Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Semangat juang Khalid jadi teladan umat Islam
Friday, August 25, 2006
Berita Harian, 25 ogos 2006

TIDAK ada sedikit pun maksud tidak baik Umar terhadap peribadi Khalid, hanya beliau berasa gerun terhadap pedang yang terlalu pantas dan tajam.

Hal itu dibayangkan ketika dia mengusulkan kepada Abu Bakar, Khalid diberhentikan, sejurus selepas terbunuh Malik Nuwairah.

Umar berkata: "Sesungguhnya pada pedang Khalid ada rohaqnya." Ertinya kelancangan, ketajaman dan ketegasan.

Lalu dijawab khalifah as-Siddiq: "Aku tidak akan menyarungkan pedang yang sudah dihunus Allah terhadap orang kafir."

Umar tidak menyatakan kepantasan bertindak kepada Khalid hanya menjadi sifat rohaq itu sebagai sifat pedang bukan peribadi orangnya.

Kata-kata itu bukan saja mengungkap adab sopan, tetapi juga penilaian baik terhadap diri Khalid.

Kehidupan Khalid adalah perang sejak lahir hingga mati. Persekitaran, tumbesaran, pendidikan dan seluruh kehidupan sebelum dan selepas Islam, seluruhnya adalah arena bagi seorang pahlawan berkuda yang lasak lagi ditakuti.

Kemudian kegigihan pada masa silam sebelum Islam, peperangan yang menentang Rasul dan sahabat serta hayunan pedang ketika syirik yang menjatuhkan kepala orang beriman.

Kini dijadikan pedang alat yang ampuh untuk menebus kesilapan lalu dengan memancung habis segala tonggak kemusyrikan berlipat ganda hebat daripada apa yang pernah dilakukan terhadap Islam.

Walaupun Rasul sudah menjelaskan bahawa Islam sudah memaafkan semua kesilapan lalu, namun dia berusaha menunaikan janji kepada Rasulullah selagi dia masih hidup. Dia memohon ampun kepada Allah atas segala perbuatan pada masa silam.

Pedang yang berada di tangan seorang panglima berkuda istimewa seperti Khalid, kemudian tangan yang menggenggam pedang itu digerakkan dengan hati bergelora serta dipenuhi dengan pembelaan mutlak terhadap agama.

Ketika selesai pembebasan kota Makkah, Rasulullah mengutuskan sebahagian kabilah yang berdekatan dengan Makkah sambil menyatakan kepadanya:

"Aku mengutusmu sebagai penyeru umat, bukan sebagai penyerang mereka".

Rupanya pedang itu menguasai diri yang mendorong sebagai penyerang dan bukan sebagai penyeru umat seperti diwasiatkan Rasul kepadanya.

Nabi berasa kesal dan bersedih ketika tindakan Khalid disampaikan kepadanya dan sambil berdiri menghadap kiblat, baginda mengangkat tangan, memohon ampun kepada Allah dengan ucapannya:

"Wahai ya Allah, aku berlepas diri kepada-Mu, daripada tindakan yang dilakukan Khalid".

Lalu diutuskannya Ali kepada mereka untuk memberikan tebusan ganti rugi terhadap darah dan harta.

Menurut pendapat sesetengah orang, Khalid membela diri dengan alasan, Abdullah Hudzafah as-Sahmi menyatakan kepadanya bahawa Rasulullah memerintahkan dia memerangi mereka kerana menolak Islam.

Khalid memiliki tenaga melebihi manusia biasa. Tenaga itu mendorong menghancurkan dunia lama yang menyeksa hatinya. Khalid tidak melihat alat lain untuk membersihkannya, kecuali pedang.

Khalid adalah pejuang sejati yang sanggup mempertaruhan tenaga dan akal untuk perkembangan Islam sejagat.

Ketika beliau meninggal dunia Umar menangis. Kemudian umum dapat mengetahui bahawa Umar bukan menangis kehilangan semata-mata tetapi dia menangis kerana tidak berkesempatan mengangkatnya sebagai pucuk pimpinan Islam.

Umar bertekad memulihkan kepemimpinan dan menjernihkan sebab pemberhentian beliau, kalau tidak maut datang menjemput pahlawan besar itu untuk segera pulang ke tempat kembali di syurga.

Semangat juang dan keharuman nama dikenang sepanjang masa, selagi kuda perang masih mendengus, mata pedang masih berkilat dan panji serta bendera tauhid berkibaran, dia terus dikenang kerana jasanya dalam perkembangan Islam.
posted by Blogger @ 8:23 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com