Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Khalifah Umar sentiasa prihatin kebajikan rakyat
Monday, August 07, 2006
Berita Harian, 7 ogos 2006

PADA suatu hari putera Amru Ibnul Aash (Gabenor Mesir) berpacu kuda dengan orang Mesir, tetapi kemudian mereka berselisih dalam menentukan pemenangnya.

Putera Gabenor Amru marah dan memukul orang Mesir itu seraya berkata: “Aku ini putera dua orang yang mulia.”

Perbuatan putera Amru itu dilaporkan kepada Umar Ibnul Khattab. Umar lalu memanggil mereka dengan disertai Gabenor Amru sendiri. Selepas membuat penelitian, maka diputuskan orang Mesir itu harus membalas pukulan anak Gabenor dengan pukulan lagi.

Orang Mesir itu juga disuruh memukul Gabenornya, dengan demikian puteranya tidak berani lagi memukul orang secara sembarangan. Hanya kerana kekuasaan ayahnya dia berani melakukan hal sedemikian.

Umar lalu berkata kepada Gabenor Amru Ibnul Ash dengan nada keras bermaksud: “Sejak kamu memperhambakan manusia padahal mereka dilahirkan oleh ibu mereka dalam keadaan bebas merdeka?”

Dengan pelbagai alasan yang dapat diterima dan dengan disaksikan ramai orang, Gabenor Amru akhirnya bebas daripada hukuman.

Sifat Khalifah Umar yang sangat prihatin terhadap kebajikan rakyatnya dapat dilihat dalam satu lagi riwayat ketika beliau menghadapi ujian tahun kemarau.

Pada masa pemerintahan beliau berlaku kemarau panjang yang dahsyat pada akhir musim haji tahun 18 hijrah hingga awal musim haji tahun 19 hijrah.

Bumi menjadi kering dan hitam kelabu. Selama hampir setahun, tidak setitis pun air hujan.

Untuk mengatasi kemarau panjang, Umar memulakan daripada dirinya sendiri. Beliau membatasi diri dan keluarganya makan makanan yang lazat. Dia makan roti dan minyak saja.

Kelaparan makin meluas. Ramai penduduk terancam mati kelaparan. Musim dingin tiba dan angin kencang pun membawa maut. Peristiwa ini melanda seluruh benua Arab.

Penduduk pedalaman yang lapar memasuki kota Madinah. Mereka diterima Umar dengan memberikan bantuan makanan sepenuhnya. Bahkan, Umar sendiri yang melayan mereka. Namun, persediaan makanan semakin hari semakin berkurangan.

Umar kemudian menulis surat ke beberapa Gabenor. Suratnya kepada Gabenor Mesir Amru Ibnul Aash berbunyi:

“Daripada hamba Allah Amirul Mukminin Kepada Al’aashi Ibnul Aash. Salam untukmu, apakah kamu akan membiarkan aku dan rakyat sekelilingku binasa sedangkan kamu dan rakyat sekelilingmu hidup sempurna? Maka, tolonglah aku, dan tolonglah.”

Amru Ibnul Aash menjawab surat Umar. Ini isi suratnya: “Amma Ba’du.

Bantuan daripada pertolongan akan segera tiba. Aku akan mengirimkan kafilah yang bermula di tempat anda dan berakhir di tempat kami. Wasalam.”

Maka, datanglah bantuan orang kuat dari Syam dan Iraq. Dibentuklah jawatankuasa penyalur makanan. Kepada seluruh rakyat diserukan: “Disediakan makanan secukupnya dan siapa saja dipersilakan makan. Barang siapa hendak mengambil untuk keperluannya dan keperluan keluarganya, maka dipersilakan datang mengambilnya.”

Umar mampu mengatasi masalah yang menimpa negeri dan rakyatnya dengan fikiran tenang dan hati besar.
posted by Blogger @ 7:37 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com