputusan mengikuti kelas teater apabila mendapati sebilangan besar pelajar adalah berbangsa Arab yang memakai hijab. Dalam buku Choosing Islam, Assilmi menulis, “Tidak ada cara lain sekiranya saya duduk di dalam kelas itu dengan cara yang tidak beradab...saya menutup pintu dan terus pulang ke rumah.”

Selepas suaminya memberi kata-kata perangsang supaya beliau mengikuti kelas tersebut, Assilmi merasakan tugasnya sekarang ialah menarik seberapa ramai pelajar di kelasnya bertukar kepada Kristian bagi mengelakkan mereka masuk neraka.

“Saya katakan kepada mereka, sesiapa yang tidak masuk Kristian akan dibakar dalam api neraka. Malah Jesus amat menyayangi pengikutnya dan akan menyelamatkan mereka daripada segala dosa. Rakan-rakan sekelas saya amat baik tetapi sayangnya mereka bukan Kristian dan akan menjadi penghuni neraka. Jadi, saya bercadang mengkaji al-Quran demi membuktikan bahawa Islam adalah agama yang salah dan Nabi Muhammad juga tidak benar,” cerita Assilmi.

Seorang rakan telah bermurah hati menghadiahkannya senaskah al-Quran. Bagi memastikan misinya berjaya, Assilmi turut mendalami 15 buku untuk mengkaji hadis Muslim dan bahan bacaan berkaitan dengan agama Islam. Ketika itu, beliau amat yakin rakan-rakan sekelasnya akan meninggalkan agama Islam dan memilih Kristian!

Atas kebesaran dan kekuasaan Allah s.w.t., semakin banyak Assilmi membaca al-Quran, hati kecilnya semakin tertarik kepada keindahan agama Islam terutama kedudukan lelaki dan wanita di sisi Allah s.w.t. Selama ini, beliau mempunyai tanggapan bahawa wanita Islam sentiasa dipukul oleh suami mereka dan tidak boleh dibantah.

Melalui kajian dan hasil pembacaannya, beliau mendapati bahawa wanita Islam memiliki martabat yang sama dengan lelaki dan mereka yang bekerja akan dibayar gaji tanpa mengira jantina. Malah lelaki dan wanita mendapat hak yang seimbang dalam mendapatkan pendidikan. Lebih istimewa, wanita Islam yang berkahwin tidak perlu menukar nama akhir kepada nama suami sebaliknya mengekalkan nama ayah untuk selama-lamanya.

“Selama dua tahun saya belajar demi untuk menarik perhatian pelajar Islam agar bertukar ke agama Kristian,” katanya.

Tetapi pada masa tersebut, rumah tangganya menunjukkan bibit-bibit keretakan. Kebiasaannya, mereka gemar berparti dan mengunjungi bar setiap malam Jumaat dan Sabtu. Bagaimanapun, Assilmi semakin tidak selesa dengan cara hidup demikian dan mula menolak untuk ke disko dan sebagainya. Sebaliknya, perubahan Assilmi dikatakan berpunca dengan kehadiran orang ketiga. Akhirnya, mereka berpisah.

Assilmi berpindah keluar daripada rumah tersebut bersama-sama dengan tiga orang anaknya ke sebuah apartmen. Walaupun telah berpisah, beliau masih meneruskan usahanya untuk menarik mereka kepada Kristian.

Suatu hari, pintu rumahnya diketuk. Apabila membukanya, beliau amat terkejut apabila mendapati seorang lelaki berpakaian putih dan menutupi kepalanya dengan kain berkotak putih merah ditemani tiga lelaki yang memakai pijama.

“Ketika itu, saya mula terfikir apakah pandangan orang sekeliling apabila seorang wanita didatangi lelaki ke rumahnya pada waktu malam. Lebih mengejutkan apabila lelaki tersebut menyatakan bahawa dia tahu yang saya berminat dengan Islam. Saya tegaskan bahawa saya tidak berminat tetapi mempunyai beberapa soalan,” cerita Assilmi lagi.

Kemusykilan

Kemudian, lelaki itu memperkenalkan dirinya sebagai Abdul Aziz Al-Shiek dan bersedia untuk menjawab segala kemusykilan tentang Islam. Beliau ditanya sama ada mempercayai Allah dan Nabi Muhammad sebagai pesuruh Allah. Assilmi mengakuinya.

“Dengan menjawab ‘Ya’ kepada soalan tentang Allah dan Nabi Muhammad, saya diberitahu telah pun memeluk Islam. Tetapi saya membantah dan bertegas masih Kristian.

“Saya hanya cuba untuk memahami Islam dan tidak akan memeluk agama Islam. Saya katakan kepadanya yang saya adalah orang Amerika dan berkulit putih!” tambah beliau menceritakan saat-saat pertemuan dengan lelaki tersebut.

Assilmi menyifatkan Abdul Aziz Al-Shiek amat penyabar. Beliau menyatakan bahawa dalam pencarian ilmu dan mengamalkannya umpama mendaki anak tangga. Sekiranya, terlepas salah satu anak tangga, ia akan menyebabkan seseorang terjatuh. Mengucap dua kalimah syahadah adalah anak tangga pertama untuk mendaki tangga seterusnya.

Bagi Assilmi yang mengucap dua kalimah syahadah pada 21 Mei 1977, langkah awal adalah memahami Islam dengan lebih mendalam. Bagaimanapun, masih wujud beberapa keraguan dalam dirinya terutama membabitkan hijab.

“Tetapi Abdul Aziz masih sabar menjawab semua soalan saya dan menjelaskan bahawa Allah menggalakkan umatnya mencari ilmu pengetahuan. Acap kali dia sabar menerangkan kepada saya satu-persatu, saya melihat seolah-olah sekuntum bunga ros sedang berkembang mekar hingga ia menampakkan keindahannya,” ujar Assilmi.

Namanya bermaksud kebenaran yang membawa keamanan yang diambil sempena krisis tawanan Iran pada 1980. Ketika memeluk Islam pada 1977, beliau berumur dalam lingkungan 30 tahun.

Apabila ilmu agamanya semakin meningkat selepas mempelajarinya daripada beberapa guru agama, Assilmi mula menampakkan perubahan. Amat membanggakan, beliau memakai hijab tanpa dipaksa.

“Sebagaimana yang terdapat dalam al-Quran, seorang Muslim harus menutup aurat. Ya, saya adalah Islam dan saya tahu hukum yang ditetapkan oleh Allah. Bagi saya, hijab bukan suatu keperluan tetapi ia adalah hak dan keistimewaan. Hingga mati, saya akan pastikan yang saya akan memakainya,” katanya.

Sebelum memeluk Islam, Assilmi menerima ijazah dalam bidang penyiaran, pendidikan dan komunikasi. Beliau merupakan pemenang anugerah penyiaran Emmy dan bekerja di belakang tabir yang menyediakan pelbagai program menarik untuk siaran televisyen.

Assilmi juga berpendapat, wanita Islam tidak mempunyai had tertentu untuk melibatkan diri dalam bidang profesional. Tetapi, profesion yang paling tinggi martabatnya ialah menjadi ibu kerana peranannya dalam membentuk generasi masa depan. Katanya, wanita Islam selalu didiskriminasikan kerana mereka memakai hijab.

Apabila memilih Islam, ada harga yang perlu dibayar. Assilmi tidak terlepas daripada menerima pelbagai dugaan termasuklah kehilangan hak penjagaan ke atas anak-anaknya. Mahkamah memutuskan bahawa individu yang menganuti ‘agama ortodoks’ akan menjejaskan masa depan anak-anak. Berhadapan dengan masalah rumah tangga dan kehilangan anak-anak menyebabkan beliau hilang semangat untuk meneruskan kehidupan. Pada masa yang sama, keluarga juga seolah-olah memulaunya.

Assilmi juga kehilangan pekerjaan sebagai wartawan penyiaran pada saat beliau mengambil keputusan tampil sebagai wanita Muslim.

“Cuma yang paling menggembirakan apabila nenek saya mengucapkan dua kalimah syahadah. Beliau bukan sahaja bersetuju dengan keputusan saya memeluk Islam tetapi turut tertarik dengan agama suci Allah s.w.t. Nenek meninggal dunia tidak lama selepas bergelar Muslim. Bersyukur kepada Allah s.w.t. Alhamdulillah!” katanya penuh syukur.

Kekuatan

Setelah hampir kehilangan rakan-rakan dan saudara mara, akhirnya Assilmi memperoleh kekuatan. Pengislamannya turut menarik ahli keluarganya memeluk agama Islam. Sahabat baiknya, Qaiser Imam turut memberitahu bahawa bekas suaminya juga memeluk Islam setelah 16 tahun memerhati dan mengkaji cara hidup Assilmi.

“Dia mahu anak kami hidup dan membesar sebagai Islam. Dia juga meminta maaf kepada saya di atas segala perbuatannya. Sedangkan hakikatnya, saya telah lama memaafkannya,” ujar Assilmi yang amat gembira dengan berita pengislaman bekas suaminya. Anak lelakinya, Whittney juga dalam proses mendalami Islam.

Benar, Allah sentiasa menguji setiap hamba-Nya. Beberapa tahun lalu, Assilmi disahkan menghidap kanser tulang di peringkat kritikal. Kemungkinan besar beliau mempunyai setahun untuk hidup. Bagaimanapun, beliau sentiasa percaya kepada kebesaran dan keEsaan Allah s.w.t.

Kini, selepas puas menjelajah hampir sebahagian negara di dunia dan berusaha melawan kanser tulang yang dialaminya, Assilmi telah menunaikan dua kali ibadat haji. Penyakit kansernya memaksa beliau berkerusi roda untuk bergerak.

“Tuhan telah menyatakan, bahawa saya perlu meneruskan kehidupan. Dan saya tidak takut untuk menghadapinya. Sesungguhnya, saya ingin menyatakan kepada Allah bahawa saya gembira berkongsi hidup sebagai Islam,” katanya yang menghasilkan beberapa buku antaranya Scattering Illusions dan Love and Romance in Islam.

posted by Blogger @ 6:56 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com