Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Penghijrahan Azmil Mustapha
Friday, August 25, 2006
Utusan Malaysia, 25 ogos 2006

Oleh: NOR FADZILAH BAHARUDIN

SATU ketika dahulu namanya cukup dikenali. Sebut sahaja Ali Setan, pasti wajah tampannya terbayang. Itulah Azmil Mustapha, 20 tahun yang lalu.

Tetapi setelah membintangi lebih 20 buah filem termasuk Ali Setan, Suara Kekasih dan Mekanik tiba-tiba bapa kepada lima orang anak ini hilang tanpa berita.

Ramai tertanya-tanya ke mana perginya Azmil yang pernah meraih anugerah Pelakon Lelaki Terbaik pada Festival Filem Malaysia Ke-6 (1986) menerusi lakonannya dalam filem Ali Setan ini. Kesempatan menemuinya pada sidang akhbar Karnival Nisfu Syaaban baru-baru ini dalam nada tenang Azmil menceritakan penghijrahannya.

Berjubah dan berserban putih, Azmil kini kelihatan lebih matang dan jauh berubah sikap.

“Saya telah nekad berubah sejak enam tahun lalu. Inilah penghijrahan saya.

“Bukan senang nak berubah, kita kena perlahan-perlahan. Memang sukar pada mulanya tapi semuanya terletak pada diri sendiri.

“Salah satu caranya, saya memutuskan hubungan dengan kawan-kawan dalam industri seni. Sebab itu ramai tak dapat berjumpa dengan saya. Bukannya kerana apa, itu salah satu cara terbaik. Dan keputusan itu satu tindakan yang betul kerana saya nampak hasilnya,” kata Azmil yang kini menjadi penceramah agama sepenuh masa.

Azmil tidak menafikan di zaman mudanya dahulu, dia nakal sama seperti anak muda lain. Dalam pada itu, dia pernah terfikir untuk berubah tetapi keadaan sekeliling menyebabkan niatnya itu tidak dapat diteruskan.

“Saya selalu keluar malam macam anak muda lain. Sentiasa mahu bersuka ria. Tapi pada satu hari tu, saya balik awal dan membuka televisyen. Masa tu, tiada siaran lain. Cuma ada siaran RTM sahaja dan ketika itu siaran penutup iaitu terjemahan al-Quran.

“Saya melihat dan mendengar tafsiran itu. Sejak dari itu, saya selalu pastikan tidak akan terlepas menonton slot itu biarpun saya keluar malam,” katanya yang ketika itu sudah mula terbuka hati untuk berubah dan mendalami ilmu agama.

*Dua Kali Kahwin

Menceritakan mengenai kisah dirinya sambil tersenyum Azmil berkata, “Saya sekarang duda setelah dua kali kahwin. Bekas isteri pertama saya tak suka saya terlibat dalam dunia hiburan. Jadi agak bermasalah ketika itu kerana masing-masing tidak memahami. Dengan bekas isteri pertama, saya dikurniakan seorang anak perempuan yang kini berusia 22 tahun.

“Manakala dengan bekas isteri kedua pula, ceritanya terbalik pula. Dia tak dapat menerima keadaan saya sekarang. Dengannya saya dikurniakan empat orang anak.”

Malah kata Azmil, “Ketika saya bercerai itu pun anak bongsu saya berumur 4 bulan. Bayangkan saya menjadi bapa tunggal kepada lima orang anak ketika itu. Tapi alhamdulillah saya merasai pengalaman terindah dalam hidup saya. Kerana bukan semua lelaki dapat merasai pengalaman sebegini.” Kata anak kelahiran Kuala Lumpur itu lagi, dia tidak menafikan masih ada ruang dalam hatinya untuk mencari pengganti.

“Saya tidak kisah untuk mencari pengganti asalkan orangnya beragama, “ujarnya.

*Tidak Akan Berlakon

Menyentuh mengenai dunia lakonan pula kata Azmil, “Saya pernah mendapat beberapa tawaran. Tapi buat masa sekarang saya tidak berminat untuk terlibat lagi.”

Katanya, jika ditawarkan berlakon drama bercorak agama, dia akan menimbangkannya dahulu. “Saya akan membuat sembahyang istiqarah. Jika saya tak dapat petunjukNya saya tak akan menerimanya.”

Malah Azmil mengakui pernah mendapat tawaran menerbitkan filem berunsur agama secara usahasama dengan syarikat perfileman dari Cape Town tetapi menolaknya.

“Saya dah bersetuju pada mulanya dan mereka mahu menawarkan nilai yang tinggi kepada saya. Tapi setelah membuat sembahyang istiqarah, saya tidak dapat petunjuk daripadaNya maka saya reda untuk menolak. Mungkin ada rezeki di tempat lain,” kata Azmil.

Namun lain pula ceritanya saat ditawarkan melakonkan watak Pengiran Demak dalam filem Puteri Gunung Ledang pada tahun 2002.

Kata Azmil, persetujuan dibuat setelah penerbit filem tersebut, Tiara Jacquelina bersetuju dengan 10 syarat yang diberikannya.

“Kebetulan Tiara, kawan lama saya. Antara syarat yang saya minta, tidak mahu nama atau gambar saya dipaparkan di mana-mana iklan di media cetak atau elektronik,” cerita Azmil tentang penampilan terakhirnya di layar perak.

posted by Blogger @ 6:51 AM  
1 Comments:
 • At 8:28 AM, Anonymous Anonymous said…

  Benarlah kata Azmil, penghijrahan memerlukan pengorbanan. Terpaksa melakukan pengasingan diri, bukan dari kawan sahaja kadang juga dari keluarga buat seketika. Tetapi setelah dapat petunjuk dan ketenagan dari pada Allah pergaulan semula dengan mereka menjadi lebih senang. Bersebabkan ketaatan kepada Allah batasan dapat kita jaga. Namun begitu perlu rapatkan diri kita kepada ustaz dan ulamak juga rakan yang iklas bersama-sama menjaga iman kita. Saya sendiri merasakannya. Di kata dan iejek saudara yang kehidupan mereka liberal dan tak kisahkan hukum syaraaa. Yang pastinya jaminan Allah tepat, sekarang asbab memperjuangkan islam saya dan keluarga mendapat kejayaan yang selalu kita dengar laungan azan. Alhamdullillah.

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com